Preşedintele Consiliului Naţional de Etică a demisionat, din motive medicale

Preşedintele Consiliului Naţional de Etică (CNE), Teodor Petrescu, a demisionat, din motive medicale, după ce, săptămâna trecută, a părăsit acest for unul dintre membri, respectiv Romiţă Iucu, au declarat, pentru MEDIAFAX, oficiali din ANCS - instituţie pe lângă care funcţionează Consiliul.

787 afișări

Potrivit oficialilor Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică (ANCS), Petrescu a demisionat pentru că are probleme de sănătate, iar ANCS analizează posibilitatea creşterii numărului de membri ai Consiliului, din cauza volumului mare de muncă.

Astfel, numărul de membri ai CNE ar putea creşte de la 11 la 19, au mai spus sursele citate, care au precizat că următoarea şedinţă a CNE va fi în 18 iulie.

Întrebată cine îi va lua locul preşedintelui CNE dacă acesta este bolnav, Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei, a declarat că, probabil, va fi vorba despre un vicepreşedinte.

"CNE este în subordinea ANCS. Propunerile vin de la ANCS. Vom vedea pe cine vor propune", a mai spus, vineri, ministrul Educaţiei.

Potrivit site-ului CNE, acest for are următoarea componenţă:

 • Teodor Petrescu (preşedinte, Universitatea Politehnica din Bucureşti)

 • Virgil Muraru (vicepreşedinte, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Maşini şi Instalaţii Destinate Agriculturii şi Industriei Alimentare)

 • Romiţă Iucu (Universitatea din Bucureşti)

 • Doru Vladimir Puşcaşu (Ceprocim)

 • Nicolae Burnete (Universitatea Tehnică Cluj)

 • Mihai Vladimirescu (Universitatea din Craiova)

 • Petru Andea (Universitatea Politehnica din Timişoara)

 • Victor Stoica (Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" Bucureşti)

 • Horia Iovu (Universitatea Politehnica din Bucureşti)

 • Florin Ionescu Steinbeis (University Berlin)

 • Paul Dobrescu (Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative)

CNE este al treilea for care a analizat sau are în plan să analizeze teza de doctorat a premierului, după Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare(CNATDCU) şi Comisia de Etică a Universităţii din Bucureşti.

ANCS a precizat, joi, că CNE este singura structură instituţională exclusiv competentă să se pronunţe pe cazuri ce pot constitui abateri ale demnitarilor de la normele de bună conduită, iar în acest context va analiza şi sesizarea premierului Ponta, în vederea clarificării acuzaţiilor de plagiat.

"Potrivit prevederilor legale, CNE este singura structură instituţională exclusiv competentă să se pronunţe pe cazuri care pot constitui abateri de la normele de buna conduită, în cazul demnitarilor. În sensul prevederilor legale, CNE a fost sesizat de catre dl Victor Ponta în vederea clarificării acuzaţilor ce i se aduc cu privire la teza de doctorat «Curtea penală internaţională», al cărei autor este. Pe baza consultării cu specialiştii, CNE urmează să analizeze şi să se pronunţe", s-a arătat, joi, într-un comunicatul ANCS.

Prevederile legale invocate de ANCS sunt OG 28/2011 privind modificarea şi completarea Legii 206/2004 privind buna conduită în cercetarea ştiinţifică, dezvoltarea tehnologică şi inovare.

Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti (UB) a stabilit, miercuri, procedura de evaluare a autosesizării privind acuzaţiile de plagiat în cazul tezei de doctorat a lui Victor Ponta, procedură care vizează analizarea tezei de doctorat şi a surselor incriminate, informează UB.

"Urmează ca, în cel mai scurt timp posibil, permis de regulamentele UB, Comisia de Etică să formuleze o hotărâre", au mai precizat reprezentanţii UB, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX după şedinţa de miercuri a Comisiei de Etică.

Tot în şedinţa de miercuri, a fost definitivat Regulamentul de organizare şi funcţionare a Comisiei, care va fi validat în Şedinţa Senatului Universităţii din Bucureşti din 18 iulie, şi a fost ales preşedintele Comisiei de Etică, în persoana prof. dr. Marian Popescu, de la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării.

Din Comisia de Etică a UB mai fac parte prof. dr. Ionel Lazanu (Facultatea de Fizică), prof. dr. Cristian Mărunţeanu (Facultatea de Geologie şi Geofizică), prof. dr. Vasile Preda (Facultatea de Matematică şi Informatică), prof. dr. Tudor Roşu (Facultatea de Chimie), prof. dr. Dumitru Sandu (Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială), prof dr. Anca Sârbu (Facultatea de Biologie), prof. dr. Sterea Tache (Facultatea de Teologie Ortodoxă) şi prof. dr. Liliana Zaharia (Facultatea de Geografie).

În 4 iulie, reprezentanţii UB precizau că evaluarea Comisiei de Etică va fi sprijinită şi de consultarea unui număr de experţi din domeniul juridic, atât din România, cât şi din străinătate.

Conducerea Universităţii Bucureşti va desemna componenţa comisiei de experţi în domeniul juridic care va lucra împreună cu Comisia de Etică a instituţiei, în vederea evaluării situaţiei create de acuzaţiile de plagiat aduse lui Victor Ponta, mai spuneau, tot atunci, reprezentanţii UB.

La 22 iunie, UB preciza că acuzaţia de plagiat adusă premierului Victor Ponta va fi analizată de Comisia de Etică a Universităţii şi de Facultatea de Drept, care va constitui o comisie formată din experţi internaţionali, eventuale măsuri urmând să fie luate după analizarea celor două puncte de vedere.

Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) a decis, în şedinţa din 29 iunie, că premierul Victor Ponta a plagiat în lucrarea sa de doctorat, fiind propusă Ministerului Educaţiei retragerea titlului de doctor.

Preşedintele Consiliului General al CNATDCU, Marius Andruh, declara că a fost analizată, pagină cu pagină, o lucrare de 307 pagini, constatându-se că 85 dintre acestea sunt copieri fără indicarea sursei, foarte uşor de detectat.

În ce priveşte bibliografia lucrării de doctorat a lui Ponta ("Curtea Penală Internaţională"), în cazul a aproape 40 de pagini ale lucrării nu a fost menţionată sursa, potrivit CNATDCU.

Liviu Pop, care a asigurat interimatul la conducerea Ministerului Educaţiei, a emis, înaintea şedinţei din 29 iunie, un ordin de reorganizare a CNATDCU şi a susţinut că acest for nu are competenţă să ia decizii legate de doctoratul lui Ponta.

Totodată, Pop afirma că de problemele de plagiat se ocupă Consiliul Naţional de Etică, acesta fiind singurul care poate rezolva problema posibilului plagiat al premierului.

La momentul lansării acuzaţiilor, Ponta declara că va renunţa la titlul de doctor dacă se va stabili, de către comisia de specialitate de la Ministerul Educaţiei, că a greşit trecând la sfârşitul tezei de doctorat autorii din care a citat la bibliografie, şi nu în subsolul paginii.

Premierul a transmis Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică (ANCS) o adresă prin care solicită să îi fie analizată teza de doctorat susţinută în 2003.

La 2 iulie, Victor Ponta a afirmat că membrii CNATDCU care au stabilit că teza sa de doctorat reprezintă un plagiat s-au reunit din partea PDL ca pentru o "execuţie mafiotă", fără să fi studiat vreodată o astfel de lucrare, şi a precizat că nu va renunţa la titlul de doctor şi nici nu va demisiona.

Premierul este acuzat de plagiat, conform revistei Nature, care susţine că a accesat documente prezentate de o persoană anonimă indicând faptul că mai mult de jumătate din teza sa de doctorat privind Curtea Penală Internaţională ar conţine texte copiate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici