RAPORT: 400.000 de europeni au murit prematur din cauza aerului poluat doar într-un singur an

Aerul de proastă calitate a fost responsabil de 400.000 de decese premature în 2016, potrivit celor mai recente date disponibile, iar locuitorii oraşelor europene sunt expuşi la niveluri de poluare care depăşesc limitele maxime admise, potrivit unui raport publicat miercuri, informează Reuters.

606 afișări
Imaginea articolului RAPORT: 400.000 de europeni au murit prematur din cauza aerului poluat doar într-un singur an

RAPORT: 400.000 de europeni au murit prematur din cauza aerului poluat doar într-un singur an

„Poluarea aerului este, în prezent, cel mai important risc de mediu pentru sănătatea oamenilor", se arată în raportul publicat de European Environment Agency (EEA), agenţia de sănătate a Uniunii Europene (UE).

Autorul raportului, specialistul EEA Alberto González Ortiz, spune că, în oraşele europene, deşi nivelul particulelor periculoase din aer a mai scăzut, fenomenul nu este suficient de rapid.

„Nu am atins standardele UE şi, desigur, suntem departe de cele ale OMS (Organizaţia Mondială a Sănătăţii, n.r.)", a spus Ortiz.

Legislaţia UE cere statelor membre să monitorizeze, mai ales în zonele urbane, nivelurile de particule poluante şi să ia măsuri dacă se depăşesc limitele.

În luna iunie, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a decis că oraşele trebuie să acţioneze în cazul în care nivelul de poluare este depăşit într-un anumit loc. Până atunci, măsurile erau luate pe baza unor medii înregistrate într-o regiune.

În iulie, Comisia Europeană a cerut CJUE să ia măsuri împotriva Spaniei şi Bulgariei, care nu şi-ar proteja cetăţenii prin luarea unor măsuri de combatere a poluării.

În 2017, 16 dintre cele 28 de state membre UE au raportat cel puţin un caz de depăşire a limitelor maxime admise privind poluarea cu dioxid de nitrogen, un compus toxic din gazele de eşapament. Printre aceste state se numără Franţa, Belgia, Olanda, Spania, Germania şi Marea Britanie.

Reducerea numărului de maşini este un factor important în diminuarea poluării din oraşe, mai ales în ceea ce priveşte dioxidul de nitrogen, a spus Ortiz.

„Când luptăm împotriva poluării, luptăm împotriva schimbărilor climatice şi promovăm un comportament sănătos", a adăugat acesta.

Foto: Hepta

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici