Programul de distribuire a laptopurilor pentru medicii de familie, deschis la Târgu Mureş

Programul de distribuire a laptopurilor şi imprimantelor pentru medici a debutat, sâmbătă, la Târgu Mureş, în prezenţa ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, care a spus că acesta a început în Mureş pentru că este judeţul pe care îl iubeşte cel mai mult.

37 afișări
Imaginea articolului Programul de distribuire a laptopurilor pentru medicii de familie, deschis la Târgu Mureş

Programul de distribuire a laptopurilor pentru medicii de familie, deschis la Târgu Mureş (Imagine: Mediafax Foto)

Ministrul a declarat că a început programul la Mureş întrucât acesta este judeţul pe care îl iubeşte cel mai mult, fiind deputat PNL de Mureş de două mandate, deşi provine din Giurgiu, iar distribuirea aparatelor va începe în celelalte judeţe peste o zi.

"Am marea bucurie ca ceea ce am promis cu un an în urmă să se îndeplinească, şi anume să oferim medicilor de familie laptopuri şi imprimante, pentru a realiza un obiectiv important, şi anume să debirocratizăm activitatea medicilor şi să le lăsăm mai mult timp să se ocupe de pacienţi şi, bineînţeles, să avem evidenţe mai clare care să ne ajute la mai buna programare a banului public. Iarăşi este evident că acţiunea începe în judeţul pe care îl iubesc cel mai mult, judeţul Mureş. Aici au fost programaţi cei 315 medici de familie din tot judeţul, ocazie cu care se semnează procesul-verbal şi contractul de comodat, pe cinci ani de zile. Li se dau pe cinci ani", a spus ministrul.

Potrivit acestuia, la nivel naţional au fost cumpărate 11.320 de laptopuri, având în vedere că lucrează 11.250 de medici, dar sunt şi alţii în curs de angajare.

Imprimantele matriceale şi laptopurile distribuite la Mureş au ca furnizor o firmă din Cluj-Napoca.

Aparatele vor fi folosite în programul de evaluare a stării de sănătate a populaţiei, pentru a uşura munca medicilor în următorii cinci ani de derulare a acestuia.

Nicolăescu a precizat că programul va furniza în timp util informaţii despre bolile românilor şi, în funcţie de aceasta, se vor dimensiona programele ministerului.

El a mai spus că intenţionează să informatizeze pas cu pas întreaga activitate din sistem.

"Intenţionăm să achiziţionăm calculatoare portabile - 11.120 de bucăţi, imprimante cu ace - 11.120 de bucăţi, servere - aproximativ 150 de bucăţi, calculatoare - 500 de bucăţi, imprimante staţionare - 500 de bucăţi, echipamente de stocare a informaţiilor şi echipamente de comunicaţii pentru 43 de locaţii", a spus Nicolăescu.

Ministerul Sănătăţii Publice (MSP) a estimat că toate achiziţiile pentru informatizarea sistemului sanitar vor costa 25 de milioane de euro.

Potrivit lui Nicolăescu, MSP este responsabil cu informatizarea spitalelor şi a cabinetelor medicilor de familie, iar Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) face conectarea între spitale, farmacii, medici şi autorităţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici