Primarul din Ghimbav, reţinut pentru abuz în serviciu

Primarul oraşului Ghimbav, judeţul Braşov, a fost reţinut de procurori DNA, acesta fiind acuzat de abuz în serviciu, după ce a acordat contracte fără licitaţie unor firme. Alături de el, au fost reţinuţi şi contabilul şef al Primăriei şi trei administratori de societăţi comerciale.

1722 afişări
Imaginea articolului Primarul din Ghimbav, reţinut pentru abuz în serviciu

Primarul din Ghimbav, reţinut pentru abuz în serviciu

Potrivit unui comunicat transmis joi, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Braşov au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a primarului oraşului Ghimbav, Dorel Toma, pentru săvârşirea a şapte infracţiuni de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, toate în formă continuată. A fost reţinută şi Ana-Alina Gogean, contabil şef în cadrul Primăriei Ghimbav pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit în formă continuată şi luare de mită în formă continuată.

De asemenea, au fost reţinuţi şi trei administratori de firme, Lucia Dulcinatu, Sergiu Gunea şi Radu Tănase, pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit în formă continuată, spălarea banilor, în formă continuată.

Procurori au mai dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de alţi doi administratori, dar şi faţă de soţul contabilei, Aurelian Gogean, dar şi faţă de alţi doi administratori de firme, Fluture Goman şi Cristinel Goman.

„În perioada 2009 - 2015, inculpatul Toma Dorel, primar al oraşului Ghimbav şi ordonator principal de credite, împreună cu inculpaţii Geogean Ana-Alina şi Goman Fluture, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a dispus, cu încălcarea dispoziţiilor legale, achiziţionarea de produse (stâlpi de iluminat, mobilier stradal etc.), servicii sau lucrări (amenajare şcoli şi terenuri etc.), de la societăţile comerciale controlate de inculpaţii Goman Fluture, Dulcinatu Lucia, Goman Cristinel şi Gunea Sergiu. Bunurile şi serviciile respective au fost achiziţionate la valori supraevaluate, în mod netransparent, neconcurenţial, fiind favorizate firmele controlate de inculpaţi”, arată procurori DNA.

Anchetatorii arată că procedura aplicată a fost cea a achiziţiei directe, iar primarul Toma Dorel a divizat contractele de achiziţie publică în mai multe contracte distincte de valoare mai mică, „fără o estimare prealabilă a valorii contractelor de achiziţie publică şi fără a include în valoarea contractelor de furnizare a produselor valoarea operaţiunilor sau lucrărilor de instalare”.

Procurorii DNA mai arată că achiziţiile respective au fost plătite cu sprijinul contabilului şef al Primăriei Ghimbav, Geogean Ana-Alina care, „în exercitarea atribuţiilor de serviciu şi cu încălcarea prevederilor legale”. Aceasta a semnat ordinele de plată în condiţiile în care angajarea cheltuielilor s-a efectuat fără a se exercita controlul financiar preventiv asupra proiectelor de operaţiuni şi fără a se efectua lichidarea cheltuielilor.

„Ordonanţarea cheltuielilor s-a efectuat formal, în lipsa avizelor emise de compartimentele de specialitate şi fără să existe documente justificative care să certifice exactitatea sumelor de plată, recepţia bunurilor sau executarea lucrărilor”, se arată în comunicatul transmis de DNA.

În acelaşi context, în perioada 12 septembrie 2008 – 27 mai 2010, contabila Geogean Ana-Alina ar fi primit, în mod direct sau prin intermediul soţului său Geogean Aurelian, în 5 rânduri, suma totală de 81.700 de lei, de la inculpatul Goman Fluture (prin persoane apropiate acestuia), susţin procurorii DNA.

Prejudiciul cauzat bugetului local al oraşului Ghimbav în urma acestor demersuri a fost stabilit la suma de 18.014.392 lei.

De asemenea, procurorii mai arată că în intervalul 2010 – 2015, pentru a disimula originea ilicită şi pentru a intra în posesia sumei totale de 7.794.175 de lei, obţinută fraudulos, inculpatul Goman Fluture i-a determinat pe ceilalţi inculpaţi să transfere această sumă, cu titlul de plăţi pentru operaţiuni fictive, în conturile bancare ale unor societăţi comerciale pe care le administra prin persoane interpuse.

Ulterior, banii au fost retraşi în numerar de administratorii legali sau de fapt ai acestor societăţi comerciale, fiind remişi apoi inculpatului Goman Fluture.

Toma Dorel, Geogean Ana-Alina şi Dulcinatu Lucia vor fi prezentaţi, joi, Tribunalului Braşov cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, mai arată DNA, iar în cazul inculpaţilor Cristinel Goman şi Fluture Goman, procurorii anticorupţie vor înainta aceleiaşi instanţe de judecată o propunere de arestare preventivă în lipsă pentru o durată de 30 de zile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici