Preşedintele Colegiului Medicilor: Nu mai cred în reforma din sănătate. Cei care organizează sistemul au doar interese financiare

Preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Vasile Astărăstoae, a declarat, marţi, că nu mai crede în reforma din sănătate, în actuala conjuctură la nivel global, întrucât cei care organizează sistemul sanitar nu-i iubesc nici pe medici, nici pe pacienţi şi au doar interese financiare.

115 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Colegiului Medicilor: Nu mai cred în reforma din sănătate. Cei care organizează sistemul au doar interese financiare

Preşedintele Colegiului Medicilor: Nu mai cred în reforma din sănătate. Cei care organizează sistemul au doar interese financiare (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Nu mai cred în reforma sistemului de sănătate, în actuala conjunctură la nivel global. Cei care organizează sistemul sanitar nu-i iubesc pe medici, nu-i iubesc pe pacienţi, ci urmăresc numai interesul financiar. Instituţiile statului ne atacă, îi interesează doar interesul lor, seamănă ură, invidie. Cum să construieşti pe acest sistem. Nu mai cred în reforma sistemelor de sănătate întrucât construcţia lor este falsă", a spus profesor doctor Vasile Astărăstoae, la Forumul Naţional al Asociaţiilor de Pacienţi, organizat de CMR şi Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România, potrivit unor stiri de ultima ora.

El a vorbit despre cei 2.000 de bolnavi de cancer aflaţi pe listele de aşteptare pentru a primi tratament.

"Aceşti bolnavi pot muri pentru că ei nu pot fi trataţi. Unde este responsabilitatea statului", s-a întrebat preşedintele CMR.

Potrivit profesorului Astărăstoae, sistemul de sănătate a fost construit greşit de la început, pentru că nu a definit valorile şi demnitatea umană.

Preşedintele CMR a mai spus că din statisticile din 2008 reiese că 63.000 de oameni au murit din cauze nejustificate.

"Într-un an, 63.000 de oameni ar fi putut fi salvaţi. În Germania au fost în acel an 11.000 de decese nejustificate. Care este politica autorităţilor pentru a evita astfel de situaţii? Aceea de a semăna ura ancestrală faţă de doctori. Ipocrizia a depăşit orice limită. Are obligaţia CNAS să facă reformă? Nu. CNAS are obligaţia să gestioneze nişte bani care nu sunt ai ei. Sunt medicii ticăloşi pentru că prescriu medicamentele necesare bolnavilor? Cum poate pacientul să aibă o relaţie bună cu medicul dacă doctorul îi este prezentat ca un infractor", a adăugat preşedintele CMR.

El a amintit că 11.000 de doctori au plecat să lucreze în străinătate, iar în curând ar putea fi închise spitale pentru că nu mai sunt medici.

"Nu înţeleg ura ancestrală a medicilor care ajung în funcţii de conducere faţă de doctori şi pacienţi", a mai spus profesorul Astărăstoae.

El a precizat că a fost invitat la Londra ca să vorbească despre managementul sistemului de sănătate, alături de un laureat al premiului Nobel, dovadă a recunoaşterii profesionalismului său.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici