Protest al activiştilor Greenpeace faţă de exproprierile din satul gorjean Runcurel - GALERIE FOTO

Circa 20 de activişti ai Greenpeace au protestat, duminică, faţă de exproprierile din satul Runcurel, judeţul Gorj, în vederea extinderii exploatării miniere din cadrul Complexului Energetic Oltenia, după ce peste 130 de familii au primit notificări în acest sens.

857 afișări
Imaginea articolului Protest al activiştilor Greenpeace faţă de exproprierile din satul gorjean Runcurel - GALERIE FOTO

Protest al activiştilor Greenpeace faţă de exproprierile din satul gorjean Runcurel - GALERIE FOTO

Activiştii au protestat pe marginea carierei Jilţ Nord din satul Runcurel faţă de exproprierea a peste o sută de familii, în vederea extinderii carierei de lignit aparţinând Complexului Energetic Oltenia, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Activiştilor li s-au alăturat şi o parte dintre localnicii care urmează să fie evacuaţi şi să primească în schimbul proprietăţilor lor compensaţii, despre care spun că au fost stabilite fără negocieri.

Protestatarii au avut bannere cu mesajul "Dreptate pentru Runcurel", mesajul fiind inscripţionat inclusiv pe un banner de 1.000 de metri pătraţi care a acoperit un perete al carierei de lignit. Alte mesaje ale activiştilor au fost "Despăgubiri corecte la Runcurel" şi "Cioloş, Premierul Nepăsării, lasă oamenii pe drumuri".

“Oamenii din Runcurel au primit de Crăciun notificări de expropiere prin care li s-a dat un termen de 30 de zile să elibereze terenurile. Nu a venit nimeni de la CEO sau de la Primărie să le spună oamenilor ce se va întâmpla cu ei, dacă le sunt construite alte case, dacă vor primi despăgubiri cu care să îşi poată reface traiul în altă parte. În aceste condiţii, considerăm foarte gravă atitudinea nepăsătoare a Guvernului, care a dat undă verde exproprierii”, a declarat Ionuţ Apostol, director de campanii în cadrul Greenpeace.

Decizia de a protesta a fost luată după ce, la sfârşitul lunii ianuarie, reprezentanţii organizaţiei de protecţie a mediului i-au solicitat premierului Dacian Cioloş revocarea Hotărârii de Guvern nr. 960 din 9.12.2015, care permite exproprierea a 134 de gospodării din Runcurel, pentru "Deschiderea şi punerea în exploatare a carierei Jilţ Nord la o capacitate de 4,5 milioane de tone pe an lignit“.

Guvernul a adoptat, în decembrie 2015, hotărârea de extindere a carierei de lignit Jilţ Nord pe teritoriul comunei Mătăsari, pentru alimentarea Termocentralei Turceni, considerând că operaţiunea este de utilitate publică.

Compania beneficiară - CEO - va plăti proprietarilor de terenuri un preţ stabilit unilateral, considerat de localnici prea mic pentru a le permite refacerea unor gospodării în alte zone. Banii pentru compensaţii vin de la bugetul de stat.

La cererea oamenilor, Greenpeace şi un alt ONG au iniţiat o serie de acţiuni pentru obţinerea unui dialog cu Guvernul, pentru revocarea hotărârii, însă în luna februarie, cele două organizaţii au primit un răspuns de la Complexul Energetic Oltenia, în care compania arăta că decizia Executivului respectă legea 255/2010 privind exproprierea pentru cauze de utilitate publică, dar şi că populaţia a fost informată şi consultată în privinţa strămutării satului.

Satul Runcurel din judeţul Gorj este situat între carierele de lignit Jilţ Nord şi Roşiuţa.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici