Raed Arafat reclamă nereguli în serviciile de ambulanţă

Subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat a criticat, vineri, situaţia din serviciile de ambulanţă, unde a constatat o serie de nereguli care pot pune în pericol sănătatea şi viaţa pacienţilor.

23 afișări
Imaginea articolului Raed Arafat reclamă nereguli în serviciile de ambulanţă

Raed Arafat reclamă nereguli în serviciile de ambulanţă

Arafat a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă la Cluj, că au fost declanşate controale în cadrul serviciilor de ambulanţă, unde au fost constatate probleme grave în activitate.

“Am găsit ambulanţe cu cheile la şofer acasă, iar maşinile nu au putut fi deschise. Aceasta înseamnă că o ambulanţă de urgenţă este alocată unui singur şofer şi nu poate fi folosită în mod eficient”, a afirmat Raed Arafat, adăugând că, din această cauză, astfel de ambulanţe nu pot interveni în caz de accidente.

El a dispus interzicerea totală a deţinerii cheilor de la ambulanţe de către şoferi. Un astfel de caz a fost întâlnit într-un judeţ din Ardeal, nemenţionat însă.

Alte nereguli constatate sunt legate de faptul că nu se respectă un ordin comun al ministrului Sănătăţii şi al ministrului Internelor şi Reformei Administrative, emis la sfârşitului anului trecut, privind clasificarea, dotarea şi standarizarea echipamentelor de pe maşinile de ambulanţe.

“Ordinul prevede fiecare tip de ambulanţă ce dotare trebuie să aibă, ce echipamente, ce materiale sanitare, ce medicamente, pentru a se oferi pacientului o îngrijire corectă. Am descoperit că ordinul nu este implementat şi nu este luat în serios de unii şefi ai servciilor de ambulanţă. Este una dintre cele mai grave situaţii”, a arătat subsecretarul de stat.

El a cerut într-o săptămână un raport privind stadiul aplicării ordinului 1092/2006 şi a promis că dacă la următoarele controale situaţia nu va fi remediată se vor lua măsuri serioase, inclusiv desfacerea contractelor de muncă a celor vinovaţi.

Arafat a mai spus că în cadrul acestor controale au mai fost descoperite lipa din ambulanţe a gulerelor cervicale pentru imobilizarea gâtului în caz de accidente sau a aspiratoarelor de secreţii. De asemenea, au mai fost găsite ambulanţe cu echipamente medicale distruse, în timp ce echipamente noi erau depozitate în dulapuri şi nefolosite.

“Am descoperit şi maşini fără adrenalină, medicament de bază în resuscitare cardio-pulmonară. Într-o trusă a ambulanţei era, într-alta nu, de pe aceeaşi maşină, deoarece fiecare asistent avea gentuţa lui personală”, a explicat Arafat.

El a reclamat şi starea de igienă din ambulanţe, care lasă mult de dorit. Subsecretarul de stat s-a declarat nemulţumit de cele constatate şi a cerut implementarea de urgenţă a dispoziţiilor legale în vigoare.

“Nu există nici o scuză pentru neimplementarea ordinului la dotare şi materiale“, a mai spus Raed Arafat, adăugând că “situaţia este foarte rea, adică pot muri oameni din modul actual de organizare şi din modul de delăsare găsit la unele staţii”.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici