Putin o încălzeşte pe „Burevestnik”, racheta cu propulsie nucleară pe care Moscova vrea să o folosească în scenarii extreme

  • Arma mortală este destinată să fie folosită în situaţia dramatică în care Rusia va declanşa o operaţiune totală în Ucraina.
  • n 2018, Vladimir Putin menţiona racheta mortală printre armele strategice alături de racheta balistică Kinjal şi vehiculul hipersonic Avangard.
  • Accidentele pot fi frecvente şi mortale: o rachetă lansată în 2019 s-a prăbuşit şi apoi a explodat în timpul unei tentative de recuperare, ucigând şapte persoane.
20007 afișări
Imaginea articolului Putin o încălzeşte pe „Burevestnik”, racheta cu propulsie nucleară pe care Moscova vrea să o folosească în scenarii extreme

Putin o încălzeşte pe „Burevestnik”, racheta cu propulsie nucleară pe care Moscova vrea să o testeze în scenarii extreme

Moscova, scrie New York Times, ar fi gata să testeze o rachetă nucleară propulsată de rachetă cu o tehnologie care o face o armă mortală. După creşterea bugetului apărării cu 70% pentru 2024, ipoteza unei extinderi a arsenalului rusesc, în special pe frontul atomic, este o sursă de cod roşu.

Ziarul american a reconstituit ameninţarea folosinf imagini prin satelit ale unei baze ruseşti îndepărtate din Arctica, subliniind că mişcările avioanelor şi vehiculelor în interiorul şi în apropierea locaţiei sunt similare cu cele efectuate pentru testele a două rachete, în 2017 şi în 2018.

În ultimele două săptămâni, avioane de supraveghere americane au fost, de asemenea, reperate în zonă şi au fost detectate alarme care avertizează piloţii să evite spaţiul aerian din apropiere, a scris din nou New York Times.

Referirea este la 13 teste efectuate de Rusia între 2017 şi 2019 pentru Burevestnik, o rachetă care depăşeşte definiţia intercontinentală, deoarece motorul de propulsie nucleară îşi face autonomia potenţial nelimitată. Toate acele teste s-au încheiat fără succes, potrivit unui raport al Nuclear Threat Initiative, un grup nonprofit specializat în controlul armelor.

Accidentele pot fi frecvente şi mortale: o rachetă lansată în 2019 s-a prăbuşit şi apoi a explodat în timpul unei tentative de recuperare, ucigând şapte persoane, potrivit oficialilor americani.

Face parte din arsenal de care Rusia este convinsă că poate depăşi orice apărare americană

Pericolele sunt de fapt considerabile în faza de testare şi dezvoltare, aşa cum a subliniat Daryl G. Kimball, director executiv al Asociaţiei pentru Controlul Armelor, citat de New York Times, care consideră totuşi că nu este încă foarte clar dacă racheta Burevestnik a fost testată din nou după 2019. În opinia sa, însă, chiar dacă un test are succes, vor dura ani înainte ca racheta să poată fi considerată operaţională.

Potrivit raportului Nuclear Threat Initiative, racheta este o armă destinată a fi utilizată în scenarii extreme, apocaliptice, cum ar fi ca răspuns la un val de atacuri nucleare împotriva Rusiei. Şi ar putea distruge zone urbane mari, precum şi ţinte militare, asigură experţii.

Pentru a da mai multă concretizare „ipotezei Burevestnik”, există un discurs al lui Vladimir Putin din 2018 - mai aminteşte New York Times - în care racheta mortală a fost menţionată printre armele strategice alături de altele, precum racheta balistică Kinjal şi vehiculul hipersonic Avangard.

Cu acea ocazie, Ţarul a declarat că acel arsenal va fi capabil să depăşească toate apărările existente ale SUA. Şi a adăugat, adresându-se Occidentului: „Nu aţi reuşit să stăpâniţi Rusia”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici