- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (13.05.2015, 19:48)
- Departamentul Politic
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Facem România Bine
- Ieși pe plus
- Video
Preşedinţia prezintă opinia Consiliului Concurenţei pe Codul Silvic: Concurenţa a propus eliminarea pragului de 30%
Preşedinţia a postat pe site opinia primită, în luna martie, din partea Consiliului Concurenţei referitor la proiectul Codului Silvic, în care instituţia apreciază că limitarea achiziţiei/procesării de masă lemnoasă la 30% este o barieră pe piaţa comercializării şi propune eliminarea acestui plafon.
1217 afișări

Preşedinţia prezintă opinia Consiliului Concurenţei pe Codul Silvic: Concurenţa a propus eliminarea pragului de 30% (Imagine: Mihaly Laszlo/Mediafax Foto)
Consiliul îşi argumentează opinia prin faptul că poate fi afectată concurenţa, arătând că nu este motivată de apărarea unui interes public major pentru a fi introdusă o derogare de la legea în domeniu, iar plafonul poate limita posibilitatea operatorilor economici/grupurilor de operatori economici de a achiziţiona sau procesa masă lemnoasă, ceea ce poate afecta concurenţa care trebuie să se exercite cu ocazia licitaţiilor.
Totodată, mai arată Consiliul, limitarea la 30% din volumul aferent unui sortiment industrial din fiecare specie a cantităţii de masă lemnoasă care poate fi achiziţionată din fondul public ar putea reprezenta un avantaj pentru unii operatori, în condiţiile în care se poate demonstra că statul renunţă la nişte venituri pe care le-ar fi obţinut în absenţa acestui prag. Un alt argument este că menţinerea unei limitări ar putea reprezenta o încălcare a Tratatului de Funcţionare a Uniunii Europene în ceea ce priveşte libera circulaţie a mărfurilor, ce poate avea ca posibilă consecinţă declanşarea procedurii de infringement împotriva României.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă victoria lui Erdoğan pentru Turcia și pentru lume
-
Războiul din Ucraina, anul 2, ziua 95. Cel mai mare atac cu drone de la începutul războiului / Marea Caspică, locul prin care Rusia primeşte armament în secret
-
MAE o taxează pe preşedinta Ungariei după ce a publicat o filmare cu imnul al Ţinutului Secuiesc
-
Dieta de longevitate: Ce să mănânci pentru a câştiga un deceniu de viaţă sănătoasă
Consiliul mai apreciază că pentru încredinţarea unor servicii remunerate în cadrul ocoalelor silvice trebuie organizată o procedură de selecţie deschisă, transparentă şi necondiţionată, cu licitaţii obligatorii.
În acelaşi document, Consiliul Concurenţei informează că a solicitat Departamentului pentru Ape, Păduri şi Piscicultură să fie consultată cu privire la legislaţia secundară care urmează să fie elaborată în aplicarea Codului Silvic, pentru evitarea apariţiei ulterioară a unor probleme de natură să contravină legislaţiei concurenţei şi ajutorului de stat.
Preşedinţia a prezentat opinia Consiliului Concurenţei după ce, vineri, ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a declarat că asupra preşedintelui Klaus Iohannis "planează o suspiciune” că nu ar fi de partea românilor pentru că nu a fost de acord cu Codul Silvic votat de Parlament şi a cerut reexaminarea legii.

Tot vineri, purtătorul de cuvânt al PSD a afirmat că vrea să creadă că respingerea Codului Silvic nu a fost rezultatul lobby-ului unei firme din industria lemnului.
Marţi, Consiliul Concurenţei a anunţat că a cerut opinia Comisiei Europene privind introducerea pragului maxim de 30% din volumul de masă lemnoasă din fiecare specie care poate fi achiziţionat de o companie.

Proiectul de modificare a Codului silvic, iniţiat în vara anului de 125 de parlamentari PSD şi trimis înapoi la Parlament pentru reexaminare de Iohannis, a intrat marţi în dezbatere la comisiile Camerei Deputaţilor, forul decizional, după ce Senatul l-a readoptat în aceeaşi formă.
Deputaţii din comisiile juridică, de agricultură şi mediu au respins însă cererea de reexaminare a proiectului de modificare a Codului silvic.

La sfârşitul săptămânii trecute, în mai multe localităţi au fost organizate proteste pe tema defrişărilor, iar preşedintele Klaus Iohannis a decis ca subiectul să fie discutat în următoarea şedinţă a CSAT.




Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.


PROSPORT.RO

CANCAN.RO


ULTIMA ORǍ
vezi mai multe