Primarul din Sfântu Gheorghe, somat de prefect să înlăture steagul secuiesc din parcul din oraş

Primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a fost somat de prefectul de Covasna, Marius Popica, să înlăture steagul secuiesc arborat pe un catarg în Parcul Elisabeta din oraş, edilul spunând că nu va face acest lucru, în timp ce Popica spune că a cerut doar respectarea unei decizii a instanţei.

371 afișări
Imaginea articolului Primarul din Sfântu Gheorghe, somat de prefect să înlăture steagul secuiesc din parcul din oraş

Primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad (Imagine: Vargyasi Levente/Mediafax Foto)

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád (UDMR), a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că a fost somat de prefectul Marius Popica să înlăture steagul secuiesc din Parcul Elisabeta din oraş, în caz contrar putând fi penalizat cu 20% din salariul minim pe economie pentru fiecare zi de întârziere, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Domnul prefect mi-a trimis o somaţie prin care cere să dispun înlăturarea steagului secuiesc amplasat în Parcul Elisabeta din Sfântu Gheorghe sau în caz contrar să plătesc pentru fiecare zi de întârziere 20% din salariul minim pe economie. Şi face asta în timp ce şeful lui, premierul Victor Ponta, se fotografiază cu steagul Moldovei. E foarte bine că o face, îl văd fericit în acea poză, identitatea regională mi se pare importantă atât pentru cei din Moldova, cât şi pentru cei din Transilvania, Banat sau Ţinutul Secuiesc. Dar mă întreb atunci noi de ce nu ne putem fotografia cu steagul Ţinutului Secuiesc, pentru că după cunoştinţele mele nici Moldova nu este o unitate administrativ-teritorială", a declarat primarul Antal Árpád.

El a adăugat că nu intenţionează să înlăture steagul din parc, spunând că nu va aduce ofense acestui simbol niciodată.

Pe de altă parte, prefectul judeţului Covasna, Marius Popica, a declarat, corespondentului MEDIAFAX că legea trebuie respectată şi că el a cerut, de fapt, respectarea unei hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile a Curţii de Apel Braşov, pronunţată în urmă cu câteva luni, care a decis că steagul secuiesc a fost arborat ilegal şi trebuie înlăturat.

"Noi doar ne facem datoria, iar datoria noastră este aceea de a veghea la respectarea legii. Până acum am uzitat de toate căile posibile, adrese, atenţionări, avertismente ca să aibă timp să intre în legalitate. Cine nu vrea să respecte legea îşi asumă acest lucru", a declarat Marius Popica.

Steagul secuiesc, lung de doi metri şi lat de 1,12 metri, a fost arborat, în 4 iunie 2013, pe un catarg în Parcul Elisabeta din centrul municipiului Sfântu Gheorghe, la iniţiativa PCM Covasna. La vremea respectivă, liderul PCM Sfântu Gheorghe, Balint Jozsef, declara că Primăria a dat toate aprobările necesare pentru arborarea drapelului, astfel că acesta va rămâne în centrul municipiului "pe termen nelimitat".

În 28 aprilie, primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, declara că, printr-o sentinţă definitivă, Curtea de Apel Braşov a dat câştig de cauză Prefecturii Covasna, care solicitase instanţei să oblige conducerea primăriei să îndepărteze din parcul central steagul secuiesc, amplasarea fiind ilegală.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici