Reînnoirea certificatelor de către revoluţionari, respinsă în Comisia juridică a Senatului

Ordonanţa de urgenţă 95/2014 prin care Guvernul propune obligaţia ca revoluţionarii să îşi reînnoiască certificatele a primit, marţi, raport de respingere din partea Comisiei juridice a Senatului.

1263 afișări
Imaginea articolului Reînnoirea certificatelor de către revoluţionari, respinsă în Comisia juridică a Senatului

Reînnoirea certificatelor de către revoluţionari, respinsă în Comisia juridică a Senatului (Imagine: Bogdan Iordache/Mediafax Foto)

Proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a 95/2014 pentru modificarea Legii recunoştinţei faţă de eroii martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989, precum şi faţă de persoanele care şi-au jertifit viaţa sau au avut de suferit în urma revoltei muncitoreşti anticomuniste de la Braşov din noiembrie 1987 a primit votul unanim de respingere al senatorilor jurişti.

Propunerea de respingere a fost făcută de preşedintele Comisiei juridice, Cătălin Boboc, şi a fost susţinută, la vot, de senatorii PSD.

Potrivit expunerii de motive, Guvernul propune modificarea legislaţiei în vigoare pentru a exista prevederi clare, fără echivoc în acest domeniu.

În documentul menţionat se arată că OUG a fost adoptată în vederea acordării recunoştinţei numai faţă de persoanele care au avut un rol determinant la victoriei Revoluţiei, implicând reluarea plăţilor cu un efort bugetar redus faţă de cel existent şi descurajarea abuzurilor.

Guvernul susţine că Legea 341/2004 nu mai corespunde realităţilor social-politice actuale, iar aplicarea greşită sau abuzivă a acesteia a generat inechităţi şi multiplicarea numărului beneficiarilor şi a generat conflicte sociale şi manifestaţii de stradă.

Executivul mai arată că legea aflată în vigoare nu prevede criterii pentru persoanele care au avut un rol determinant în Revoluţie şi că multiplicarea numărului o certificatelor îngreunează bugetul de stat şi nu se justifică.

În cursul aceleiaşi şedinţe, senatorii au respins, tot cu unanimitate de voturi, ordonanţă care modifică Legea revoluţionarilor, în sensul că îi repune în plată pe răniţii fără grad de invaliditate şi reţinuţii la Revoluţia din 1989, ale căror indemnizaţii au fost sistate dintr-o eroare.

Senatorii jurişti au întocmit un raport de respingere ordonanţei nr. 1/2015 care modifică Legea recunoştinţei pentru victoria revoluţiei Române din Decembrie 1989 şi pentru revolta muncitorească anticomunistă de la Braşov din noiembrie 1987, în sensul reintroducerii în plată, începând cu luna ianuarie, a celor care deţin calitatea de "luptător rănit fără grad de invaliditate" şi "luptător reţinut".

Plenul Senatului urmează să decidă, într-o şedinţă viitoare, prin vot, în privinţa celor două rapoarte de respingere, în calitate de prim for sesizat.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici