Reacţia Asociaţiei Părinţilor, după publicarea rezultatelor PISA: Culegem ce am semănat. Vom avea elevi care nu vor fi angajaţi pe piaţa muncii

Preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi, (FNAP-I.P), Iulian Cristache, a declarat, pentru MEDIAFAX, că rezultatele PISA, cele mai slabe pentru România în ultimii ani, erau de aşteptat în condiţiile în care s-au perindat atâţia miniştri la portofoliul Educaţiei în ultima perioadă.

1416 afișări
Imaginea articolului Reacţia Asociaţiei Părinţilor, după publicarea rezultatelor PISA: Culegem ce am semănat. Vom avea elevi care nu vor fi angajaţi pe piaţa muncii

Asociaţia Părinţilor: Culegem ce am semănat. Vom avea elevi care nu vor fi angajaţi pe piaţa muncii

“Practic culegem ce am semănat, atâta timp cât avem în patru ani de zile, noua miniştri schimbaţi, dacă nu mă înşel, atâta timp cât avem o programă şcolară bazată pe teorie şi nu pe un învăţat de tip organic, pe un învăţat de tip mecanic şi nişte competenţe care se bazează pur şi simplu pe cele teoretice, astfel încât să nu existe posibilitatea re abilitaţi practice, aatât timp cât profesorii se cramponează numai într-o creştere salarială, binevenită de altfel, fără să pună în balanţa şi calitatea actului educaţional. Atâta timp cât noi, părinţii, nu conştientizam că rolul nostru este să venim în sprijinul şcolii, şi nu să fugim după fondul şcolii (...) era de aşteptat, oricum nu mă aşteptam neaparat la un clasament favorabil, chiar dacă aveam un clasament favorabil, ma gândeam undeva la două-trei locuri în poziţii mai bune sau două trei locuri mai în spate, oricum nu era o evoluţie pentru că nouă miniştri în patru ani de zile înseamnă o lipsă de flexibilitate”, a declarat, pentru MEDIAFAX, preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi.

Iulian Cristache a precizat că sistemul educaţional este în colaps de o bună perioadă de timp, iar efectele acestei decăderi vor fi vizibile în scurt timp.

“Efectele se vor vedea în societate. Vom avea elevi care nu vor avea competente practice şi nu vor fi angajaţi pe piaţa muncii, o mare parte dintre ei la finalul clasei a XII-a vor cere şomaj şi după 6 luni de zile vor încerca să se angajeze mulţi la negru sau, dacă nu vor încerca să iasă in afara graniţelor ţării. Ne mirăm că de ce avem aşa mulţi români plecaţi în afara graniţelor, pentru că acolo unii dintre ei sunt primiţi cu braţele deschise şi probabil sunt valorizaţi la un nivel de competenţă pe care ei îl arată acolo şi nu îl pot arăta aici în ţară. Societatea va avea de suferit”, a completat preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi.

Reacţia lui Iulian Cristache vine după ce marţi au fost publicate rezultatele PISA, care arată cât de pregătiţi sunt elevii de 15 ani din toată lumea. România are cel mai slab punctaj din ultimii ani în acest clasament, ţara noastră clasându-se pe locul 47 din 79 de ţări.

Cea mai mare scădere în clasamentul PISA este înregistrată la matematică, unde elevii români de 15 ani au obţinut un scor de 430 de puncte, faţă de 444 în 2015, în scădere cu 14 puncte.

La ştiinţe, România are 426 de puncte, faţă de 435, câte avea în 2015.

La citire, România a obţinut 428 de puncte, faţă de 434, câte avea în 2015. La acest capitol, suntem aproape de nivelul din 2009, când ţara noastră obţinea 424 de puncte.

În urma acestor rezultate, se apreciază că gradul de analfabetism funcţional este mare: 44% dintre elevi nu înţeleg ce citesc.

România ocupă în clasamentul PISA locul 47 din 79 de ţări.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici