PROTESTE la simulările de la Evaluare 2019. Elevii, îndemnaţi să predea foaia goală pentru că „Ministerul ne vrea nişte cobai”/ Reacţia Ministerului

Reprezentanţii Consiliului Naţional al Elevilor anunţă că la simularea evaluării naţionale vor da foia goală în semn de protest, deoarece consideră că probele nu le vor evalua competenţele, ci doar cunoştinţele, subliniind totodată că refuză să fie cobai pentru Ministerul Educaţiei.

5029 afișări
Imaginea articolului PROTESTE la simulările de la Evaluare 2019. Elevii, îndemnaţi să predea foaia goală pentru că „Ministerul ne vrea nişte cobai”/ Reacţia Ministerului

Consiliul Elevilor protestează la simulări: Dăm foaia goală pentru că Ministerul ne vrea nişte cobai

„Consiliul Naţional al Elevilor, structura reprezentativă a elevilor din România, doreşte să aducă în atenţia publică (mai ales vouă, elevilor pe care îi reprezentăm) o problemă care este cunoscută tuturor: metodele de evaluare din sistemul nostru de învăţământ nu se pliază pe nevoile şi interesele actuale. De aceea, dar şi pentru a responsabiliza toţi decidenţii care până acum nu ne-au luat în serios, invităm elevii din România să ni se alăture în protestul prin care ne opunem modului în care sunt organizate simulările examenelor naţionale. Mai mult decât orice altceva, o facem pentru generaţiile viitoare, pentru că ele nu trebuie să fie asemenea nouă, o generaţie de sacrificiu, o generaţie de cobai ai Ministerului Educaţiei Naţionale. Modificările nefundamentate din acest an ne fac să refuzăm a fi părtaşi la acest experiment, unde examenele par a deveni un scop, nu un mijloc”, se arată într-un comunicat transmis de reprezentaţii Consiliului Naţional al Elevilor.

Potrivit sursei citate, elevii care se aliniază aceste forme de protest vor da foaia goală la simulare, deoarece probele nu evaluează competenţele elevului, ci doar cunoştinţele; nu vor evalua capacitatea de a gândi critic, ci doar de a reproduce informaţiile dictate la clasă.

„Simulările au ajuns să fie experimentul ministerului, nu experienţele noastre de învăţare, iar acest lucru ne motivează să ne ridicăm în faţa tuturor acestor nedreptăţi, printr-un protest: fie dând foaia goală, fie scriind tot ceea ce este greşit la sistem, transformându-ne foaia de examen într-un manifest faţă de învăţământul românesc. (...) Dăm foaia goală pentru că suntem conştienţi că ministerul ne vrea nişte cobai, nişte procente dintr-o diagramă şi nimic mai mult. Nu vrem evaluări mai uşoare, vrem evaluări reale”, se mai arată în comunicat.

Ministerul Educaţiei Naţionale organizează, în perioada 11-13 martie 2019, la nivel naţional, simularea Evaluării Naţionale pentru elevii clasei a VIII-a (EN VIII), la care participă, în premieră, şi elevii clasei a VII-a.

Simularea se adresează celor aproximativ 350.000 de elevi înscrişi în clasele VII-VIII la începutul anului şcolar 2018-2019.

MEN, răspuns pentru Consiliul Elevilor: Organizarea simulării a fost dezbătută în Comisia de Dialog

Ministerul Educaţiei răspunde Consiliului Elevilor, după ce a anunţat că tinerii vor da foia goală la simularea evaluării naţionale, şi precizează că proiectul de organizare a probelor a fost dezbătut la Comisia de Dialog Social de elevi, părinţi şi profesori, majoritatea susţinând demersul.

„Simulările examenelor naţionale au scopul de a familiariza elevii cu rigorile testelor pe care le vor susţine la finalul ciclului gimnazial/liceal, stabilirea nivelului real de pregătire atins în această etapă, precum şi optimizarea pregătirii în vederea obţinerii unor rezultate satisfăcătoare în cadrul examenelor naţionale. Proiectul de ordin de ministru prin care a fost aprobată organizarea simulării Evaluării Naţionale şi a simulării probelor scrise ale examenului naţional de Bacalaureat, în anul şcolar 2018-2019, a fost dezbătut în cadrul Comisiei de Dialog Social din care fac parte reprezentanţii elevilor, părinţilor, profesorilor şi ai altor parteneri sociali, majoritatea susţinând acest demers care vine în sprijinul elevilor”, se arată într-o precizare a Ministerului Educaţiei.

În anul 2018, la Evaluarea Naţională din 150.603 candidaţi înscrişi, 55.080 elevi nu au obţinut nota 5 la proba de Matematică, iar 31.440 de elevi au luat note sub 5 la proba de Limba şi Literatura Română, mai arată sursa citată.

„Rezultatele obţinute de elevi la examenele naţionale arată că se impune intensificarea eforturilor tuturor factorilor implicaţi pentru asigurarea succesului educaţional al tuturor copiilor, inclusiv al copiilor din grupurile marginalizate social şi în situaţie de risc de abandon şcolar, accesului egal al acestora la oportunităţi, drepturi şi servicii din domeniul educaţional, precum şi pentru ameliorarea rezultatelor elevilor la examenele naţionale”, explică reprezentanţii Ministerului Educaţiei.

Totodată, aceştia mai subliniază că pentru susţinerea şi promovarea cu succes a examenelor naţionale, rezultatele elevilor vor fi analizate la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ prin discuţii individuale, dezbateri la nivelul clasei, şedinţe cu părinţii, precum şi la nivelul consiliului profesoral.

„În funcţie de concluziile desprinse, se vor adopta măsurile adecvate pentru îmbunătăţirea performanţelor şcolare, inclusiv prin activităţi de pregătire suplimentară, identificarea dificultăţilor de învăţare ale elevilor, elaborarea, implementarea, monitorizarea şi evaluarea unui plan de intervenţie personalizat etc. MEN a susţinut în permanenţă orice propunere care poate să conducă la îmbunătăţirea performanţelor obţinute de elevi în procesul de învăţare, inclusiv a performanţelor obţinute în cadrul examenelor naţionale şi consideră că fiecare partener poate contribui în mod constructiv la acest demers”, mai arată Ministerul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici