LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 675. Kievul a bombardat Belgorod: 14 morţi, inclusiv copii / Moscova acuză UE şi Marea Britanie că furnizează arme Ucrainei şi solicită o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU / Tensiune între Varşovia şi Moscova / Polonia îl cheamă la ordine pe trimisul Rusiei / Serviciile de informaţii britanice: Moscova riscă să piardă 500.000 de oameni până în 2025

  • Rusia şi-a atras critici dure în Consiliul de Securitate al ONU pentru lansarea împotriva Ucrainei a celui mai mare atac aerian din război.
  • Zelenski promite că va oferi Rusiei un răspuns pe măsură după bombardamentele de vineri.
  • UE şi-a luat angajamentul să ofere Kievului ajutor militar suplimentar în 2024.
  • Biden îi atrage atenţia lui Putin că a ameninţat aliaţi NATO.
13125 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 675. Kievul a bombardat Belgorod: 14 morţi, inclusiv copii / Moscova acuză UE şi Marea Britanie că furnizează arme Ucrainei şi solicită o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU / Tensiune între Varşovia şi Moscova / Polonia îl cheamă la ordine pe trimisul Rusiei / Serviciile de informaţii britanice: Moscova riscă să piardă 500.000 de oameni până în 2025

Războiul din Ucraina, ziua 675. Bombele căzute în toată ţara au lăsat în urmă zeci de morţi / Zelenski cere sprijin extern şi merge pe frontul de la Avdiivka / Biden îi răspunde: fără o acţiune rapidă din partea Congresului, nu vom putea trimite noi arme

Dronele ruseşti Shahed au fost lansate la sud şi nordul Ucrainei

Forţele ruse au lansat drone de tip Shahed în sudul şi nordul Ucrainei. Acest lucru a fost raportat de Ukrainska Pravda, care citează Forţele Aeriene Ucrainene. Zonele cu risc sunt regiunile Mikolaiv şi Herson, precum şi oblastul Dnipropetrovsk. Ulterior, a fost înregistrată şi o mişcare a UAV-urilor din nord-est şi a fost anunţată o ameninţare la adresa regiunii Sumî. La ora 19.14, Forţele Aeriene Ucrainene au raportat că UAV-urile inamice se deplasează prin regiunea Sumî în direcţia regiunii Cernihiv.

Moscova: UE şi Marea Britanie sunt responsabile pentru atacul asupra Belgorod

„Răspunderea pentru atacul terorist” de la Belgorod „cade în sarcina ţărilor UE care continuă să furnizeze arme teroriştilor de la Kiev care folosesc muniţii cu dispersie împotriva civililor” şi asupra „Mării Britanii care, în coordonare cu Statele Unite, incită regimul de la Kiev la acţiuni teroriste, realizând că contraofensiva ucraineană a eşuat”. Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat pentru Tass.

Kiev: decesele din centrul Belgorodului se datorează unor erori ale apărării ruse

„Forţele de Apărare ucrainene practică o serie de activităţi împotriva ţintelor care sunt în mod specific instalaţiilor militare. Daunele aduse infrastructurii civile la care asistăm la Belgorod sunt consecinţa acţiunilor neprofesionale ale apărării aeriene ruse şi a provocărilor deliberate şi planificate”. Aşa a declarat pentru Ukrainska Pravda o sursă din serviciile speciale ucrainene. Potrivit autorităţilor ruse, cel puţin 14 persoane au murit în atacurile de la Kiev asupra regiunii ruseşti Belgorod, inclusiv doi copii.

Atacul ucrainean la Belgorod: Moscova vrea o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU

Rusia a cerut o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU, în lumina atacului ucrainean asupra Belgorod, în apropiere de graniţă, care a ucis cel puţin 14 persoane şi a rănit alte 108.

Moscova: 10 morţi în raidul asupra Belgorodului

Cel puţin 10 persoane, inclusiv un copil, au murit în urma bombardării oraşului Belgorod de către forţele armate ucrainene. Acest lucru a fost raportat de Ministerul rus pentru Situaţii de Urgenţă, citat de Tass. Pe lângă cele 10 victime, 45 este numărul răniţilor. Atacurile împotriva regiunii Belgorod, subliniază Tass, au loc încă de ieri seară. Avertismente de raid aerian se aude în oraş şi locuitorii au fost rugaţi să se adăpostească

Think tank ISW: Rusia poate lansa noi atacuri aeriene majore împotriva Ucrainei

Rusia ar putea lansa alte atacuri aeriene majore împotriva Ucrainei, precum cel care a ucis ieri cel puţin 32 de persoane, cea mai mare ploaie cu rachete şi drone de la începutul războiului. Acest lucru este susţinut de analiştii militari americani în raportul furnizat zilnic de Institutul SUA pentru Studiul Războiului (ISW).

Cu toate acestea, potrivit analiştilor, după aproape doi ani de război, rezervele şi capacităţile de producţie ale Rusiei înseamnă că Moscova este puţin probabil să poată lansa atacuri cu rachete la scară largă în mod regulat, în timp ce va putea face acest lucru cu drone.

Ieri, armata rusă a lansat aproape 160 de rachete de croazieră şi drone de diferite tipuri împotriva Ucrainei, potrivit datelor furnizate de oficialii de la Kiev. Peste 30 de persoane au fost ucise şi aproximativ 160 au fost rănite în diferite regiuni ale ţării. Potrivit ISW, ruşii au experimentat de luni de zile cu diverse combinaţii de drone şi rachete pentru a viza punctele slabe ale sistemului de apărare aeriană ucraineană.

Moscova, răspuns pentru Polonia: sunt necesare dovezi

Moscova nu va da o explicaţie pentru racheta din spaţiul aerian polonez până nu va avea „dovezi concrete” că este rusească. Andrei Ordaş, însărcinat cu afaceri al Rusiei în Polonia, a spus acest lucru după ce a fost convocat la Ministerul polonez de Externe. „Până nu vor fi furnizate dovezi concrete, nu vom oferi nicio explicaţie, deoarece aceste acuzaţii sunt nefondate”, a spus Ordaş, după cum a raportat Ria Novosti, citată de The Guardian. Ordaş şi-a amintit apoi de incidentul din noiembrie 2022, când o rachetă a ucis două persoane într-un sat de graniţă polonez: „La momentul respectiv, au încercat să dea vina şi pe partea rusă pentru acest incident. Ulterior, s-a dovedit că racheta a fost lansată de armata ucraineană”, a subliniat însărcinatul cu afaceri al Rusiei.

Marea Britanie: Moscova riscă să piardă 500,000 de oameni până în 2025

Dacă Rusia continuă să piardă oameni în ritmul actual în războiul său din Ucraina, ţara ar putea înregistra peste 500.000 de morţi şi răniţi până în 2025. Ministerul britanic al Apărării scrie acest lucru pe X în actualizarea obişnuită de informaţii. „În cursul anului 2023 – citim – numărul mediu zilnic al victimelor ruse (între morţi şi răniţi) în Ucraina a crescut cu aproape 300 de unităţi pe zi faţă de 2022”. Această creştere, continuă British Defense, „reflectează aproape sigur degradarea forţelor ruse şi tranziţia acesteia către o armată de masă de calitate şi cantitate mai scăzută după „mobilizarea parţială” a rezerviştilor din septembrie 2022. Probabil că Rusia va avea nevoie între cinci şi zece ani. pentru a reconstrui un grup de unităţi militare cu înaltă pregătire şi experienţă”.

Mass-media ucraineană: explozie în Zaporojie

O explozie s-a auzit în această dimineaţă la Zaporojie, în sud-estul Ucrainei: postul de televiziune ucrainean Suspilne a relatat-o ​​pe Telegram.

În uriaşul atac rusesc de joi seară, victimele au crescut la 13 la Kiev, cu un total de 32

Victimele de la Kiev ale atacului de amploare lansat de forţele ruse în noaptea dintre joi şi vineri au crescut la 13: a anunţat primarul capitalei, Vitali Klitschko, în această dimineaţă, la Telegram. „Alte două cadavre au fost recuperate din dărâmături. În acest moment, 13 persoane au fost ucise”, se arată în mesaj. Numărul total de morţi în atac se ridică astfel la 32. Încă nu există nicio actualizare cu privire la numărul răniţilor, care până ieri erau 160.

Kiev: 8 nave de război ruseşti în Marea Neagră, inclusiv 3 lansatoare de rachete

Opt nave de război ruseşti sunt în serviciu de luptă, în această dimineaţă, în Marea Neagră, inclusiv trei lansatoare de rachete cu o salvă de până la 16 rachete de croazieră de tip Kalibr, a anunţat Marina ucraineană pe Facebook, potrivit Ukrinform. În plus, o navă de război rusească a fost observată în Marea Azov şi trei în Marea Mediterană.

UPDATE Ucraina contraatacă după cel mai mare bombardament rusesc din război. Sunt vizate ţinte din interiorul Rusiei

O actualizare iniţială din partea Ministerului rus al Apărării a declarat că 13 rachete au fost doborâte deasupra Belgorodului. Oraşul Belgorod se află la 80 km nord de oraşul ucrainean Harkov, care a fost supus vineri dimineaţă unui foc intens de către forţele ruseşti în cadrul loviturilor de amploare.

Ministerul rus al Apărării a declarat ulterior că 32 de drone au fost doborâte în timpul nopţii în regiunile Briansk, Oryol, Kursk şi Moscova.

Atacurile vin după ce Rusia a lansat ieri un masiv atac asupra Ucrainei, care au ucis cel puţin 34 de persoane.

Kievul a descris atacul rusesc ca fiind cel mai mare bombardament cu rachete al Rusiei din timpul războiului, peste 160 de persoane au fost rănite în timp ce Rusia a lovit vineri oraşe din întreaga ţară - inclusiv capitala Kiev, Odesa, Dnipro, Harkov şi Lviv.

Reuniune de urgenţă la ONU după ce Rusia a lansat cel mai mare atac aerian de la începutul războiului din Ucraina

Rusia şi-a atras critici dure în Consiliul de Securitate al ONU pentru lansarea împotriva Ucrainei a celui mai mare atac aerian din război. Kievul şi susţinătorii săi au cerut o reuniune de urgenţă a organismului format din 15 membri pentru a aborda atacurile.

Loviturile ruseşti pe teritoriul Ucrainei au ucis 31 de civili şi au rănit alţi peste 160, iar Polonia a declarat că o rachetă rusă pare să fi zburat în spaţiul său aerian înainte de a se întoarce în Ucraina.

"În mod tragic, anul 2023 se încheie aşa cum a început - cu violenţe devastatoare împotriva poporului ucrainean", a declarat secretarul general adjunct al ONU, Khaled Khiari, după ce a informat Consiliul cu privire la atacuri.

"Încă o dată, ucrainenii sunt forţaţi să îşi petreacă sărbătorile căutând adăposturi, curăţând molozul şi îngropând morţii, în mijlocul unor temperaturi de îngheţ", a adăugat el.
 

Rusia, reclamată la ONU

Blinken: Congresul SUA va acţiona în 2024

„Statele Unite condamnă cu fermitate atacurile teribile lansate astăzi de Rusia în Ucraina. Pe măsură ce Putin îşi continuă războiul brutal de agresiune, trebuie să sprijinim Ucraina în apărarea ei. Congresul trebuie să acţioneze în noul an”, este cel mai recent mesaj al secretarului de stat al SUA, Antony Blinken.

Sullivan vorbeşte cu Polonia după incidentul cu rachete ruseşti

Casa Albă exprimă „solidaritatea Statelor Unite cu Polonia, aliatul nostru apropiat al NATO, după vestea că o rachetă a intrat temporar în spaţiul aerian polonez”, se arată într-o notă care vorbeşte despre apelul telefonic între consilierul pentru securitate naţională, Jake Sullivan, şi secretarul de stat polonez, Jacek Siewiera, care a fost asigurat că „preşedintele Biden urmăreşte problema cu atenţie” şi i-a oferit „asistenţă tehnică” americană, „dacă este necesar”.

Kiev: numărul morţilor din atacurile ruseşti creşte la 30

Bilanţul din ultimul val de raiduri ruseşti asupra Ucrainei a crescut la cel puţin 30 de morţi şi peste 160 de răniţi, cel mai grav de la începutul războiului. The Kyiv Independent raportează acest lucru, citând cea mai recentă actualizare a Ministerului de Interne ucrainean. Mai multe oraşe din întreaga ţară au fost afectate, inclusiv capitala Kiev, precum şi Lvov, Odesa, Dnipro, Harkov şi Zaporojie. Printre clădirile avariate în urma atacurilor s-au numărat o maternitate, blocuri de locuinţe şi şcoli.

Biden: Putin i-a ameninţat pe unii dintre aliaţii noştri NATO

„Miza acestei bătălii depăşeşte cu mult Ucraina: afectează întreaga alianţă NATO, securitatea Europei şi viitorul relaţiilor transatlantice. Putin nu numai că a încercat să distrugă Ucraina, ci i-a ameninţat şi pe unii dintre aliaţii noştri NATO”, spune Joe Biden în declaraţia publicată astăzi de Casa Albă în care condamnă recentele atacuri ruseşti. „Când dictatorilor şi autocraţilor li se permite să alerge cu brutalitate în Europa, riscurile ca Statele Unite să fie direct implicate cresc, iar consecinţele se răsfrâng în întreaga lume”, conchide preşedintele american, amintind că a mobilizat o coaliţie de „peste 50 de ţări” pentru a sprijini apărarea Ucrainei.

Zelenski împarte medalii soldaţilor de pe frontul Avdiivka

Preşedintele ucrainean provoacă Rusia în ziua celor mai grave atacuri cu rachete care au provocat morţi şi răniţi şi merge pe frontul Avdiivka, în regiunea Doneţk. „Avdiivka: staţiile noastre şi băieţii noştri”, a spus el într-un mesaj video înregistrat la intrarea în oraşul industrial, împreună cu şeful său de cabinet, Andrii Yermak. Preşedintele a înmânat medalii mai multor militari şi a urat tuturor un Crăciun ortodox şi un An Nou fericit.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici