Raed Arafat cere o singură lege pentru situaţiile de urgenţă. "Legislaţia este foarte stufoasă"

Secretarul de stat Raed Arafat a declarat, sâmbătă, la Timişoara, că legislaţia privind situaţiile de urgenţă este "foarte stufoasă”, anumite reglementări existând în diverse legi şi ordine şi, din acest motiv, este necesară o singură lege pentru acest domeniu.

3392 afișări
Imaginea articolului Raed Arafat cere o singură lege pentru situaţiile de urgenţă. "Legislaţia este foarte stufoasă"

Raed Arafat cere o singură lege pentru situaţiile de urgenţă. "Legislaţia este foarte stufoasă" (Imagine: Octav Ganea / Mediafax Foto)

"Legislaţia este foarte stufoasă. Anumite reglementări se regăsesc în anumite legi sau în anumite ordine. Acum lucrăm să punem aceste lucruri într-un singur ordin, o singură lege. Lucrăm la documente care sunt mult mai concrete, mult mai coerente, astfel încât cine citeşte documentul să nu mai trebuiască să mai caute în încă zece documente”, a declarat Raed Arafat, la conferinţa REHESACO pe tema siguranţei la concerte şi evenimente, transmite corespondentul MEDIAFAX.

La conferinţă participă mai mulţi experţi din Germania şi Marea Britanie, specializaţi în organizarea de evenimente şi festivaluri sau controlul mulţimilor, dar şi reprezentanţi ai ISU Banat.

Raed Arafat a spus că evenimentul este important deoarece cei prezenţi pot învăţa din experienţa experţilor străini.

"Eu cred că evenimentul este extrem de important, mai ales pentru lecţiile învăţate de la alţii. Au fost prezentări care au arătat aspectele de securitate, siguranţă şi prin ce trec alte ţări. Colegul din Marea Britanie (Steve Allen – expert în controlul mulţimilor – n.r.) a fost genial la modul cum a trecut el prin diferite situaţii şi alţi colegi prin diferite situaţii. Sunt reguli care s-au învăţat pe parcurs. Aspectul transformării pompierilor din Marea Britanie în agentul care forţează aplicarea anumitor reguli - acest lucru se întâmplă acum în România. Pompierii nu aveau arma suficient de puternică să se impună. De când a început modificarea legislativă, la mijlocul anului trecut, pompierii au această armă”, a mai spus Arafat.

În opinia acestuia, pentru proprietarii de cluburi şi baruri este important să înţeleagă că trebuie să lucreze cu pompierii, nu să fie constrânşi prin amenzi să ia anumite măsuri de siguranţă a clienţilor.

"Important este ca proprietarii să înţeleagă şi ei aspectul de siguranţă a cetăţeanului şi să o ia în serios. Ai doi parteneri care lucrează împreună. Dacă ei lucrează împreună şi realizează lucrurile corect, nu mai ai ce să te duci să impui, să amendezi sau să se respectă aînchizi un local. Când nu ceste reguli ajungi la obligativitatea de a lua măsuri”, a declarat Raed Arafat.

Pe de altă parte, secretarul de stat consideră că în acest moment inspectoratele pentru situaţii de urgenţă pot face faţă mai bine unor accidente colective decât în urmă cu câţiva ani, însă acest lucru depinde şi de locul în care se petrece acel accident.

"România, din punctul meu de vedere, are o capacitate de a face faţă la astfel de evenimente mai bună decât acum câţiva ani. Orice incident, orice situaţie este unicat şi nu se copiază identic cu altă situaţie. Capacitatea de a interveni în România este destul de mare. Acum depinde de unde apare situaţia, în Bucureşti, Cluj, ori Timişoara, ori într-un oraş mic. Este imposibil ca fiecare oraş mic să aibă echipele de intervenţie pregătite să intervină în cinci minute la un accident colectiv. Sistemul este adaptabil şi flexibil”, a concluzionat Raed Arafat.

Conferinţa REHESACO, care se axează pe siguranţă şi sănătate la evenimente, este prima de acest fel organizată în România, ideea aparţinând organizatorilor Revoluţion Festival, printre care se numără şi coordonatorii a două dintre cele mai mari festivaluri din Europa: Exit de la Novi Sad şi Sea Dance din Muntenegru. Potrivit acestora, conferinţa este organizată în lumina celor întâmplate anul trecut în clubul Colectiv pentru a semnala riscurile care apar în industria organizărilor de evenimente, precum şi soluţiile pentru ca astfel de incidente tragice să nu mai aibă loc.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici