Rata de refuz a vizelor pentru SUA, de 3 ori mai mare decât prevede legea

Un grup de lucru comun româno-american în legătură cu problema vizelor este în curs de operaţionalizare, a informat MAE, la solicitarea MEDIAFAX, precizând că la 31 ianuarie rata de refuz a cererilor de viză pentru SUA era de 3 ori mai mare decât limita maximă prevăzută de legislaţia SUA.

26 afișări
Imaginea articolului Rata de refuz a vizelor pentru SUA, de 3 ori mai mare decât prevede legea

Rata de refuz a cererilor de viză pentru SUA, la 31 ianuarie, de 3 ori mai mare decât prevede legea

MAE aminteşte că principala problemă cu care se confruntă România în eforturile de accedere în Visa Waiver Program (VWP) este legată de rata de refuz a cererilor de viză. Conform Ministerului de Externe, rata de refuz a cererilor de viză a fost, la 31 ianuarie 2008, de 31,3%, în timp ce legislaţia americană prevede o limită de 10%.

Ministerul de Externe precizează că acest aspect a beneficiat de o atenţie specială din partea autorităţilor române, care au abordat chestiunea în contactele politico-diplomatice la toate nivelurile cu oficialii americani, atât la Bucureşti, cât şi la Washington.

Rezultatul a fost convenirea creării unui grup de lucru comun pentru a facilita schimbul reciproc de informaţii între autorităţile române şi ambasada SUA, în vederea îmbunătăţirii statisticilor care conduc la compilarea ratei de refuz. În prezent, grupul de lucru se află în stadiu de operaţionalizare.

În ceea ce priveşte criteriile tehnice şi de securitate prevăzute de legislaţia americană în domeniu, până în momentul de faţă au avut loc două runde de consultări de informare între experţii români şi americani.

Având în vedere rata de refuz a cererilor de viză, complexitatea măsurilor care trebuie implementate pentru îndeplinirea cerinţelor prevăzute de legislaţia americană şi discuţiile în curs cu SUA la nivel comunitar, momentul exact al ridicării regimului de vize pentru cetăţenii români, ca şi pentru cei ai altor state membre UE, este dificil de anticipat.

Autorităţile române vor continua să susţină, în dialogul cu partea americană, necesitatea asigurării, cât mai curând posibil, a egalităţii de tratament pentru toţi cetăţenii europeni care călătoresc în SUA, precizează MAE.

Deputaţii europeni solicită statelor membre, care s-au angajat deja în negocieri bilaterale cu SUA pe tema vizelor, să nu submineze solidaritatea UE, se arată într-o rezoluţie adoptată, joi, în plenul PE, în urma unei dezbateri care a avut loc la 23 aprilie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici