Reabilitarea centrului istoric al Timişoarei, finalizată după o investiţie de peste 65 milioane lei

Lucrările de reabilitare a centrului istoric din Timişoara, în urma cărora zece străzi au devenit pietonale, iar patru pieţe au fost reamenajate, în cadrul unui proiect de peste 65 de milioane de lei, au fost finalizate, urmând să mai fie puse în valoare descoperiri arheologice dintr-o piaţă.

346 afișări
Imaginea articolului Reabilitarea centrului istoric al Timişoarei, finalizată după o investiţie de peste 65 milioane lei

Reabilitarea centrului istoric al Timişoarei, finalizată după o investiţie de peste 65 milioane lei

Primarul municipiului Timişoara, Nicolae Robu (PNL), a anunţat, miercuri, finalizarea proiectului de reabilitare şi reamenajare a centrului istoric.

Odată cu finalul proiectului, zece străzi din zona centrală a oraşului au devenit pietonale, iar patru pieţe au fost reamenajate, într-una din ele mai fiind necesare lucrări pentru punerea în valoare a unor descoperiri arheologice, care fac obiectul unui alt contract.

Astfel, Piaţa Libertăţii a devenit o piaţă de evenimente. Aici au fost montate bănci şi coşuri de gunoi, au fost plantaţi copaci şi s-a reconfigurat întreaga piaţă cu pavaj nou, în culorile gri şi cărămiziu.

"Piaţa Libertăţii a redevenit o piaţă de evenimente, aşa cum a fost ea concepută în anul 1730. A fost o piaţă de evenimente, nu o piaţă-parc. Mă bucur că am putut să redau această piaţă timişorenilor", a spus Robu.

În Piaţa Unirii s-a pus pavaj nou cu piatră cioplită manual şi s-au amenajat locuri pentru 24 de terase care să funcţioneze pe timp de vară. De asemenea, în mijlocul pieţei a fost amplasat un covor de iarbă care va fi irigat, dar şi vechea fântână a fost reamenajată.

În Piaţa Ţarcului, precum şi pe toate cele zece străzi cuprinse în proiect, care au devenit astfel pietonale, a fost pus pavaj.

Totodată, pe străzile devenite pietonale au fost amplasate mai multe statui, opere de artă ale unor sculptori timişoreni. În toată această zonă a centrului istoric au fost schimbate reţelele de utilităţi, precum şi iluminatul.

Şi Piaţa Sfântu Gheorghe a fost reamenajată, dar acolo se mai lucrează la punerea în valoare a unor descoperiri arheologice, fiind vorba de un alt contract, al firmei Corint, separat de cel de reamenajare a întregului centru istoric.

Miercuri, la finalizarea lucrărilor, în mai multe puncte din zona centrală a oraşului au cântat fanfare, au avut loc numere de jonglerie, dar s-a auzit şi muzică de percuţie şi au fost prezentate lucrările ale unor artişti plastici.

În centrul istoric a lucrat firma Romprest, pe o suprafaţă de 45.923 de metri pătraţi. Lucrările de reabilitare a centrului istoric au început la sfârşitul lunii octombrie 2013. S-au executat lucrări de arhitectură, rutiere, de alimentare cu apă şi canalizare, reţele de alimentare cu energie electrică, instalaţii electrice pentru iluminatul public şi telecomunicaţii.

Valoarea totală a proiectului este de 53.005.711,38 lei, la care se adaugă TVA de 12.582.466,32 lei. Din acest total, contribuţia eligibilă a Uniunii Europene este de 42.013.145,55 lei, adică 80,35%, cea a bugetului de stat este de 9.228.774,35 lei, respectiv 17,65%, iar cea a Primăriei Timişoara este de 1.936.120,60 lei. TVA eligibilă este de 12.410.137,20 lei.

Termenul iniţial pentru finalizarea proiectului a fost iulie 2015, însă s-a întârziat din cauza unor descoperiri arheologice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici