Prima zi de Bac: „Am scris ca la clasa a II-a”

Prima zi a probelor scrise de la Bac a debutat cu subiecte-surpriză la Limba Română, în special pentru elevii de la Uman: Camil Petrescu, "Ultima Noapte de Dragoste, Întâia Noapte de Război". Nimeni nu se aştepta la acest subiect, fiindcă a fost şi anul trecut în sesiunea din iunie-iulie.

2376 afișări
Imaginea articolului  Prima zi de Bac: „Am scris ca la clasa a II-a”

Prima zi de Bac: „Am scris ca la clasa a II-a” (Imagine Gabriel Petrescu / Mediafax Foto)

Luni dimineaţă, în jurul orei 11:00, mai multe grupuri de părinţi şi de tineri aşteptau la umbră în faţa Colegiului German „Goethe”. Clădirea austeră a liceului, scăldată în soare, pare să aibă o încărcătură tensionată. Înăuntru, elevi de la patru licee, printre care „Goethe” şi „George Călinescu”, stau aplecaţi peste foile de examen încercând să-şi amintească romanul interbelic. Majoritatea a ales Camil Petrescu, e cel mai cititbil roman pentru ei, pentru elevii de la Uman surpriza a fost mai mare, fiindcă nu se aşteptau să se repete subiectul de anul trecut.

După aproximativ două ore de examen, ies primii candidaţi, cu capul plecat, tastând nervos pe telefoane. „Ce aţi primit? Cum a fost”, îi întreabă nerăbdători părinţii. „Camil Petrescu”, spune îngândurată o fată. „Deci nu-mi vine să cred, nu m-am aşteptat, am zis că sigur nu are cum să pice asta”, mai completează ea. Părinţii se uită îngrijoraţi unii la alţii şi încep să şuşotească nervoşi între ei.

Unul câte unul, elevii încep să iasă. Se formează mici grupuri de discuţie în aşteptarea celorlalţi colegi. „Băi, incredibil! Am stat să-mi amintesc, nu ştiam ce naiba să scriu”, comentează un elev. „Hai, mă, că nu a fost aşa greu, zi mersi că nu a picat poezia, i-au nenorocit pe alţii acum vreo doi ani”, i-a răspuns un coleg.

Un băiat în cămaşă albă iese grăbit pe poarta liceului. „Să-mi bag picioarele!”, strigă el către ceilalţi. „Da, mă, nu te mai plânge atâta”, îi strigă înapoi un coleg. Copiii iau pe rând fiecare subiect şi verifică ce au scris. Textul argumentativ de la Subiectul II a fost uşor, Subiectul I nu le-a dat multe bătăi de cap, deşi câţiva au greşit un punct-două de acolo. Eseul, însă, e spaima probei de la Română. Într-unul din grupuri, o fată conduce dezbaterea. „Am scris tot ce ştiam, dar jur, când m-am uitat la sfârşit pe foaie, am avut impresia că am scris o compunere de clasa a II-a. Sunt aiurea subiectele astea”, a comentat tânăra.

Toţi dau din cap. Pentru elevii de astăzi, comentariile literare din manuale sunt depăşite şi irelevante. „La ce ne trebuie?”, întreabă un tânăr supărat. „Să treci Bac-ul, fraierule, vezi tu după aceea ce faci mai departe”, i-a tăiat vorba altul.

După proba de la Limba Română, elevii mai au de susţinut, marţi, testul de la Limba Maternă (în cazul minorităţilor naţionale), apoi vine proba cea mai de temut, în special pentru elevii de la profilul Real, testul de la Matematică, care are loc miercuri.

În aceeaşi zi, absolvenţii de Uman vor susţine proba la Istorie, iar vineri este proba la alegere, la una din 10 materii. Pe 12 iulie, elevii vor afla şi ce note au luat la Bac.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici