Prigoană propune schimbarea denumirii de rom în ţigan

Deputatul PDL Silviu Prigoană a elaborat o iniţiativă legislativă în care propune schimbarea denumirii oficiale a persoanelor de etnie romă din "rom" în "ţigan", la care Guvernul trebuie să emită o opinie, premierul Emil Boc cerând date suplimentare după ce a constatat că Academia susţine proiectul.

352 afişări
Imaginea articolului Prigoană propune schimbarea denumirii de rom în ţigan

Prigoană propune schimbarea denumirii de rom în ţigan (Imagine: Mediafax Foto)

Iniţiativa a fost înregistrată la Senat în luna septembrie, totatunci preşedintele Traian Băsescu declarând că, în momentul încare s-a decis schimbarea denumirii ţiganilor în romi, s-a luat odecizie greşită, europenii făcând confuzie între romi şiromâni.

Iniţiativa legislativă a deputatului propune ca, îndocumentele emise de instituţiile din România cu referire lapersoane de etnie romă/ ţigănească, denumirea utilizată să fie de"ţigan/ţigancă".

Se propune totodată ca atribuirea de conotaţii negative lafolosirea acestei denumiri să fie interzisă.

Deputatul motivează necesitatea unei astfel de legi prin faptulcă termenul '"rom" generează confuzie pe plan internaţional.

"Sute de milioane de oameni de pe Planetă n-au studii filologiceşi de etimologie. Ei fac o asociere firească (şi justă!) întreterminaţia -ia / -(an)ia şi ţara (= naţiunea ei) care are aceastăparticulă: Britania = brit + ania = "ţara briţilor, a englezilor";Mauretania = maur + (et)ania = "ţara maurilor", deci România = rom+ ania = "ţara romilor". E incorect. Se creează o falsădirecţionare", susţine deputatul în motivaţia propuneriilegislative.

Surse guvernamentale au declarat agenţiei MEDIAFAX că Executivula discutat, miercuri, despre formularea unui punct de vedere lainiţiativa deputatului, iar premierul Emil Boc a cerut o informaresuplimentară după ce a constat că, din zece instituţii publiceconsultate pe această temă, chiar Academia Română susţinepromovarea iniţiativei legislative.

Astfel, în timp ce Academia Română a transmis Guvernuluică susţine promovarea iniţitative legislative, Ministerul Culturii,Ministerul de Externe, Agenţia Naţională pentru Romi, SecretariatulGeneral al Guvernului, Departamentul pentru Relaţii Interetnice şiConsiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării au arătat că nususţin propunerea deputatului.

Dintre instituţiile consultate de Guvern, Ministerul Justiţiei,Ministerul Administraţiei şi Internelor şi Departamentul pentruAfaceri Europene au formulat o serie de observaţii cu privire laproiect.

Potrivit documentului dezbătut, miercuri, de Guvern şi obţinutde MEDIAFAX, Academia Română a transmis Guvernului că termenul"ţigan" reprezintă "numele corect al acestei populaţiitransnaţionale".

"În multe ţări din spaţiul european este utilizat fără niciorestricţie un cuvânt având aceeaşi origine, respectiv aceeaşievoluţie a semnificaţiei cu lexemul românesc: 'tsiganes' înfranceză, 'zingari' în italiană, 'Zigeuner' în germană, 'tzigani'în rusă şi polonă, 'cigany' în maghiară, 'ciganin' în bulgară şisârbă, 'cigano' în portugheză, 'zigenare' în neerlandeză", se aratăîn adresa Academiei Române către Guvern.

"Primul-ministru a fost de părere că, în acest caz, trebuieţinut cont de opinia Academiei Române şi, pentru a putea lua odecizie, a solicitat o informare suplimentară cu privire ladenumirea oficială a cetăţenilor de etnie romă în statele membreale Uniunii Europene", au declarat sursele citate.

Instituţiile care nu susţin iniţiativa deputatului au invocatrezoluţii sau rapoarte ale Consiliului Europei, care recomandăfolosirea termenului "rom", dar şi Memorandumul MinisteruluiAfacerilor Externe nr. D2/1094/2000, care a stabilit folosireatermenului de rom în paralel cu formulele alternative romanes/gipsies/ romi/ ţigani în corespondenţa ministerului cuorganizaţiile internaţionale.

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării a comunicatGuvernului că, în luna aprilie, a decis prin Hotărâre a ConsiliuluiDirector că înlocuirea termenului "rom" cu cel de "ţigan" nu estejustificată în mod obiectiv şi rezonabil de un scop legitim.

Departamentul pentru Afaceri Europene a precizat, la rândul său,că modificarea terminologiei în legislaţia naţională nu arcontraveni legislaţiei europene, însă ar avea consecinţe la niveleuropean având în vedere terminologia folosită la nivelul UniuniiEuropene de către organizaţiile nonguvernamentale specifice şi, maiales, având în vedere recomandarea Consiliului Europei de folosirea terminologiei "rom".

Spre deosebire de Academia Română, Ministerul Culturii arată cănu susţine iniţiativa deputatului, deoarece "rrom" este "termenulcorect ştiinţific", reprezentând un cuvânt vechi al limbii rromani,folosit dintotdeauna pentru desemnarea apartenenţei etnice arromilor.

"În Ţările Române, încă de la prima atestare a rromilor, din1385, semnalată tot în documentele unei mânăstiri, Vodiţa, termenul'aţigan', care a devenit mai târziu 'ţigan', desemna o staresocială, aceea de rob, nicidecum etnia", se spune în adresatransmisă Guvernului de către Ministerul Culturii.

Ministerul de Externe a transmis Guvernului şi observaţia căiniţiativa nu permite atingerea scopului invocat, respectiv de apune capăt confuziei generate pe plan internaţional desimilitudinea dintre numele României şi al naţiunii române, pe de oparte, şi romi, pe de altă parte.

"Dacă o astfel de confuzie există în rândul cetăţenilor străini,ea nu va fi eliminată prin înlocuirea termenului 'rom' în România,întrucât decizia autorităţilor române nu va produce efecte peteritoriul altor state. Prin urmare, cetăţenii străini vor continuasă utilizeze termenul corespunzător celui utilizat actualmente înlimba română (de exemplu, 'Roma' în limba engleză, 'les romes' înlimba franceză)", precizează Ministerul de Externe.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici