Protest la ambasada României din Budapesta: “Vecinii noştri români ne poluează şi ne otrăvesc viitorul" / Trei politicieni ai partidului de opoziţie Jobbik au adus saci de deşeuri comunale

64925 afișări
Imaginea articolului Protest la ambasada României din Budapesta: “Vecinii noştri români ne poluează şi ne otrăvesc viitorul" / Trei politicieni ai partidului de opoziţie Jobbik au adus saci de deşeuri comunale

Protest la ambasada României din Budapesta: “Vecinii noştri români ne poluează şi ne otrăvesc viitorul" / Trei politicieni ai partidului de opoziţie Jobbik au adus trei saci de deşeuri comunale

Trei politicieni ai partidului de opoziţie Jobbik (Pentru o Ungarie mai Bună) au protestat în faţa ambasadei României de la Budapesta cu o petiţie şi trei saci de deşeuri comunale, spunând că râurile transportă în Ungaria deşeuri din România de mai multe decenii, relatează MTI.

Béla Adorján, membru al consiliului judeţean Szabolcs-Szatmár-Bereg, a declarat: faptul că “vecinii noştri români ne poluează şi ne otrăvesc viitorul pe o lungime de câteva sute de kilometri” nu numai că dăunează mediului, în plus implică cheltuieli de ordinul miliardelor din partea autorităţilor din Ungaria.

El a adăugat că acest mod de a protesta a fost ales pentru că, pe de o parte, ministrul mediului de la Bucureşti nu a vrut să discute cu ei despre această problemă, pe de altă parte nici plângerea penală, pe care au depus-o cu doi ani în urmă, nu a adus niciun rezultat, întrucât, după informaţiile lor, cauza nu au ajuns nici măcar până la audierea martorilor.

Csaba Gyüre, deputatul partidului în Parlament, a subliniat că evenimentele constituie o încălcare a numeroase principii de drept şi tratate internaţionale, prin urmare autorii petiţiei solicită României să elimine depozitele de gunoi ilegale de pe teritoriul său şi să asigure calitatea corespunzătoare a apelor care se varsă din România în Ungariamai scrie MTI.

Gergő Keresztesy, preşedintele organizaţiei de tineret a partidului, a avertizat că Bazinul Carpatic nu poate fi “un fel de groapă de gunoi”.

În 2021 ape de mină nefiltrate au ajuns în râul Băiţa, un afluent al Someşului. La vremea respectivă Administraţia Naţională Apele Române a anunţat că poluarea cu ape de mină, produsă pe rîul Băiţa, judeţul Maramureş, a ajuns în Someş, iar unda de poluare s-a exitins până la graniţa cu Ungaria. Incidentul a stârnit reacţii negative din Ungaria.

Jobbik, un fost partid de extremă dreapta, nu este în relaţii foarte bune cu UDMR. Partidul din România este în relaţii bune cu partidul lui Viktor Orban, FIDESZ. Premierul maghiar a vizitat România de mai multe ori şi a fost întâmpinat de mebrii ai UDMR.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici