REPORTAJ: Absolvenţii de liceu fără Bacalaureat nu se înghesuie să-şi caute loc de muncă

Absolvenţii de liceu care nu au luat Bacalaureatul nu se grăbesc să îşi găsească un loc de muncă, Bursa pentru absolvenţi din Capitală fiind populată mai mult de oameni cu studii superioare, de toate vârstele, care căutau aproape orice, care să fie "decent" şi să-i scoată din rândul şomerilor.

1274 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ: Absolvenţii de liceu fără Bacalaureat nu se înghesuie să-şi caute loc de muncă

Absolvenţii de liceu fără Bacalaureat nu se înghesuie să-şi caute loc de muncă (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Mii de bucureşteni au făcut rând în faţa Palatului Copiilor pentru a participa la Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi. Oameni îmbrăcaţi adecvat pentru un interviu de angajare, civilizaţi, educaţi păreau că sunt cu toţii angajaţii unei companii multinaţionale, nicidecum şomeri veniţi în căutarea unui loc de muncă.

Bursele locurilor de muncă s-au transformat în ultimii ani, fiind tot mai mult căutate de oameni cu studii superioare de care piaţa pare să nu mai aibă nevoie, lucru demonstrat chiar şi la evenimentul de vineri: doar 13 la sută dintre cele aproape 5.000 de locuri oferite erau pentru absolvenţi de studii superioare.

Printre proaspeţii absolvenţi de facultate erau destul de numeroşi şi absolveţii de acum 10, 15, 25 şi chiar 35 de ani, cu toţii plângându-se de cât de închisă e piaţa muncii.

Victor Bartaş, unul dintre absolvenţii de acum 35 de ani, are acum 58 de ani, 32 de ani în care a ocupat doar funcţii de conducere şi este şomer de aproape nouă luni, când fabrica pe care o conducea a intrat în faliment.

"Sunt absolvent. De mai mult timp. Am fost director general până acum aproape un an, când fabrica a intrat în faliment", a explicat bărbatul.

Intrarea în şomaj nu l-a făcut însă să stea acasă, preferând să facă cursuri de calculator şi de limbă engleză.

"Mă specializez până ies la pensie", a spus cu amărăciune fostul director, actualmente şomer.

Periplul printre angajatori a început cu multe răspunsuri negative. Reprezentanţii companiilor citeau cu atenţie CV-ul, discutau politicos, încercând să afle cât mai multe lucruri, şi în final răspunsul aproape că era standard: "Nu avem niciun post de conducere. În momentul în care apare ceva, vă vom suna".

Lângă el, la acelaşi angajator, şansele par ceva mai bune pentru două tinere blonde, absolvente de liceu de anul acesta dar fără Bacalaureat. Mirela şi Violeta au terminat un liceu economic şi nu au pretenţii mari. E suficient să-şi găsească doar un loc de muncă.

"Nu cred că un patron oferă un salariu prea mare pentru începători ca noi. (...) Am vrea să ne angajăm ca vânzătore, casiere, orice", au spus cele două tinere.

Ele au precizat că toţi colegii lor, aflaţi în aceeaşi situaţie, nu-şi găsesc locuri de muncă.

"Mai caută şi părinţii lor să-i angajeze dar până atunci stau la ţară, în vacanţă", au explicat cele două absolvente.

Un tânăr bine gelat şi cu cercei în urechi era printre puţinii care se puteau "lăuda" că a venit cu 15 CV-uri, mai avea patru şi încă nu trecuse pe la toţi angajatorii.

Nu studiile şi nici experinţa l-au ajutat să scape de CV-uri, ci disperarea că, deşi a terminat Facultatea de Management în iulie, nu reuşeşte să muncească nicăieri.

La câteva standuri distanţă, un alt absolvent de Management aplică pentru un post de şofer, explicând simplu că: "Orice e disponibil mă interesează".

Ana Maria a terminat în această vară Facultatea de Marketing şi se plângea că nu a găsit mai mult de trei posturi care să i se potrivească cât de cât.

"Am găsit foarte puţine posturi. Cam trei. Am nevoie de bani, voi accepta orice. Stau de ceva timp acasă şi deja e o necesitate să muncesc undeva", a spus Ana Maria.

Reprezentanţii Agenţiei Municipale pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bucureşti au afirmat că au încercat să aducă la Bursă cât mai multe locuri de muncă pentru studii medii, tocmai pentru a veni în întâmpinarea celor care au terminat în acest an liceul şi sunt blocaţi din cauza Bacalaureatului. Deşi peste 50 la sută dintre posturile oferite erau pentru studii medii, acest lucru nu a rezolvat problema absolvenţilor fără Bacalaureat.

Pe de o parte nu au venit prea mulţi să intre pe piaţa forţei de muncă, pe de altă parte nu toţi agenţii economici erau dispuşi să-i angajeze.

Bogdan Canea, reprezentantul unei firme de asigurări, care oferea 50 de posturi pentru studii medii, a declarat că nu poate angaja tinerii fără Bacalaureat deoarece Comisia de Supraveghere a Asigurărilor a prevăzut în norme obligativitatea obţinerii diplomei de Bacalaureat. În plus, "dacă nu au avut chef de învăţat, nu au chef nici de muncă", consideră angajatorul.

Oana Săraru este una dintre absolventele din acest an care a reuşit să încheie cu succes studiile liceale. Pentru a fi sigură că nu se va lovi de un refuz al angajatorilor, în mapa cu CV-uri şi-a pus şi adeverinţa de la Bacalaureat. Ea caută un loc de muncă care să fie remunerat decent, asta însemnând că trebuie să-şi permită o chirie şi să se întreţină.

"Caut orice. Îmi doresc foarte mult să muncesc", a declarat tânăra.

Cei care nu au reuşit să ia examenul maturităţii pot să ocupe un post într-o firmă de pază. Un angajator din acest domeniu susţinea că pentru el diploma nu contează, important fiind ca cei care candidează să aibă cazierul curat, pentru a putea obţine permisul de port-armă. Cu toate acestea, în primele două ore de la deschiderea Bursei, nu a primit niciun CV pentru cele zece posturi pe care le avea libere.

Aceeaşi situaţie a fost relatată şi de reprezentanta unei firme de confecţii, venită la târgul de locuri de muncă cu 100 de posturi.

"Nu vine nimeni. Nici măcar nu întreabă. Avem nevoie de oameni, pentru că firma a început să meargă foarte bine, dar nu avem de unde să luăm oameni. Acelaşi lucru l-am păţit şi la Bursa de anul trecut", a declarat Florica Pricop.

Nemulţumirile legate de oferta pieţei au fost, în egală măsură, de partea candidaţilor şi a angajatorilor. Primii au plecat neîncrezători în şansa lor de a obţine un loc de muncă, având în vedere oferta slabă care corespundea nivelului lor de pregătire, ceilalţi au rămas nemulţumiţi că la Bursă au venit prea puţini oameni cu calificări pe măsura locurilor de muncă pe care le aveau vacante.

(Material realizat Aurelia Alexa, aurelia.alexa@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici