Radu Moisin, reales primar interimar al municipiului Cluj-Napoca după demisia lui Apostu

Viceprimarul Radu Moisin a fost reales, vineri, într-o şedinţă de îndată a Consiliului Local Cluj-Napoca, în funcţia de primar interimar al municipiului, după demisia din funcţie a lui Sorin Apostu, arestat preventiv pentru fapte de corupţie.

217 afișări
Imaginea articolului Radu Moisin, reales primar interimar al municipiului Cluj-Napoca după demisia lui Apostu

Radu Moisin, reales primar interimar al municipiului Cluj-Napoca după demisia lui Apostu (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax foto)

Consiliul Local Cluj-Napoca s-a întrunit, vineri dimineaţă, într-o şedinţă de îndată pentru alegerea primarului interimar al municipiului dintre cei doi viceprimari, Radu Moisin şi Laszlo Attila, după ce, joi, prefectul Florin Stamatian a emis ordinul de constatare a încetării mandatului de primar al municipiului al lui Sorin Apostu.

Consilierul PSD Remus Lăpuşan a cerut, înainte de vot, consilierilor PDL şi UDMR să îşi asume şi lucrurile rele din activitatea CL Cluj-Napoca, considerând că municipiul va avea un primar legitim abia după alegerile locale din iunie 2012.

"Vă rog pe cei din coaliţia PDL-UDMR să aveţi curajul să îl înfruntaţi pe viitorul primar interimar, să îi spuneţi ce gândiţi, pentru că lui Apostu nu aţi avut curajul să îi spuneţi niciodată nimic", a spus Lăpuşan.

La rândul său, consilierul PSD Ioan Vuşcan a afirmat că alegerea unui primar interimar "este un moment trist şi umilitor pentru cetăţeni care trebuie să accepte un primar altul decât rezultat din alegeri".

Candidatura lui Radu Moisin pentru funcţia de primar interimar a fost propusă de grupul consilierilor PDL, el obţinând 15 voturi "pentru", în timp ce Laszlo Attila, propus de UDMR, a primit cinci voturi. Cinci voturi au fost declarate nule.

După aflarea rezultatelor votului, Moisin a depus jurământul.

Radu Moisin, care fusese ales primar interimar în 30 noiembrie 2011 după suspendarea din funcţia de edil a lui Sorin Apostu, a declarat că îşi propune ca, până la finalul mandatului, care expiră la alegerile din iunie 2012, să finalizeze proiectele începute deja de municipalitate şi să dea dovadă de o mare transparenţă în activitate.

"Clujenii îşi doresc foarte multe lucruri bune într-un timp scurt, iar mie îmi place să fac lucrurile astăzi", a spus Moisin.

La şedinţă au participat prefectul Florin Stamatian, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj-Napoca Alexandru Coroian, preşedintele PDL Cluj, deputatul Daniel Buda, şi deputatul PDL Adrian Gurzău.

Radu Moisin, în vârstă de 29 de ani, a fost desemnat, la sfârşitul lunii noiembrie 2011, primar interimar, după ce fostul primarul Sorin Apostu a fost arestat pentru luare de mită. După ce a fost ales primar interimar, Moisin a demisionat din funcţia de secretar general al PDL Cluj, pe care o ocupa din decembrie 2010.

Moisin este membru PDL din anul 2000, ocupând în prezent funcţiile de secretar general al PDL Cluj şi de preşedinte al Organizaţiei de Tineret a PDL Cluj. El a lucrat în Primăria Cluj-Napoca începând cu anul 2004, ocupând, pe rând, funcţiile de coordonator al proiectului-pilot Poliţia Primăriei, referent, inspector de specialitate la Direcţia Învăţământ, Cultură, Serviciul Relaţii Comunitare şi director adjunct al Direcţiei Poliţia Comunitară. La alegerile locale din iunie 2008, el a fost ales consilier local pe lista PDL, iar în 13 ianuarie 2009 a fost ales viceprimar al municipiului Cluj-Napoca.

Sorin Apostu, arestat pentru fapte de corupţie, a demisionat din funcţia de primar al municipiului Cluj-Napoca, demisia fiind înregistrată, miercuri, la Registratura Primăriei.

Sorin Apostu a susţinut, într-o scrisoare deschisă adresată locuitorilor oraşului, că după demisia din funcţie cariera sa politică şi administrativă încetează şi că va aştepta ca justiţia să îşi urmeze cursul şi să îşi poată dovedi nevinovăţia.

Prefectul judeţului Cluj, Florin Stamatian, declara, miercuri, că nu vor fi organizate alegeri locale parţiale pentru Primăria Cluj-Napoca în urma demisiei din funcţie a primarului Sorin Apostu, ci Consiliul Local va alege un primar interimar până la alegerile la termen programate în luna iunie.

Sorin Apostu şi omul de afaceri Călin Stoia au fost arestaţi preventiv, în noaptea de 10 spre 11 noiembrie 2011, de Curtea de Apel Cluj. Cei doi au făcut recurs la măsura arestării preventive, însă instanţa supremă le-a respins solicitările. De asemenea, Sorin Apostu a cerut să fie eliberat sub control judiciar, dar instanţa supremă i-a respins solicitarea.

Ca urmare a arestării, Apostu a fost suspendat din funcţia de primar al municipiului Cluj-Napoca, pe care o ocupa din 2009.

Potrivit DNA, Sorin Apostu a fost trimis în judecată, în stare de arest, pentru luare de mită în formă continuată (18 acte materiale), complicitate la spălare de bani în formă continuată (19 acte materiale), complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (19 acte materiale), trafic de influenţă în formă continuată (21 acte materiale), instigare la spălare de bani în formă continuată (23 acte materiale), instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (23 acte materiale) şi primire de foloase necuvenite.

Omul de afaceri Călin Stoia, administrator al SC Compania de Salubrizare Brantner Vereş S.A, a fost trimis în judecată, în stare de arest, pentru dare de mită în formă continuată (18 acte materiale), participaţie improprie la spălare de bani în formă continuată (19 acte materiale), participaţie improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (19 acte materiale).

Sorin Apostu şi Călin Stoia au fost mutaţi, la sfârşitul lunii ianuarie, din Penitenciarul Gherla la Spitalul Penitenciar Dej, avocaţii celor doi susţinând că starea de sănătate a acestora s-a înrăutăţit "din cauza condiţiilor inumane de detenţie".

Sorin Apostu a fost membru al PDL din anul 1999, iar din aprilie 2011 a deţinut funcţia de preşedinte al PDL Cluj-Napoca. El a fost suspendat din partid după ce Curtea de Apel Cluj a dispus arestarea sa preventivă. Ulterior, el a fost exclus din partid.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici