Procesul torţionarilor disidentului Gheorghe Ursu, amânat / Andrei Ursu: A fost un asasinat politic intenţionat

Andrei Ursu, fiul disidentului Gheorghe Ursu, a declarat, la ieşirea de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, că dosarul este unul solid şi că tatăl său a fost asasinat politic intenţionat, magistraţii instanţei supreme dispunând amânarea cauzei pentru data de 16 martie.

743 afișări
Imaginea articolului Procesul torţionarilor disidentului Gheorghe Ursu, amânat / Andrei Ursu: A fost un asasinat politic intenţionat

Curtea Supremă a amânat pentru 16 martie procesul torţionarilor disidentului Gheorghe Ursu / Andrei Ursu: A fost un asasinat politic intenţionat

"Este un dosar foarte bine alcătuit, am fost surprins de progresul care s-a făcut în ultimii doi ani la secţia Parchetelor militare, au găsit noi probe, noi martori care au fost dispuşi să vorbească acum, după 30 de ani, parcă şi-au găsit curaj. Mai bine mai târziu ca niciodată. Dosarul este foarte solid, inculpaţii sunt nominalizaţi că l-au torturat pe tatăl meu, că l-au anchetat în închisoare deşi era arestat pentru o cauză de drept comun, am descoperit la CNSAS recent documente care arată că Securitatea aşa lucra, erau metode de a folosi pretexte de drept comun pentru a închide, a tortura disidenţi politici. Tatăl meu a fpst arestat şi ţinut la sediul miliţiei, dar de fapt era anchetat de Securitate toată perioada în care a fost arestat, torturat şi, din documentele care există în dosar acuma, rezultă că a fost un asasinat politic intenţionat, absolut", a declarat Andrei Ursu, la ieşirea de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au amânat procesul torţionarilor disidentului Gheorghe Ursu pentru data de 16 martie, având în vedere că unul din inculpaţi, Vasile Hodiş, a cerut timp pentru a-şi angaja avocat. Totodată, la dosar a fost depusă o adeverinţă în care se arată că George Homoşteanu, inculpat, a murit.

Procurorii militari din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-au trimis în judecată , la 1 august 2016, pe Marin Pârvulescu (maior în rezervă) şi pe Vasile Hodiş (colonel în rezervă), foşti ofiţeri în cadrul Direcţiei a VI-a Cercetări penale din Departamentul Securităţii Statului, ambii fiind acuzaţi de infracţiuni contra umanităţii. În aceeaşi cauză sunt judecaţi şi George Homoşteanu, fost ministru de interne, şi Postelnicu Tudor, fost şef al Departamentului Securităţii Statului, fiind acuzaţi de complicitate la infracţiuni contra umanităţii.

"În perioada ianuarie - noiembrie 1985, inginerul disident Ursu Gheorghe Emil a făcut obiectul urmăririi informative şi judiciare pentru acte sau fapte considerate ostile regimului comunist, fiind arestat la data de 21 septembrie 1985 şi decedând la data de 17 noiembrie 1985 în Spitalul Penitenciar Jilava. Pentru a disimula adevăratul obiect al cercetării disidentului Ursu Gheorghe Emil şi pentru a putea face „dovada” că nu există un dosar politic pe numele acestuia, organele de securitate au „inventat” infracţiunea de deţinere şi operaţiuni interzise cu mijloace de plată străine. În realitate, aşa cum reiese din materialul probator administrat în cauză, reprezentanţii Departamentului Securităţii Statului erau interesaţi de aspecte precum: legăturile disidentului cu postul de radio „Europa Liberă”, relaţiile şi discuţiile cu lumea literară şi artistică din ţară şi din diaspora, impresiile consemnate în jurnalul personal despre politica statului şi despre conducătorii partidului şi statului comunist", a declarat procurorul militar Marian Lazăr.

Potrivit procurorilor militari, Marian Pârvulescu şi Vasile Hodiş, în calitate de ofiţeri în cadrul Direcţiei a VI-a Cercetări penale din Departamentul Securităţii Statului, "au exercitat acţiuni represive şi sistematice (filaj, urmărire informativă, percheziţii, audieri sistematice, acte de violenţă fizică şi psihică) asupra victimei inginerul disident Ursu Gheorghe Emil, acţiuni care au avut ca urmare producerea de suferinţe fizice sau psihice grave şi au fost de natură să-i aducă o atingere gravă a drepturilor şi libertăţilor fundamentale, în principal a dreptului la viaţă".

În ceea ce îi priveşte pe George Homoştean şi Postelnicu Tudor, "în cursul lunilor octombrie şi noiembrie 1985, au transmis către Ambasadele României de la Paris şi Washington documente oficiale prin care au disimulat caracterul represiv şi politic al acţiunilor întreprinse de inculpaţii maior (rez.) Pârvulescu Marin şi col. (rez.) Hodiş Vasile împotriva lui Ursu Gheorghe Emil, în perioada în care acesta a făcut obiectul urmăririi informative şi judiciare pentru opinii considerate ostile regimului comunist", a mai spus Marian Lazăr.

Anchetatorii spun că la solicitarea comunităţii internaţionale şi a unor oameni politici din SUA de a primi informaţii referitoare la situaţia disidentului român, cei doi demnitari "au ascuns caracterul represiv al acţiunilor îndreptate împotriva lui Ursu Gheorghe Emil. (...) Totodată, în exercitarea abuzivă a funcţiilor deţinute, cei doi foşti demnitari au întreprins demersuri dolosive în scopul ascunderii cauzelor reale ale cercetării disidentului Ursu Gheorghe Emil şi, ulterior, ale cauzelor decesului acestuia".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici