Propunere legislativă pentru înfiinţarea unui registru al evidenţei câinilor cu stăpân

Deputatul PNL de Cluj Nechita Adrian Orosa va depune în Parlament o propunere legislativă pentru înfiinţarea unui registru al evidenţei câinilor cu stăpân, prin care s-ar reduce numărul animalelor abandonate, dar ar da şi posibilitatea sancţionării celor care abandonează câinii.

663 afișări
Imaginea articolului Propunere legislativă pentru înfiinţarea unui registru al evidenţei câinilor cu stăpân

Propunere legislativă pentru înfiinţarea unui registru al evidenţei câinilor cu stăpân

Deputatul PNL Cluj Nechita Adrian Oros a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, că a întocmit o propunere legislativă privind înfiinţarea, la nivel naţional, a unui registru al evidenţei câinilor cu stăpân care să conţină date despre controlul reproducţiei canine, precum şi legate de importul şi comercializarea câinilor, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Oros a spus că principalele avantaje ale înfiinţării acestui registru constă în existenţa unei evidenţe clare privind vaccinarea antirabică, reducerea numărului de câini fără stăpân, posibilitatea sancţionării abandonului canin.

Proiectul de lege îşi propune, de asemenea, descurajarea reproducţiei canine, a importului şi comerţului ilegal, precum şi reducerea cheltuielilor de gestionare a câinilor fără stăpân.

"Propunerea urmăreşte asigurarea unui climat social civilizat, asigurarea bunăstării şi protecţiei animalelor, combaterea comerţului ilegal, precum şi reducerea numărului de câini abandonaţi", a declarat Oros.

'Toate persoanele fizice sau juridice care deţin în îngrijire câini sunt obligate să îi înregistreze la Registrul de Evidenţă a Câinilor cu Stăpân în termen de 30 de zile de la adoptarea reglementării. Înregistrarea şi identificarea câinilor se va face prin implantarea unui microcip, de către un medic veterinar cu drept de liberă practică", se arată în propunere.

Totodată, iniţiativa prevede vaccinarea antirabică doar a câinilor identificaţi prin microcipare.

De asemenea, eventuala dispariţie şi decesul unui animal trebuie notificat la registru în termen de maxim 72 de ore, iar nerespectarea prevederilor duce la pierderea dreptului persoanei vinovate de a achiziţiona ulterior, sub orice formă, un alt câine, pentru următorii doi ani.

Conform propunerii, persoanele cu venituri sub medie, care fac această dovadă printr-o adeverinţă de venit, şi care nu îşi permit microciparea şi/sau sterilizarea/castrarea câinelui deţinut, vor depune o cerere scrisă la Registrul de Evidenţă prin care vor solicita sprijinul asociaţiilor de protecţie a animalelor privind realizarea acestor intervenţii medical-veterinare la preţ redus sau gratuit.

Proiectul va fi depus în Parlament săptămâna viitoare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici