Prima pagină » Politic » Între 10 și 12.000 de urși în România. Ministru: Nu e normal ca oamenii să trăiască în teamă

Între 10 și 12.000 de urși în România. Ministru: Nu e normal ca oamenii să trăiască în teamă

Problema urșilor trebuie gestionată în funcție de cifrele reale privind numărul acestora. Un studiu este în curs, spune ministrul Mediului, Diana Buzoianu. Decizii importante vor fi luate în curând, pentru că nu este normal ca oamenii să trăiască în permanență cu teama de urși.
Între 10 și 12.000 de urși în România. Ministru: Nu e normal ca oamenii să trăiască în teamă
Sursă foto: Pexels

Ministrul Mediului Diana Buzoianu spune că o numărătoare preliminară realizată cu probe ADN arată că în România trăiesc între 10.000 și 12.000 de urși.

„România a cheltuit deja multe, multe milioane de euro pentru a număra acești urși și știm deja o analiză preliminară a studiului cu probe ADN, deci un studiu care este făcut cu probe ADN, nu luat în funcție de urme, este un studiu care, cu greu poate să fie contestat de absolut oricine. Avem numărătoarea preliminară între 10.000 și 12.000. Anul acesta, până la finalul anului, trebuie să avem inclusiv finalizat proiectul și să avem cifra finală” a spus ministrul Mediului.

Diana Buzoianu precizează că, în funcție de această cifră, va trebui să fie pus în aplicare planul de management al carnivorilor mari, care va trebui să vină și cu niște răspunsuri concrete la cum poate face față statul, la un număr care depășește capacitatea de gestionare.

„Eu îmi doresc să protejăm și biodiversitatea, dar îmi doresc să protejăm și viața oamenilor și aici trebuie să găsim niște măsuri echilibrate, pentru că până acum discursurile au fost întotdeauna în extremă. Deci trebuie să gestionăm această problemă cu cifrele pe masă, ținând cont și de biodiversitate, dar și de viața oamenilor. Nu este normal ca comunități întregi să trăiască în un coșmar, o teamă constantă, ca ar putea să fie alarma dată în două secunde cu privire la urși” a mai spus Diana Buzoianu.

În noul Cod Silvic va fi introdus un amendament privitor la creșterea amenzilor pentru cei care hrănesc urșii.

„Face parte din pachetul de legislație pe care o să-l depunem pentru completarea noului Codului Silvic (…) o să introducem și acest amendament (…) textul este scris (…) Propunerea pe care noi am avut-o este 3.000 de lei minimum și 6.000 de lei maximum (…) Astăzi o amendă minimală ajunge, dacă se plătește în 24 de ore, la 500 de lei, pe propunerea noastră va fi 1.500 de lei dacă se plătește în 24 de ore”, a precizat ministrul Mediului.