Preşedintele interimar al CC: Vida nu a priceput că i s-a încheiat mandatul, ne-a înjurat, s-a făcut de râs

Preşedintele interimar al Curţii Constituţionale, Ion Predescu, a declarat, miercuri, pentru Gândul, că Ioan Vida, fost preşedinte al CC, "nu a priceput că i s-a încheiat mandatul", că acesta şi-a înjurat colegii, i-a blamat, i-a discreditat, "făcându-se de râs".

16 afișări
Imaginea articolului Preşedintele interimar al CC: Vida nu a priceput că i s-a încheiat mandatul, ne-a înjurat, s-a făcut de râs

Preşedintele interimar al CC: Vida nu a priceput că i s-a încheiat mandatul, ne-a înjurat, s-a făcut de râs (Imagine: Diana Iurkiewicz/Mediafax Foto)

"Păi să vă spun eu, ca să ştie toată lumea, de ce s-a supărat. Dânsul a cerut să exercite, în continuare, atribuţiile administrative ale funcţiei de preşedinte. Nu a priceput că i s-a încheiat mandatul şi, când i-am spus asta, ne-a explicat că aşa s-a întâmplat şi în urmă cu trei ani", a declarat Ion Predescu pentru Gândul, comentând acuzaţiile lui Ioan Vida potrivit cărora funcţia de preşedinte interimar al Curţii nu există, iar numirea lui Predescu s-a făcut în absenţa cvorumului legal.

Predescu spune că, în 2007, magistraţii CC au fost de acord ca Ioan Vida să-şi exercite, în continuare, mandatul până în momentul în care, odată cu înnoirea Curţii, cei trei noi judecători urmau să depună jurământul.

"Dar acum datele sunt altele şi asta i-am spus şi lui. Şi a început să ţipe la mine. «Nu ţipa, domnule» - i-am spus - «că n-ai niciun drept să ţipi la mine!»", a relatat Predescu pentru Gândul disputa cu Vida.

Au început discuţii aprinse, chiar brutale, a povestit Ion Predescu. El a spus că l-a întrebat pe Ioan Vida dacă mai este judecător al Curţii Constituţionale, iar acesta a spus că nu mai este.

"Şi atunci, cum vrei să mai fii preşedinte?", l-a întrebat Predescu pe Vida, care s-a supărat şi a plecat din sală.

"Pe urmă ne-a-njurat, a spus tot felul de lucruri, ne-a făcut inşi în loc de judecători. Mă rog, aşa a înţeles dânsul să ne blameze şi să ne discrediteze. Nişte inepţii. S-a făcut de râs. Dar vă spun că niciodată nu s-a întâmplat aşa ceva, până la domnul Vida. Tocmai dânsul care a avut două mandate şi se ştie cum l-a luat pe-al doilea", a declarat Ion Predescu.

Plenul CC a decis, marţi, că "atribuţiile de preşedinte al Curţii Constituţionale vor fi exercitate de către domnul judecător Ion Predescu, până la alegerea noului preşedinte de către Plenul Curţii Constituţionale, în condiţiile legii.

Ioan Vida (64 de ani) a afirmat, marţi seară, la postul public de televiziune, că desemnarea lui Ion Predescu în locul său nu este legală, pentru că funcţia de preşedinte interimar al CC nu există, iar decizia a fost luată în absenţa cvorumului necesar.

"S-a schimbat domnul Predescu, care vrea să fie preşedinte. Deci ei au fost cinci inşi în plen (în loc de nouă-n.r.), care au votat să fie ales un preşedinte interimar. Cvorumul legal este de şapte persoane, cel puţin. Când am văzut că ei au gânduri de genul ăsta, eu am ieşit din sală pur şi simplu şi i-am lăsat să facă ce vor. Nu există această instituţie, de preşedinte interimar, în cadrul legislaţiei în vigoare", a declarat Vida.Potrivit articolului 7, alineatul 1 din Legea 47/1992, "Curtea Constituţională are un preşedinte ales prin vot secret, pentru o perioadă de trei ani, cu majoritatea voturilor judecătorilor, în termen de cinci zile de la înnoirea Curţii".

În 2007, Curtea nu s-a înnoit însă pe 8 iunie, ci pe 13 iulie, când cei trei noi judecători desemnaţi au depus jurământul de credinţă în faţa preşedintelui României şi a preşedinţiilor Camerei Deputaţilor şi Senatului, pentru a-şi putea începe oficial mandatul. Regula este că înnoirea Curţii Constituţionale are loc în iunie, dar, din cauza faptului că, în 1998, Curtea Constituţională s-a înnoit cu trei judecători în 13 iulie, s-a creat o excepţie.

În 16 iulie 2007, Ioan Vida a fost reales preşedintele CC, pentru un nou mandat de trei ani. Atunci a candidat pentru funcţia de preşedinte a CC şi Ion Predescu, însă Ioan Vida a primit opt voturi.

Judecătorilor Ioan Vida, Petre Lăzăroiu şi Nicolae Cochinescu le-au expirat din 7 iunie mandatele.

Preşedinţia l-a desemnat, în 2 iunie, pe Petre Lăzăroiu în continuare ca judecător la CC. Acesta preluase restul de mandat al judecătorului Petre Ninosu, care a decedat în vara anului 2008. Lăzăroiu a fost numit pentru un mandat de nouă ani.

Şi Senatul, şi Camera Deputaţilor trebuiau până în 7 iunie să numească câte un judecător pentru CC, însă în Parlament sunt dispute privind numirea celor doi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici