Program legislativ: Guvernul vrea să acorde ajutoare de stat investitorilor în zone cu şomaj ridicat, dar şi pentru construcţia de locuinţe de serviciu

Programul legislativ al Guvernului pe 2018 include între altele, ca „prioritate legislativă”, un proiect de lege pentru „instituirea schemei de ajutor de stat pentru construcţia de locuinţe de serviciu”.

935 afişări
Imaginea articolului Program legislativ: Guvernul vrea să acorde ajutoare de stat investitorilor în zone cu şomaj ridicat, dar şi pentru construcţia de locuinţe de serviciu

Program legislativ: Guvernul vrea să acorde ajutoare de stat investitorilor în zone cu şomaj ridicat, dar şi pentru construcţia de locuinţe de serviciu

Proiectul are ca scop „reducerea deficitului de forţă de muncă din marile centre economice ale României, stimularea ocupării şi a investiţiilor prin mobilitatea forţei de muncă (cazare pentru forţa de muncă atrasă din alte localităti)”, se arată în documentul guvernamental.

Potrivit proiectului, condiţiile de acordare a ajutorului de stat vor fi, în principiu, următoarele:
- 50% din suma solicitată pentru un complex de locuinţe, până la maxim 15.000 euro pentru un apartament (1-2 camere), reprezintă ajutor nerambursabil plătit, în cadrul schemei, la recepţia finală a complexului;
- 50% reprezintă sursa privată (efortul investitorului sau partenerului privat, dacă se fac locuinţe de serviciu pentru profesori şi medici), care va beneficia de garanţia statului, dacă se va atrage prin creditare de către investitor;
- dacă se adoptă varianta PPP (n.n.- parteneriatul public-privat), în unitatea de proiect sursa publică va reprezenta cel mult 49%;
- partenerul privat trebuie să demonstreze capacitatea de asigurare a cofinanţării investiţiei, acesta trebuind să nu fie în dificultate, în conformitate cu legislaţia în vigoare.

În argumentaţia lor, iniţiatorii Programului Legislativ al Guvernului menţionează că „inventarul investiţiilor private anunţate a fi realizate în anul 2018 arată că valoarea acestora se ridică la circa două miliarde de euro, dintr-un total de 5,5 miliarde de euro în perioada 2018-2020; realizarea acestor investiţii înseamnă aproximativ reducerea deficitului de forţă de muncă din marile centre economice ale României, stimularea ocupării şi a investiţiilor prin mobilitatea forţei de muncă (cazare pentru forţa de muncă atrasă din alte localităţi)”. Iar realizarea acestor investiţii „înseamnă aproximativ crearea a circa 20.000 de noi locuri de muncă” şi toate acestea vor necesita recrutare sau cheltuieli de pregătire profesională. De asemenea, „facilitatea de cazare va reduce costurile”.

Pentru o evaluare a schemei de ajutor de stat, se consideră că circa 20% dintre cei care vor ocupa locurile de muncă nou-create vor avea nevoie de spaţii de locuit, în condiţiile în care nu posedă spaţii de locuit în zona respectivă sau la o distanţă mai mică de 50 km faţă de aceasta.

„Din evaluări rezultă că este necesar a se construi un număr de 5.000 de locuinţe de serviciu în perioada 2018-2020. Dacă luăm în calcul preţul mediu la nivel naţional de 30.000 de euro, echivalentul a cca. 138.000 de lei pentru un apartament de două camere cu o suprafaţă de 42 mp, ar fi necesară o investiţie de cca. 150 de milioane de euro (cca. 690 de milioane de lei) pentru o perioadă de trei ani, pentru cele 5.000 de locuinţe”, estimează autorii documentului guvernamental.

Program legislativ: Guvernul va acorda ajutoare de stat investitorilor în zone cu şomaj ridicat

Programul legislativ al Guvernului pe 2018 include între altele, ca „prioritate legislativă”, un proiect de lege pentru „instituirea schemei de ajutor de stat pentru creşterea gradului de ocupare în zonele cu şomaj ridicat”, respectiv de peste 5%.

„Schema are caracter complex, fiind destinată investiţiilor în zone cu şomaj ridicat, respectiv mai mare de 5%. Se are în vedere compensarea cheltuielilor pentru locurile de muncă din respectiva investiţie, numai dacă angajaţii au salarii superioare câştigului salarial mediu brut lunar pe economie”, se arată în documentul guvernamental.

Schema de ajutor de stat va avea în vedere „susţinerea afacerii până la maxim 100.000 de euro, din care 50% urmează să fie acoperite prin ajutor nerambursabil plătit de la buget doar pentru acoperirea salariilor angajaţilor, aferent noilor locuri de muncă create”.

De asemenea, instituirea schemei de ajutor de stat mai vizează şi „garanţia statului pentru efortul financiar al angajatorului acoperit prin credit pentru 50% din plafonul maxim de 100.000 de euro”, arată proiectul citat.

Iniţiatorul proiectului va fi - potrivit Programului Legislativ - Secretariatul General al Guvernului, iar ca termen de lansare este prevăzută luna mai 2018.

Iniţiatorul proiectului va fi - potrivit Programului Legislativ - Secretariatul General al Guvernului, iar ca termen de lansare este prevăzută luna mai 2018.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici