Proiect: Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş va fi redeschis

Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş va fi redeschis ca unitate sanitară publică cu personalitate juridică în subordinea Ministerului Sănătăţii, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern, lansat vineri în dezbatere publică pe site-ul MS.

344 afișări
Imaginea articolului Proiect: Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş va fi redeschis

Proiect: Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş va fi redeschis (Imagine: Elvira Gheorghita/ Arhiva Mediafax Foto)

Conducerea Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş va fi asigurată de un manager şi un comitet director, potrivit legislaţiei în vigoare. Până la ocuparea posturilor prin concurs, conducerea institutului se numeşte prin ordin al ministrului sănătăţii, se precizează în proiectul Ministerului Sănătăţii (MS).

Personalul de specialitate medico-sanitar, de cercetare şi auxiliar sanitar care îşi desfăşoară activitatea în actualul institut, fără personalitate juridică, în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş va fi preluat de structura nou creată, păstrându-şi drepturile salariale avute la data preluării.

Personalul tehnic-economic-administrativ şi de întreţinere va fi asigurat, prin redistribuire, de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, în funcţie de normativul de personal în vigoare.

Proiectul mai prevede că Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş se finanţează integral din venituri proprii, din contractele încheiate prin sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi din alte surse, în condiţiile legii.

Patrimoniul pe care l-a avut institutul înaintea desfiinţării şi transferării către Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş va fi preluat de noua structură, respectiv Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş, pe bază de protocol de predare-preluare, încheiat în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a hotărârii de guvern, se mai arată în proiectul aflat în dezbatere publică până la 30 iunie.

Dr. Victor Zota, coordonator naţional de transplant, a declarat vineri, pentru MEDIAFAX, că nu înţelege nici acum de ce la Târgu Mureş nu s-a mai făcut transplant cardiac în ultimii ani, întrucât centrul avea acreditare din 2011.

"Nu ştiu dacă problema transplantului de cord de la Târgu Mureş va fi rezolvată odată ce institutul va căpăta statutul de unitate sanitară cu personalitate juridică în subordinea Ministerului Sănătăţii, în condiţiile în care atâta timp cât a fost în subordinea Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, nu a făcut nicio intervenţie de acest fel, deşi avea toate condiţiile. Când am întrebat medicii de ce nu fac transplant de cord, atât cei din Bucureşti, cât şi cei din Târgu Mureş au spus că nu au primitor eligibil cu donatorul", a spus Zota.

Preşedintele Consiliului Ştiinţific al Agenţiei Naţionale de Transplant, Radu Deac, declara de curând că, din datele sale, un număr de 55 de corduri - 20 în 2012 şi 35 în acest an - au fost irosite, după desfiinţarea Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant de la Târgu Mureş, în 2011, şi transformarea lui în clinică în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din municipiu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici