Reforma în sistemul sanitar se va încheia când spitalele se vor finanţa singure

Reforma în sistemul sanitar românesc se va încheia în momentul în care spitalele vor fi în stare să se finanţeze singure şi nu vor mai cere bani de la bugetul de stat sau de la autorităţile locale sau judeţene, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.

17 afișări
Imaginea articolului Reforma în sistemul sanitar se va încheia când spitalele se vor finanţa singure

Reforma în sistemul sanitar se va încheia când spitalele se vor finanţa singure (Imagine: Mediafax Foto)

"Reforma pe care am promovat-o are un capitol care se referă la faptul că spitalele pot să îşi constituie un fond de dezvoltare din fondurile pe care le au. Când vom avea manageri profesionişti, atunci vom avea şi fonduri de dezvoltare şi spitalele vor putea decide singure ce investiţii vor face în continuare. Când aceste lucruri vor fi în practică, reforma, din punctul meu de vedere, s-a încheiat", a spus Nicolăescu, la Cluj-Napoca.

El a susţinut că abia atunci spitalele vor fi capabile să-şi ruleze fondurile şi să îşi facă investiţiile de care au nevoie, fără a mai sta cu mâna întinsă la bugetul statului sau la bugetul local.

Potrivit ministrului Sănătăţii, la nivel naţional există un număr de 434 de spitale, din care peste 150 sunt construite din 1900 şi în care nu s-a investit aproape nimic, iar statul nu va avea 17 miliarde de euro pentru a investi în ele.

"Nu cred că statul va avea 17 miliarde de euro să investească în următorii cinci ani, cât ar trebui să mai fie până la expirarea perioadei din lege privind acreditarea spitalelor", a spus Eugen Nicolăescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici