Video PROTEST în Piaţa Victoriei: Grefierii cer condiţii mai bune de muncă. „Noi motivăm după modelul judecătorului, trebuie şi salarizarea pe măsură” | FOTO, VIDEO

Peste 1.500 de sindicalişti ai grefierilor reuniţi în patru sindicate şi o asociaţie profesională, cărora li s-au alăturat sindicalişti de la Federaţia Publisind şi de la Blocul Naţional Sindical, protestează, vineri, în Piaţa Victoriei, pentru condiţii mai bune de muncă.

869 afișări

"Sperăm ca toţi cei care am venit şi care nu am venit să reuşim să-i facem pe cei competenţi să ne rezolve problemele. În primul rând sunt inegalităţile salariale şi statutul care să ne recunoască profesia, să ne recunoască locul şi rolul nostru în înfăptuirea justiţiei. Ne trebuie un regulament de ordine interioară pentru că s-au schimbat codurile de procedură, s-au atribuit la grefieri atribuţii de la judecători, noi motivăm după modelul judecătorului , trebuie şi salarizarea pe măsură, ne trebuie baza tehnică, care lasă de dorit, înregistrările sunt foarte proaste în sală, calculatoarele merg foarte prost, imprimantele merg şi mai prost şi atunci nu putem face lucrul de calitate, o justişie adevărată dacă nu avem lucrurile astea", a declarat o grefieră.

Mitingul este organizat de Sindicatul Naţional al Grefei Judiciare (SNGJ) Dicasterial, alături de care participă sindicalişti de la SindJust Bihor, Sindicatul Grefierul Alba şi Sindicatul Dreptatea Vrancea, afiliate la Federaţia Publisind, care reprezintă 75% din totalul personalului auxiliar de specialitate şi conex din instanţe şi parchete, la nivel naţional.

Grefierii sunt susţinuţi şi de Asociaţia Grefierilor din România şi de federaţiile membre ale Blocului Naţional Sindical. Lor li se adaugă grefieri din instanţele şi parchetele bucureştene, precum şi din partea sindicatelor afiliate la federaţiile membre ale Blocului Naţional Sindical, a declarat, pentru MEDIAFAX, Cătălin Trăistaru, preşedintele SNGJ Dicasterial.

Grefierii sunt nemulţumiţi de volumul mare de activitate şi cer suplimentarea schemelor de personal şi elaborarea unui nou statul al profesiei, care să recunoască atribuţiile efective ale grefierilor. Aceştia mai cer regulamente interne care să corespundă realităţilor din instanţe şi parchete, ”transpuse într-o salarizare corespunzătoare, dar, mai ales, unitară”.

Sindicaliştii arată că legile succesive de salarizare au avut un efect şi mai grav, respectiv au poziţionat grefierul ca fiind cea mai prost plătită categorie profesională din sistemul de justiţie. "Astfel că, dacă în anii 2000 salariul unui grefier era în procent de 70-80% din salariul unui judecător, în prezent, acesta a ajuns să fie în procent de numai 25-30%, astfel cum a recunoscut, în mod public, însuşi actualul ministr al justiţiei, într-un comunicat de presă. Modificările legislative au adus atribuţii suplimentare care au grevat activitatea grefierilor, mai ales prin transferul unor atribuţii administrative de la magistraţi, cum ar fi redactarea după model a hotărârilor judecătoreşti, iar modificarea regulamentelor de ordine interioară, au adus atribuţii numeroase în sarcina grefierilor care au devenit, pe rând, statisticieni, arhivari, informaticieni, agenţi procedurali şi chiar factori poştali”, potrivit sursei citate.

Membrii organizaţiilor sindicale reprezintă personalul auxiliar de specialitate, cea mai numeroasă categorie din sistem, aproximativ 8.000 de persoane şi este formată din grefieri, grefieri-arhivari, grefieri-registratori, grefieri statisticieni, grefieri documentarişti şi specialişti IT şi personal conex – agenţi procedurali, aprozi şi şoferi.

Mitingul a fost anunţat, iniţial, pentru 15 martie 2019, dar Primăria Municipiului Bucureşti a refuzat avizarea, motivând perturbarea acţiunilor organizate în contextul exercitării de România a Preşedenţiei Consiliului UE, spun organizatorii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici