Proiect depus de UDMR în Parlament. Prevederi: Regiuni de dezvoltare separate şi posibilitatea obţinerii unui statut de autonomie specială

UDMR a depus luni, în Parlament, un proiect de lege prin care cere ”transpunerea în legislaţie a prevederilor privind popoarele conlocuitoare din Rezoluţia de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918”, a transmis Uniunea printr-un comunicat de presă. Printre prevederile iniţiativei legislative, se numără şi posibilitatea înfiinţării unor regiuni de dezvoltare separate care pot obţine, prin lege, un statut de autonomie specială.

4973 afișări
Imaginea articolului Proiect depus de UDMR în Parlament. Prevederi: Regiuni de dezvoltare separate şi posibilitatea obţinerii unui statut de autonomie specială

Proiect depus de UDMR în Parlament. Prevederi: Regiuni de dezvoltare separate şi posibilitatea obţinerii unui statut de autonomie specială

Potrivit unui comunicat transmis luni, în an Centenar, UDMR propune ridicarea la rang de lege a subpunctului 1 din punctul III al Rezoluţiei Adunării Naţionale de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918, astfel că a depus în Parlament un proiect de act normativ prin care cer ”transpunerea în legislaţie a prevederilor privind popoarele conlocuitoare din Rezoluţia de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918”.

Subpunctul 1 al punctului III din Rezoluţia Adunării Naţionale de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918 prevede: ”Deplină libertate naţională pentru toate popoarele conlocuitoare. Fiecare popor se va instrui, administra şi judeca în limba sa proprie prin indivizi din sânul său şi fiecare popor va primi drept de reprezentare în corpurile legiuitoare şi la guvernarea ţării în proporţie cu numărul indivizilor ce-l alcătuiesc”.

În acest context, UDMR solicită adoptarea în procedură de urgenţă a prevederii legislative care să asigure minorităţilor naţionale „reprezentare proporţională în instituţiile administrative la nivel local, judeţean, naţional şi european, reprezentare proporţională a minorităţilor naţionale în instanţe şi tribunale, iar la nivelul ministerelor, precum şi la nivelul serviciilor publice deconcentrate ale acestora, să se asigure angajarea/numirea de personal, inclusiv de conducere, proporţional cu numărul persoanelor care aparţin minorităţilor naţionale istorice, atât la nivel naţional, cât şi la nivel local”, se arată în comunicatul citat.

De asemenea, UDMR solicită ca modul de administrare autonomă a vieţii culturale, a învăţământului şi a culturii minorităţilor naţionale istorice să se reglementează prin Legea privind statutul minorităţilor naţionale din România.

UDMR îşi doreşte posibilitatea înfiinţării, prin lege, a unor regiuni de dezvoltare separate, iar aceste noi regiuni pot obţine, prin lege, un statut de autonomie specială pentru judeţele care aparţin unor regiuni istorice sau în care o minoritate naţională istorică are o proporţie semnificativă.

„UDMR consideră că, în Anul Centenar, a sosit momentul ca principiile care vizează convieţuirea interetnică să fie transpuse în lege, astfel cum au fost formulate în Rezoluţia adoptată la Adunarea Naţională de la Alba Iulia. Democraţia se bazează pe statul de drept, iar democraţia românească poate fi împlinită numai dacă prevederile Rezoluţiei de la Alba Iulia se implementează în legislaţia română”, se arată în documentul citat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici