"Pro Lex" anunţă proteste prin "exces de zel"

Sindicatul Poliţiştilor şi Vameşilor "Pro Lex" anunţă că poliţiştii - care nu au dreptul, prin lege, să facă grevă - vor protesta, începând din 15 septembrie, prin "meticulozitate" şi "exces de zel", iar poliţiştii comunitari şi vameşii vor adera la greva programată în 5 octombrie.

154 afișări
Imaginea articolului "Pro Lex" anunţă proteste prin "exces de zel"

"Pro Lex" anunţă proteste prin "exces de zel", iar cei care au voie prin lege vor intra în grevă (Imagine: Mediafax Foto/Andreea Balaurea)

"Sindicatul «Pro Lex» aderă la formele de protest generale ale bugetarilor. Astfel, membrii de sindicat din poliţie, fără a încălca în vreun fel legea, vor pune accent pe calitatea şi meticulozitatea rezolvării cazurilor, fără a ţine cont de acoperirea deficitului de personal şi de factorul timp", a anunţat, sâmbătă, liderul "Pro Lex" Vasile Lincu.

Nuanţându-şi declaraţia, acesta a precizat că, în ultimii ani, din cauza numărului tot mai mare de posturi neocupate în sistem, poliţiştii "nu au neglijat neapărat calitatea muncii lor, dar au căutat să rezolve cât mai multe cazuri într-un timp cât mai scurt, punând accent pe cantitate, şi nu pe calitate".

Întrebat ce presupune concret această formă de protest, Lincu a precizat că poliţiştii nu vor mai pleca la un caz nou anunţat prin staţie decât după ce vor fi terminat lucrul la cel la care se află în momentul anunţului.

"Dacă, spre exemplu, ar fi fost două echipaje în loc de unul, cel de-al doilea s-ar fi putut duce să rezolve cazul nou, iar agenţii care lucrează la un caz l-ar putea soluţiona pe îndelete, fără să se grăbească, aşa cum făceau până acum", a spus Lincu.

Acesta a făcut un apel la poliţiştii din întreaga ţară să nu mai facă ore suplimentare decât din dispoziţia scrisă a şefului - aceasta fiind singura situaţie în care ele ar fi plătite - şi să facă aşa-numitele cercetări la faţa locului "cu maximă scrupulozitate".

Lincu a mai anunţat că, din 15 septembrie, poliţiştii nu vor mai suporta din buzunarele proprii cheltuielile de carburant, cele pentru consumabile şi nu vor mai merge la serviciu cu maşina proprie.

Motivul nemulţumirii "Pro Lex" este legat de prevederile din proiectul legii salarizării unitare, care nu ar respecta, în opinia lui Lincu, înţelegerea între sindicat şi Executiv.

În afară de poliţişti, care reprezintă un număr relativ mic din cel al membrilor "Pro Lex", poliţiştii comunitari şi vameşii afiliaţi la organizaţia sindicală vor protesta şi ei prin "exces de zel" şi, în plus, vor adera la greva generală din 5 octombrie.

La conferinţa de presă de sâmbătă a participat şi Elena Georgescu, reprezentant al Federaţiei Naţionale Sindicale "Justiţia".

Aceasta a anunţat că personalul auxiliar din justiţie este solidar cu protestul judecătorilor, astfel că activitatea cu publicul în instanţe va fi cvasi-blocată, ca şi până acum, pe termen nelimitat, până la rezolvarea problemelor din sistem.

Mai multe federaţii sindicale s-au constituit, joi, într-o alianţă a bugetarilor şi au anunţat că vor picheta sediul Parlamentului în 15 septembrie şi vor face o grevă generală de o zi, în 5 octombrie, refuzând apoi să se implice în organizarea alegerilor prezidenţiale.

Reprezentanţii bugetarilor din învăţământ, sănătate, administraţie publică, poliţie spun că proiectul legii unice de salarizare a fost negociat iniţial cu sindicatele într-o formă, iar în final a apărut o altă formă, toţi bugetarii fiind nemulţumiţi de grila unică.

Alianţa bugetarilor cere Guvernului să nu îşi asume răspunderea în faţa Parlamentului pe actualul proiect al legii unice de salarizare şi să renegocieze actul normativ astfel încât toţi bugetarii să aibă salarii decente şi să se ţină cont de principiile asumate în urmă cu trei luni, când a început negocierea pe această lege.

De asemenea, membrii Alianţei bugetarilor cer stoparea disponibilizărilor în sistemul bugetar şi spun că nu acceptă concediul fără plată propus de Guvern.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici