Preşedintele CSM: Ar trebui modificată legea de executare a pedepselor referitor la deţinuţii care scriu cărţi

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Marius Tudose, a declarat miercuri că ar trebui modificată legea în ceea ce priveşte reducerea pedepselor prin scrierea de cărţi în penitenciar şi făcute verificări privind autenticitatea şi caracterul ştiinţific ale acelor opere.

818 afișări
Imaginea articolului Preşedintele CSM: Ar trebui modificată legea de executare a pedepselor referitor la deţinuţii care scriu cărţi

Preşedintele CSM: Ar trebui modificată legea de executare a pedepselor referitor la deţinuţii care scriu cărţi

Marius Tudose a spus că prima măsură în opinia sa este realizarea unui studiu comparat privind executarea pedepselor cu închisoare în alte ţări.

Întrebat cum poate fi rezolvată situaţia creată de reducerea considerabilă a unor pedepse în urma redactării unor opere, Tudose a răspuns că ar trebui să fie modificată legea de punere în executare a pedepselor.

Totodată, potrivit preşedintelui CSM, "ar trebui făcute anumite verificări pentru a se constata dacă opera respectivă este autentică sau nu".

La rândul său, ministrul Justiţiei Robert Cazanciuc a spus că munca în penitenciar este evaluată în momentul de faţă pe baza unor norme aflate în vigoare încă din 2006.

"Sunt standarde europene în materie de ce înseamnă recompensa pentru munca depusă în penitenciare. Este clar că din 2006 şi până acum lucrurile s-au schimbat şi este clar că este nevoie de o intervenţie normativă", a mai arătat ministrul Justiţiei.

Întrebat dacă ministerul ia poziţie şi iniţiază un proiect în acest sens, Cazanciuc a declarat există "în momentul de faţă la minister o intervenţie normativă pentru a face lucrurile mai clare în materie ştiinţifică, în materie de lucrări cu caracter ştiinţific, redactate, elaborate în penitenciare".

"Acum suntem pe cale de a identifica cea mai bună formulă, dacă este nevoie de o formulă la nivel legislativ, de lege, dacă se impune o modificare a legii executării pedepselor sau dacă se poate face prin alte norme subsecvente", a mai spus Cazanciuc.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici