Proiect MS: Bolnavii incurabili să fie trimişi acasă

Un proiect de ordin al ministrului Sănătăţii triază bolnavii care pot sau nu pot beneficia de îngrijire în terapie intensivă, pacienţii care nu au speranţă de recuperare a unei vieţi acceptabile neputând fi admişi în secţiile de reanimare.

32 afișări
Imaginea articolului Proiect MS: Bolnavii incurabili să fie trimişi acasă

Proiect MS: Bolnavii incurabili să fie trimişi acasă(Imagine: Mediafax Foto)

Internarea (admisia) pacienţilor în secţiile ATI se face la propunerea medicilor din secţia ATI sau la propunerea medicilor din alte secţii cu acordul medicului şef de secţie ATI sau a medicului delegat de acesta.

Ordinul recomandă ca pacienţii cu disfuncţii vitale să fie transferaţi cât mai rapid posibil în terapie intensivă pentru a beneficia la maximum de posibilităţile speciale ale secţiei. Transferul (externarea) pacientului care nu mai necesită terapie de specialitate, din secţia ATI în orice altă secţie, se face la propunerea medicului ATI curant, cu acordul şefului de secţie ATI, sau la propunerea medicului ATI de gardă în cursul gărzii.

Cei care decid admisia la Unitatea deTerapie Intensivă (UTI) trebuie să selecteze pacienţii care beneficiază cel mai mult de această îngrijire specializată şi costisitoare. Există două categorii de pacienţi pentru care beneficiul îngrijirii în terapie intensivă nu este mai mare decât beneficiul îngrijirii în secţiile obişnuite ale spitalului. Aceste două categorii sunt reprezentate de cele două extreme ale riscului vital: pacienţii cu risc mic de deces şi pacienţii cu risc foarte mare. Aceste două grupe se referă la "pacienţii prea bine pentru a beneficia" şi la pacienţii în stare terminală "prea bolnavi pentru a beneficia" de ingrijirea in terapie intensivă.

"Definirea acestor categorii este dificilă doar pe baza diagnosticului. Decizia de admisie în terapie intensivă se bazează pe mai multe modele utilizând criteriile de prioritate, diagnosticul şi parametrii obiectivi. Estimarea prognosticului este de mare importanţă", notează ordinul citat.

Decizia de admisie în terapie intensivă aparţine medicului şef de secţie sau specialistului competent delegat de acesta. În aceste condiţii pacientul poate fi internat direct în terapie intensivă (din UPU) sau transferat din orice secţie a spitalului la solicitarea medicului curant sau şefulului de secţie, al secţiei respective.

Proiectul de ordin indică criterii de prioritate la admiterea în TI, criterii de diagnostic. În condiţii obişnuite pacienţii sunt admişi sau externaţi în Secţia de ATI strict pe baza potenţialului beneficiu pe care pot să îl aibă prin aplicarea tratamentelor specifice.

"Din nefericire există situaţii când numărul potenţialilor beneficiari de terapie intensive depăşeşte capacitatea secţiei. În aceste situaţii trebuie să existe o ierahizare a priorităţilor (triaj)", arată actul.

Triajul iniţial se recomandă a fi făcut pe baza modelului de priorităţi medicale prezentat. Decizia de triaj aparţine şefului de secţie (sau medicului delegat de acesta) şi trebuie făcută explicit. Decizia de triaj se ia fără acordul pacientului sau familiei. Originea etnică, rasa, sexul, statutul social, preferinţele sexulale sau starea financiară a pacienţilor nu trebuie să influenţeze decizia de triaj. Criteriile de triaj trebuie făcute cunoscute în scris în avans la nivelul spitalului.

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici