Prima poezie murală animată din România se află la Sibiu. Privitorii pot interacţiona

  • Prima poezie murală animată din România se află la Sibiu.
  • Este cea mai mare lucrare de artă stradală augmentată din ţară.
  • Privitorii pot interacţiona în diferite moduri cu lucrarea.
1394 afișări
Imaginea articolului Prima poezie murală animată din România se află la Sibiu. Privitorii pot interacţiona

Prima poezie murală animată din România se află la Sibiu. Privitorii pot interacţiona

Festivalul Internaţional de Street Art din Sibiu (SISAF) şi-a propus anul acesta să îmbrăţişeze noile tehnologii, astfel a explorat pentru prima dată asocierea dintre realitatea augmentată şi o pictură murală.

Dintre cele 10 lucrări de artă stradală finalizate zilele trecute pe diferite ziduri din Sibiu s-a ales una dintre cele mai ofertante variante din punct de vedere vizual: poezia murală „Când iubeşti”, ce poartă semnătura grupului unu unu unu invers unu, un tandem creativ iniţiat de Lumi Mihai şi Mugur Grosu.

Desenul este realizat pe un zid din curtea interioară al Colegiului Naţional „Octavian Goga”.

Lucrarea a devenit oficial prima poezie murală animată şi, din datele actuale, cea mai mare lucrare de artă stradală augmentată din România, care va rămâne permanent pe zid, transmit organizatorii.

Privită cu ochiul liber, lucrarea statică este reprezentată sub forma unui joc Tetris, ce invită privitorul să parcurgă şi să decripteze mesajul ascuns de literele alăturate. Aplicând însă un nou strat realităţii, tehnicile de augmentare reuşesc să dea viaţă lucrării prin suprapunerea unor animaţii grafice, dinamice şi contextuale, peste varianta originală a muralului.

Orice persoană care deţine un smartphone poate deveni parte din noua experienţă dezvoltată de echipa proiectului-pilot timp de peste o săptămână, cu ajutorul celor mai actuale tehnici de generare a realităţii augmentate.

Privitorul trebuie să se afle în locaţia lucrării, să scaneze codul QR poziţionat în partea de jos a poeziei murale cu ajutorul camerei foto a telefonului sau să acceseze direct link-ul https://bit.ly/SISAF2021-augmented. Telefonul va deschide automat o nouă fereastră, prin intermediul căreia vom vedea sub ochii noştri cum lucrarea statică devine una animată. Privitorii pot interacţiona în diferite moduri cu lucrarea, astfel că preţ de câteva minute pot descoperi noi detalii: se pot apropia sau îndepărta, pot schimba unghiul, iar lucrarea se va adapta la rândul ei mişcărilor.

În plus, lucrarea augmentată beneficiază de un filtru pe reţelele sociale Facebook şi Instagram, astfel că oricine poate filma întreaga experienţă şi o poate distribui cu uşurinţă pe paginile personale.

Sibiu International Street ART Festival s-a încheiat oficial în 25 iulie, după o săptămână în care cei 17 artişti invitaţi au pictat o suprafaţă totală de peste 1.900 metri pătraţi. Cele 10 noi picturi murale, concepute sub tema “Re:Think”, rămân moştenire sibienilor şi devin parte din Galeria de artă stradală în aer liber a oraşului, ce include astăzi 106 lucrări şi nu mai puţin de 11.600 metri pătraţi de culoare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici