Preşedintele Protecţiei Copilului: Toţi copiii din centrul de plasament în care un adolescent ar fi abuzat sexual un minor sunt evaluaţi psihologic

Preşedintele Protecţiei Copilului, Gabriela Coman, a declarat pentru MEDIAFAX, că toţi copiii din centrul de plasament din sectorul 5, în care un adolescent ar fi abuzat sexual un minor, sunt evaluaţi psihologic, precizînd că, în funcţie de ce se constată, se vor aplica sancţiuni.

326 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Protecţiei Copilului: Toţi copiii din centrul de plasament în care un adolescent ar fi abuzat sexual un minor sunt evaluaţi psihologic

Preşedintele Protecţiei Copilului: Toţi copiii din centrul de plasament în care un adolescent ar fi abuzat sexual un minor sunt evaluaţi psihologic

"Din păcate, nu am fost sesizaţi nici de către Sectorul 5, nici de către centrul respectiv. Am trimis şi noi corpul de control şi colega mea, care a fost acolo, a stat de vorbă cu personalul şi a văzut copiii. Sunt acum psihologi atât de la sectorul 5, cât şi de la sectorul 2, care evaluează copiii să se constate dacă sunt indicii conform cărora aceşti copii ar fi suferit o traumă emoţională, să se vadă dacă este nevoie să se ia o altă decizie în ceea ce îi priveşte", a declarat pentru MEDIAFAX, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Dreptului Copilului şi Adopţie.

Gabriela Coman a explicat că, în momentul de faţă, instituţia pe care o conduce nu are acces la documentele importante pentru că există o cercetare penală în desfăşurare, menţionând că în funcţie de rezultatele anchetelor va dispune sancţiuni, dar şi eliberări din funcţie.

"Mai multe detalii nu avem acum, pentru că fiind o cercetare penală, toate documentele de la centru au fost ridicate, deci nu putem să vedem dosarele copiilor şi nu am putut vedea dosarele de sesizări. Fiecare centru are obligaţia legală de a avea un dosar de sesizări în care fie copiii, fie angajaţii pot face o sesizare cu privire la aspecte din funcţionarea centrului. Ce ştim este că acum este o conducere interimară la centru şi ne-am mai interesat dacă există acum personal suficient pentru cei 16 copii, care sunt în centru. În funcţie de ce constată, avem obligaţia să cerem sancţiuni", a adăugat preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Dreptului Copilului şi Adopţie.

Vineri, Poliţia Capitalei a reţinut cinci angajaţi ai centrului de plasament din sectorul 5, pentru mai multe infracţiuni, una dintre acuzaţii fiind nu au sesizat organele de anchetă după ce un tânăr de 15 ani de centru ar fi constrâns un alt minor să întreţină relaţii sexuale.

"Din datele şi probele administrate în cauză rezultă presupunerea rezonabilă că, în toamna anului 2016, respectiv iarna anului 2016/2017, un minor în vârstă de 15 ani a obligat în repetate rânduri mai mulţi minori, cu toţii instituţionalizaţi într-un centru de plasament, să asiste la acte de exhibiţionism, iar pe un alt minor l-a constrâns să întreţină acte sexuale cu el. În urma acestor incidente, nici angajaţii, nici persoane din conducerea centrului de plasament, nu au sesizat aspectele constatate organelor competente, deşi prin exercitarea atribuţiilor de serviciu specifice au luat la cunoştinţă despre săvârşirea lor", transmite Poliţia Capitalei.

Cei vizaţi, spun poliţiştii, ar fi întreprins "acţiuni menite să influenţeze convingerile religioase ale minorilor instituţionalizaţi în centru, vătămând astfel interesele legale ale acestora prin încălcarea dreptului la libertate religioasă", iar "începând cu luna august 2016 şi până în prezent, au constrâns minorii din centru, prin ameninţare cu aplicarea unor pedepse, să îndeplinească acte religioase legate de exercitarea unui cult religios".

Anchetatorii susţin că o angajată a centrului de plasament ar fi încercat să influenţeze declaraţiile unui copil, "solicitându-i să relateze că a fost constrâns prin ameninţare de către o altă angajată să afirme că ar fi fost abuzat sexual."

Infracţiunile vizate sunt omisiunea sesizării organelor judiciare, abuz în serviciu, împiedicarea exercitării libertăţii religioase, influenţarea declaraţiilor şi purtarea abuzivă. Cele cinci persoane vor fi prezentate instanţei cu propunerea de arestare preventivă.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici