Preşedintele organizaţiei Pakiv România: Sterilizarea femeilor de etnie romă înseamnă genocid

Preşedintele organizaţiei Pakiv România, care militează pentru drepturile romilor şi unde a lucrat mai mult de un an consilierul local PNL Rareş Buglea care a propus sterilizarea femeilor rome, susţine că propunerea liberalului înseamnă "genocid" şi a anunţat că va sesiza organele abilitate.

772 afișări
Imaginea articolului Preşedintele organizaţiei Pakiv România: Sterilizarea femeilor de etnie romă înseamnă genocid

Preşedintele organizaţiei Pakiv România: Sterilizarea femeilor de etnie romă înseamnă genocid (Imagine: Ovidiu Dumitru Matiu/ Mediafax Foto)

Preşedintele organizaţiei Pakiv România, Gruia Bumbu, care a fost secretar de stat pentru problemele romilor în Guvernul Tăriceanu, a declarat, luni că asociaţia condamnă cu vehemenţă manifestările extremiste, rasiale şi xenofobe ale consilierului local al municipiului Alba Iulia Rareş Buglea.

"Considerăm că este inadmisibil ca o persoană publică, aleasă de cetăţeni, să promoveze mesaje care să instige la ură rasială şi la încălcarea drepturilor fundamentale ale omului. Considerăm că promovarea sterilizării femeilor aparţinând unui grup etnic constituie un atentat grav, atât la adresa membrilor grupului în cauză, cât şi la adresa societăţii în ansamblul său, încălcând principiile şi valorile fundamentale ale unei societăţi democratice. Dezamăgirea provocată de poziţia publică a domnului consilier local este cu atât mai mare cu cât acesta a fost angajat al organizaţiei noastre", a spus preşedintele Asociaţiei Pakiv România, Gruia Bumbu.

Gruia Bumbu a mai spus că, din punctul său de vedere, "sterilizarea femeilor de etnie romă înseamnă genocid".

Bumbu a adăugat că Asociaţia Pakiv România solicită autorităţilor publice, în speţă Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, să se autosesizeze cu privire la mesajul extremist şi xenofob şi să dispună măsuri pentru ca astfel de mesaje din partea unei persoane publice, politician, să nu mai poată fi promovate în spaţiul public.

El a afirmat că asociaţia va înainta o adresă Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării în care va cere să analizeze această situaţie şi se va adresa instanţei.

"Sunt dezamăgit că un politician tânăr, în loc să susţină planuri de măsuri care să ducă la creşterea nivelului de educaţie, instruire profesională şi respectarea drepturilor omului pentru persoanele din grupurile expuse riscului de excluziune socială, cum sunt cetăţenii români de etnie romă, instigă la ură rasială. Aceste mesaje de natură rasială şi xenofobă ameninţă eforturile de incluziune socială a persoanelor din grupurile vulnerabile, de aliniere la standardele europene, depuse de România în ultimii 10 ani", a adăugat Bumbu.

Liderul TNL Alba, Rareş Buglea, consilier local, a postat pe contul său de Facebook un comentariu în care propune "sterilizarea femeii de etnie romă" dacă în urma unei anchete sociale se stabileşte că aceasta "nu are condiţii şi nici intenţia de a creşte primul prunc în condiţii cât de cât umane".

Preşedintele TNL Alba, Rareş Buglea, consilier local la Alba Iulia, a postat pe contul său de Facebook un comentariu în care vorbeşte despre educaţia sexuală a membrilor etniei rome, dar şi despre sterilizarea femeii rome.

"Am introdus noi apa în ţigănime...( apropo, când întrebi pe cineva de acolo unde locuieşte mai nou nu zice ţigănime, zice lângă Dedeman :) ) Ei bine dragii mei acolo s-a introdus apa şi un strat subţire de pavele (aşa de dragul votului) dar este total insuficient! În loc de apă va fi enorm de greu să introducem mentalitatea şi educaţia acolo şi mai ales zic eu, educaţia sexuală.... ştiu că falşii umanişti mă vor critica aspru, dar susţin în continuare sterilizarea femeii rome, dacă după prima naştere la ancheta socială se dovedeşte că nu are condiţii şi nici intenţia de a creşte primul prunc în condiţii cât de cât umane!", susţinea Buglea în postarea sa de pe reţeaua de socializare, care conţine numeroase greşeli gramaticale.

Rareş Buglea, care este şi consilier local în Alba Iulia, afirma că femeia romă nu ar mai trebui lăsată să nască al doilea sau al cincilea copil, iar "statul să plătească ajutoare sociale".

El susţinea că "iubeşte omul indiferent de culoare, religie, origine", însă afirma că ceea ce se întâmplă în familiile de romi care nasc numeroşi copii este "dovadă de inconştienţă".

"De ce o mai lăsam să îl nască şi pe al 2-lea şi pe al 5-lea......să plătească statul ajutoare sociale şi să punem noi zece lacăte pe poartă???? Iubesc omul indiferent de culoarea, religia, originea....lui, însă cea ce facem noi acum, adică fam de români care un copil maxim doi, iar fam de ţigani şi mă refer aici la ţiganii cei mai needucaţi şi ne integraţi...de la cinci copii în sus...este o dovadă de inconştienţă şi iresponsabilitate faţă de viitorul acestei ţări! şi cred ca le asigurăm un viitor foarte «sigur» copiilor noştri, pe când vor fi ei mari, iar ponderea va fi de 5 la 1", scria Buglea.

În ultimii ani, Buglea a fost angajat al Prefecturii Alba şi a lucrat, timp de peste un an, pe diferite proiecte europene ale Asociaţiei Pakiv România care prevedeau rezolvarea unor probleme ale comunităţilor de romi.

Preşedintele PNL Alba, Teodor Atanasiu, a declarat, luni, că liderul judeţean al TNL, Rareş Buglea, şi-a scris demisia din funcţie ca urmare a afirmaţiilor făcute pe o reţea de socializare privind sterilizarea femeilor de etnie romă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici