Regulamentul privind protecţia datelor va include un set unic de norme, valabil la nivelul UE

Miniştrii din cadrul Consiliului Justiţie au adoptat, luni, o abordare generală asupra propunerii CE referitoare la Regulamentul privind protecţia datelor, care va stabili un set unic de norme în domeniu, precum şi obligaţia ca firmele din afara UE să aplice aceleaşi norme dacă oferă servicii în UE.

108 afișări
Imaginea articolului Regulamentul privind protecţia datelor va include un set unic de norme, valabil la nivelul UE

Regulamentul privind protecţia datelor va include un set unic de norme, valabil la nivelul UE (Imagine: Publimedia/Shutterstock)

Potrivit unui comunicat oficial, "miniştrii din cadrul Consiliului Justiţie au adoptat, luni, o abordare generală asupra propunerii Comisiei referitoare la Regulamentul privind protecţia datelor".

"Normele moderne şi armonizate privind protecia datelor vor contribui la adaptarea Europei pentru era digitală şi reprezintă un pas înainte către piaţa unică digitală a UE. Negocierile din cadrul trilogului cu Parlamentul şi Consiliul vor începe în luna iunie. Există o ambiţie comună de a ajunge la un acord final până la sfârşitul anului 2015", precizează sursa citată.

"În prezent, facem un important pas înainte în adaptarea Europei pentru era digitală. Cetăţenii şi întreprinderile merită să aibă la dispoziţie norme moderne privind protecţia datelor la nivelul celor mai recente evoluţii tehnologice. Standardele ridicate în materie de protecţie a datelor vor întări încrederea consumatorilor în serviciile digitale, iar întreprinderile vor beneficia de un set unic de norme pentru 28 de ţări. Am convingerea că putem ajunge la un acord final cu Parlamentul European şi Consiliul până la sfârşitul acestui an", a declarat comisarul pentru Justiţie, consumatori şi egalitate de gen, Vera Jourová.

Scopul reformei în materie de protecţie a datelor, lansată de Comisia Europeană în 2012, este acela de a le permite oamenilor să-şi controleze mai bine datele cu caracter personal.

"Modernizarea normelor va permite întreprinderilor să profite cât mai mult de oportunităţile oferite de piaţa unică digitală, prin reducerea birocraţiei şi beneficiind de pe urma consolidării încrederii consumatorilor. Un cadru mai riguros şi mai coerent în materie de protecţie a datelor va oferi un grad mai mare de certitudine juridică şi practică pentru cetăţeni, întreprinderi şi autorităţile publice", precizează CE.

Abordarea generală de luni referitoare la Regulamentul privind protecţia datelor include un acord privind stabilirea un set unic de norme privind protecţia datelor, valabil la nivelul UE.

Astfel, întreprinderile se vor raporta la o singură legislaţie şi nu la 28, măsură prin care, potrivit estimărilor CE, se vor putea economisi aproximativ 2,3 miliarde de euro pe an.

În plus, noile norme vor aduce beneficii în special întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM), prin reducerea birocraţiei pentru acestea. "Vor fi eliminate cerinţele administrative inutile, cum ar fi cele de notificare pentru întreprinderi. Această măsură, considerată separat, le va permite să economisească 130 de milioane de euro pe an", susţine Comisia Europeană.

Totodată, va fi consolidat "dreptul de a fi uitat. Atunci când cetăţenii nu mai doresc ca datele lor să fie prelucrate şi nu există motive întemeiate pentru păstrarea acestora, operatorul trebuie să şteargă datele, cu excepţia cazului în care poate să demonstreze că sunt în continuare necesare sau relevante. Cetăţenii europeni vor fi, de asemenea, mai bine informaţi în cazul în care datele lor sunt piratate. Dreptul la portabilitatea datelor le va permite utilizatorilor să transfere date cu caracter personal de la un prestator de servicii la altul.

În plus, întreprinderile cu sediul în afara Uniunii vor trebui să aplice aceleaşi norme atunci când oferă servicii în UE.

De asemenea, autorităţile naţionale independente de protecţie a datelor vor avea mai multe competenţe, în scopul asigurării respectării eficiente a normelor, putând să amendeze societăţile care încalcă normele UE în materie de protecţie a datelor. Această încălcare poate duce la amenzi de până la un milion de euro sau de până la 2% din cifra de afaceri anuală globală realizată de o întreprindere.

Normele vor institui un "ghişeu unic" pentru întreprinderi şi cetăţeni, ceea ce înseamnă că firmele vor comunica cu o singură autoritate de supraveghere, nu cu 28, desfăşurarea de activităţi comerciale în întreaga UE, în timp ce persoanele fizice se vor adresa doar autorităţii naţionale pentru protecţia datelor din ţara lor de origine, în propria limbă, chiar şi atunci când datele lor cu caracter personal sunt prelucrate în afara ţării de origine.

Prima reuniune "trilog" între Comisie, Parlamentul European şi Consiliul UE va avea loc în 24 iunie, cu participarea comisarului Vera Jourová. Cele trei instituţii intenţionează să convină cu privire la o foaie de parcurs în vederea finalizării reformei în 2015.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici