Rafila, la 8 ani de la Colectiv: Centrele de mari arşi, obiectivul mandatului meu

Unul dintre obiectivele mandatului ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila, este de a lăsa în urmă centre de mari arşi şi în acest context spune că deja se construieşte la Timişoara şi Bucureşti, iar în curând încep lucrările şi la centrul de la Târgu Mureş. Acestea vor fi gata în 2025.

314 afișări
Imaginea articolului Rafila, la 8 ani de la Colectiv: Centrele de mari arşi, obiectivul mandatului meu

Rafila, la 8 ani de la Colectiv: Centrele de mari arşi, obiectivul mandatului meu

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a spus, miercuri seara, la TVR Info, că centrele pentru marii arşi sunt în construcţie, cel mai avansat fiind cel de la Timişoara.

„Sunt trei centre. Noi, când am venit la Ministerul Sănătăţii, în noiembrie 2021, am găsit toate aceste proiecte îngheţate şi pierdute, pentru că finanţarea se încheiase. Era vorba de exerciţiul financiar 2014 – 2020, finanţat de Banca Mondială şi atunci am reluat rapid discuţiile cu banca Mondială, am reuşit să găsim înţelegere, am semnat două dintre contracte, lucrările se desfăşoară accelerat la Timişoara, unde, de două săptămâni se construieşte. A început să se construiască şi la Spitalul „Grigore Alexandrescu”, unde va fi un centru de mari arşi pentru copii şi încă unul la Târgu Mureş, pentru care vom semna contractul în cursul acestui an”, a spus Rafila.

Ministrul a precizat că finalizarea acestor trei centre de mari arşi va fi în prima parte a anului 2025.

„Lucrurile s-au schimbat faţă de acum 8 ani (după tragedia de la Colectiv - n.r.). Avem personal antrenat, eu personal am fost în Franţa, la Asociaţia Spitalelor din Paris, unde se antrenează periodic colegi de-ai noştri de la Spitalul Floreasca. Am vizitat centrul de la Floreasca, este extrem de bine dotat şi ce e cel mai important este modul de organizare şi mai ales personalul care este antrenat. E clar că lucrurile s-au schimbat, inclusiv în privinţa procedurii de transfer”, a mai spus ministrul Sănătăţii.

El a amintit de intervenţiile care au avut loc după tragedia de la Crevedia.

„Practic, în cel mult 24 de ore cei care nu puteau fi preluaţi în ţară au fost transferaţi în străinătate. Chiar ieri (marţi - n.r.) s-au întors doi dintre pacienţii care au fost transferaţi în Italia. La unul a fost o minune, avea peste 80% din suprafaţa corpului arsă şi totuşi a supravieţuit. Amândoi sunt în Timişoara, unde există o echipă foarte bună de chirurgi plasticieni şi trebuie să facă şi recuperare. A fost unul dintre obiectivele mandatului meu, să reparăm această neglijenţă în care centrele de mari arşi au fost abandonate de cei care au trecut pe la Minsiterul Sănătăţii într-un moment sau altul şi au fost repuse nu doar pe tapet, dar se şi construieşte în mod efectiv la Timişoara şi la Bucureşti, urmând ca şi la Târgu Mureş să se facă acelaşi lucru”, a mai spus Rafila.

Potrivit acestuia, este vorba de trei clădiri noi pentru amri arşi, toate integrate, cu paturi pentru marii arşi, cu paturi pentru intermediari, paturi pentru terapie intensivă, un concept care este replicat în fiecare din aceste centre.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici