Priorităţile pentru sezonul estival 2024: turism accesibil şi responsabil

„Turismul trebuie să se adreseze tuturor”, a declarat ministrul Ştefan-Radu Oprea, în şedinţa Consiliului Consultativ al Turismului (CCT), organizată la sediul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului (MEAT).

81 afișări
Imaginea articolului Priorităţile pentru sezonul estival 2024: turism accesibil şi responsabil

Şedinţa CCTa debutat joi cu o discuţie despre accesibilitate şi responsabilitate, în perspectiva deschiderii sezonului estival. „Turismul trebuie să se adreseze tuturor” – a declarat ministrul Ştefan-Radu Oprea, prezentând activitatea desfăşurată de Asociaţia Caiac SMile, reprezentantă de Ionuţ Stancovici, în calitate de preşedinte.

Asociaţia Caiac SMile promovează turismul adaptiv. Conform statisticilor furnizate de Ionuţ Stancovici, în prezent există aproximativ 80 de milioane de persoane cu dizabilităţi în Europa, care îşi doresc să călătorească şi să se cazeze în unităţi potrivite pentru nevoile acestora. În cadrul discuţiilor, s-a subliniat şi faptul că România, prin activitatea asociaţiei, este singura ţară care oferă experienţe turistice adaptate gratuite, cum ar fi, spre exemplu, taberele schi.

În context, ministrul Ştefan-Radu Oprea a rememorat prezenţa sa pe pârtie, la Cheile Grădiştei, atunci când a schiat alături de persoane care au simţit pentru prima oară bucuria senzaţiei alunecatului pe zăpadă. „A fost o experienţă unică în viaţă”, a precizat ministrul.

Ionuţ Stancovici îşi doreşte să extindă activitatea Asociaţiei Caiac SMile şi, în sezonul estival, va încheia noi parteneriate cu mediul privat, în scopul adaptării plajelor la nevoile persoanelor cu dizabilităţi. „Costurile sunt minime”, a susţinut ministrul Ştefan-Radu Oprea. În acest sens, Stancovici a adresat o invitaţie de colaborare membrilor CCT, răspunsul fiind unul pozitiv.

Mai mult, reprezentanţii Organizaţiei Patronale a Turismului Balnear din România (OPTBR), prezenţi la şedinţă, şi-au exprimat intenţia de a discuta oportunităţile de cooperare, în ceea ce priveşte staţiunile balnare şi balneoclimatice.

Ministrul Ştefan-Radu Oprea a precizat că va fi explorată inclusiv posibilitatea de a aduce tehnologia necesară adaptării acestor locuri şi spaţii în România, astfel încât echipamentele necesare să poată fi fabricate pe plan local.

În perspectiva pregătirii sezonului estival, o altă temă importantă a discuţiei a fost responsabilitatea. În acest sens, la invitaţia ministrului Ştefan-Radu Oprea, în cadrul şedinţei de lucru cu membrii CCT a fost prezent şi senatorul Robert Cazanciuc, iniţiatorul Legii Anastasia.

„Opreşte-l pe cel de lângă tine să producă o tragedie” – acesta este mesajul spotului TV, parte integrantă a campaniei care îşi propune să crească gradul de conştientizare asupra riscurilor asociate şoferilor fără permis sau care se află sub influenţa alcoolului şi a substanţelor interzise. Pentru amplificarea acestui mesaj, senatorul Robert Cazanciuc a adresat rugămintea mediului privat de a difuza spotul în cadrul hotelurilor, restaurantelor şi cluburilor de pe litoralul românesc, cu precădere în perioada vacanţei de 1 mai şi a sărbătorilor pascale. Membrii CCT, care activează la malul Mării Negre, şi-au arătat disponibilitatea de a promova această iniţiativă.

La şedinţă a fost prezentată lista târgurilor internaţionale de turism, la care România ar putea participa în 2025. Membrii CCT au salutat demararea acestor discuţii din timp şi s-au angajat să ofere un punct de vedere, astfel încât documentul să poată fi aprobat până la jumătatea anului curent.

„Mai mult, demersul vine în susţinerea noii abordări asupra prezenţei ţării noastre la manifestările expoziţionale de profil, fiind explorată, în acest caz, posibilitatea de participare cu stand personalizat, fapt ce ar putea contribui la consolidarea brandului şi a notorietăţii destinaţiei turistice România. Printre subiectele discuţiei, se remarcă şi înfiinţarea organizaţiei de management al destinaţiei naţionale, standardele ocupaţionale, închirierea sectoarelor de plajă, actualizarea criteriilor de clasificare a structurilor de primire turistice cu funcţiuni de cazare şi de alimentaţie publică, precum şi a condiţiilor de acordare a licenţelor şi brevetelor de turism, transpunerea Regulamentului EU 2022/2065 şi Strategia Naţională pentru Dezvoltare Turismului 2024-2035”, transmite, vineri, MEAT.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici