Proiect prin care jocurile slot-machine urmau să funcţioneze doar în cazinouri, respins de Senat

Senatorii au respins, marţi, o iniţiativă legislativă prin care se propunea ca jocurile mecanice de tip slot-machine să poată fi amplasate numai în spaţiile autorizate pentru desfăşurarea jocurilor de cazinou.

352 afișări
Imaginea articolului Proiect prin care jocurile slot-machine urmau să funcţioneze doar în cazinouri, respins de Senat

Proiect prin care jocurile slot-machine urmau să funcţioneze doar în cazinouri, respins de Senat (Imagine: Shutterstock)

Iniţiatorii, un grup de deputaţi UDMR, susţin că astfel vor fi limitate repercusiunile dependenţei de joc prin îngreunarea accesului jucătorilor la mijloacele care dau cel mai rapid dependenţă.

În expunerea de motive a proiectului înregistrat la Senat în noiembrie 2013 se arată că există o vastă literatură ştiinţifică privitoare la jocurile de noroc - matematică, psihologie, sociologie - în care a fost pusă în evidenţă problema dezvoltării dependenţei de jocurile de noroc (ludomanie) sau a jucatului patologic.

Potrivit semnatarilor proiectului, psihologii şi psihiatrii au relevat faptul că simptomele acestei dependenţe sau tulburările de comportament prezintă similitudini frapante cu dependenţa de substanţe psihotrope.

Aceştia susţin că jocul la aparate electronice de tip slot-machine prezintă cel mai ridicat risc de a dezvolta dependenţă de jocuri de noroc, iar tinerii adolescenţi petrec din ce în ce mai mult timp în sălile de jocuri sau în compania jocurilor video.

Ei menţionează că, în România, aparatele de joc de tip slot-machine pot fi găsite în cele mai variate locuri: în spaţiile Companiei "Loteria Română", în cafenele, baruri sau cinematografe, precum şi în spaţiile agenţilor de pariuri, uşor accesibile oricui.

Iniţiativa legislativă a primit raport negativ din partea Comisiei pentru buget, finanţe.

Guvernul nu a susţinut adoptarea acestei iniţiative legislative, arătând în punctul de vedere transmis Senatului că adoptarea unui astfel de proiect va avea un impact negativ asupra veniturilor bugetului de stat, atât prin reducerea sumelor încasate din taxele de autorizare, cât şi prin diminuarea numărului de locuri de muncă pe care le oferă în prezent operatorii autorizaţi să desfăşoare acest tip de jocuri de noroc.

Propunerea legislativă, semnată printre alţii de Kelemen Hunor, Cseke Attila, Korodi Attila şi Máté András-Levente, va fi transmisă Camerei Deputaţilor, care este Cameră decizională.

În 31 martie, un grup de 100 de parlamentari, în majoritate PSD, a depus la Parlament o altă propunere legislativă, prin care jocurile de noroc tip slot-machine vor putea să funcţioneze legal doar în cazinouri şi agenţii ale Loteriei Române, iniţiatorii considerând că, astfel, se vor reduce cazurile de "ludomanie" şi de violenţă domestică.

Şi această iniţiativă va intra întâi în dezbaterea Senatului, Camera Deputaţilor fiind forul decizional.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici