RAPORT: Focar de infecţie HIV/SIDA în rândul consumatorilor de droguri injectabile din România

România a înregistrat, în 2011, un focar de infecţie HIV/SIDA în rândul consumatorilor de droguri injectabile, numărul celor diagnosticaţi crescând de la 1-6 cazuri pe an până în 2010, la 114 în 2011, rezultă din Raportul anual privind situaţia drogurilor prezentat joi de Agenţia Naţională Antidrog.

369 afișări
Imaginea articolului RAPORT: Focar de infecţie HIV/SIDA în rândul consumatorilor de droguri injectabile din România

RAPORT: Focar de infecţie HIV/SIDA în rândul consumatorilor de droguri injectabile din România (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Raportul anual atrage atenţia asupra faptului că anul trecut a fost semnalată apariţia unui focar de infecţie HIV/SIDA în rândul consumatorilor de droguri injectabile din România.

"Conform datelor furnizate de Comisia Naţională de Luptă Anti-SIDA, numărul consumatorilor de droguri injectabile nou diagnosticaţi cu HIV a crescut în România, de la 1-6 cazuri pe an până în 2010, la 114 cazuri în 2011. Această situaţie poate provoca o problemă de sănătate publică, deoarece este posibilă extinderea infecţiei cu HIV şi la alte categorii de populaţie aflate în zone de risc", se arată în raportul citat.

Reprezentanţii Agenţiei Naţionale Antidrog au mai menţionat că se observă o creştere în ceea ce priveşte numărul estimat de consumatori problematici din Bucureşti în anul 2011, comparativ cu anii anteriori.

Potrivit specialiştilor, creşterea numărului de consumatori problematici este cauzată, în mare parte, de apariţia pe piaţa din România a noilor substanţe cu proprietăţi psihoactive (SNPP), iniţial, acestea putând fi comercializate fără restricţii.

Din raport mai rezultă că şi prevalenţele pentru infecţiile cu HVB, HVC în rândul consumatorilor injectabili au înregistrat tendinţe crescătoare, datorate parţial tot schimbărilor survenite în modelele de consum. O altă explicaţie a schimbărilor de tendinţă înregistrate pentru cele trei tipuri de infecţii poate fi diminuarea substanţială a intervenţiilor de reducere a riscurilor de infectare, pe fondul lipsei fondurilor de finanţare, în special pentru proiectele derulate de organizaţiile neguvernamentale specializate.

Reprezentanţii ANA spun că, până în anul 2010, majoritatea programelor de reducere a riscurilor asociate consumului de droguri injectabile implementate în România au fost susţinute din fonduri internaţionale - Fondul Global de Combatere a HIV/ SIDA, Tuberculozei şi Malariei, UNODC.

"Noile modificări ale tendinţei înregistrate de prevalenţa HIV impun monitorizarea continuă a răspândirii infecţiei HIV/ SIDA în rândul consumatorilor de droguri injectabile din România, atât de către autorităţile române, cât şi de forurile europene şi mondiale din domeniul sănătăţii publice", se notează în raport.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici