Reacţia Ministerului Educaţiei după cazul copilului violat la şcoală: Şcolile să raporteze violenţa

  • În şcolile cu un număr ridicat de cazuri de violenţă înregistrate se va acorda sprijin de urgenţă pentru planificarea şi desfăşurarea unor măsuri de prevenire şi combatere a cazurilor de violenţă.
  • Şcolile identificate şi măsurile luate vor fi raportate la Ministerul Educaţiei până în 31 martie.
642 afișări
Imaginea articolului Reacţia Ministerului Educaţiei după cazul copilului violat la şcoală: Şcolile să raporteze violenţa

Reacţia Ministerului Educaţiei după cazul copilului violat la şcoală: Şcolile să raporteze violenţa

Referitor la situaţia existentă la Şcoala Gimnazială „Nicolae Titulescu” din Bucureşti, Ministerul Educaţiei a transmis că a dispus efectuarea unei cercetări de către Corpul de Control din cadrul ministerului.

La acest moment, echipa de control desfăşoară o cercetare pentru verificarea managementului unităţii de învăţământ din perspectiva asigurării siguranţei în şcoală.

Ministerul Educaţiei transmite să vor fi făcute publice concluziile cercetării.

Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti a informat că, în cursul zilei de marţi, directoarea unităţii de învăţământ şi-a înaintat demisia, documentul fiind înregistrat la Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti.

„În ceea ce priveşte cele mai recente demersuri întreprinse de Ministerul Educaţiei pentru prevenirea şi combaterea violenţei în mediul şcolar, vă comunicăm că elaborarea „Procedurii privind managementul cazurilor de violenţă asupra antepreşcolarilor/preşcolarilor/elevilor şi a personalului unităţii de învăţământ” a fost urmată de sesiuni de prelucrare cu inspectorii şcolari generali, de transmiterea către inspectoratele şcolare judeţene şi de publicarea de materiale informative privind modalitatea de aplicare. Acţiunile au continuat cu diseminarea materialelor în unităţile de învăţământ, cu prezentarea Procedurii directorilor Centrelor de Resurse şi Asistenţă Educaţională, cu solicitarea ca aceştia să desfăşoare ateliere de formare privind aplicarea ei”, transmite Ministerul Educaţiei.

În ceea ce priveşte demersurile viitoare, Ministerul Educaţiei cere ca până în data de 31 martie 2024, inspectoratele şcolare judeţene şi Centrele Judeţene de Resurse şi de Asistenţă Educaţională să organizeze noi sesiuni de formare cu toţi directorii din judeţe privind aplicarea Procedurii privind managementul cazurilor de violenţă asupra antepreşcolarilor/preşcolarilor/elevilor şi a personalului unităţii de învăţământ.

De asemenea, Ministerul Educaţiei cere ca până în data de 15 martie 2024, toate unităţile de învăţământ preuniversitar să afişeze materialele vizuale de informare disponibile pe site.

„Inspectoratele şcolare judeţene vor monitoriza aplicarea Procedurii şi incidenţa cazurilor de violenţă în acord cu prevederile în vigoare. În şcolile cu un număr ridicat de cazuri de violenţă înregistrate, ISJ şi CJRAE vor acorda sprijin de urgenţă pentru planificarea şi desfăşurarea unor măsuri de prevenire şi combatere a cazurilor de violenţă. Şcolile identificate şi măsurile luate vor fi raportate la Ministerul Educaţiei până în data de 31 martie 2024”, potrivit Ministerului Educaţiei.

Ministerul reaminteşte că că inspectoratele şcolare judeţene, Centrele Judeţene de Resurse şi Asistenţă Educaţională şi unităţile de învăţământ trebuie să colaboreze cu Birourile de Siguranţă Şcolară şi Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, în acord cu Planul Naţional Cadru de Acţiune semnat în septembrie 2023.

„Ministerul Educaţiei condamnă cu fermitate orice act de violenţă. Reiterăm necesitatea ca toţi cei care desfăşoară activităţi în mediul şcolar să acţioneze în interesul superior al copilului, în momentul în care este sesizat un act de violenţă. Responsabilitatea pentru diminuarea violenţei în mediul şcolar aparţine tuturor celor implicaţi în viaţa şcolii”, mai arată ministerul.

Mai mulţi părinţi s-au adunat încă de luni în faţa Şcolii Nicolae Titulescu, din Sectorul 1 al Capitalei, după ce în spaţiul public au apărut informaţii că un elev din clasele primare a fost violat de două ori în toaletă, de către colegi mai mari.

Băieţelul violat are acum 10 ani, iar la prima agresiune ar fi avut doar 8 ani.

Ministerul Educaţiei şi Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti nu au fi fost informate despre niciuna dintre cele două situaţii.

Ministrul Ligia Deca a trimis marţi dimineaţă Corpul de Control al Ministerului Educaţiei la Şcoala Nicolae Titulescu din Capitală, dar şi la Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti. Ea a spus că a aflat despre caz din presă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici