REPORTAJ: Plimbatul câinilor persoanelor ocupate devine o afacere. Cât se poate câştiga în fiecare lună

Tinerii fără serviciu pot câştiga între câteva sute şi câteva mii de lei pe lună din plimbatul câinilor persoanelor ocupate, în funcţie de numărul animalelor de care au grijă, iar piaţa este abia la început.

2553 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ: Plimbatul câinilor persoanelor ocupate devine o afacere. Cât se poate câştiga în fiecare lună

REPORTAJ: Plimbatul câinilor persoanelor ocupate devine o afacere. Cât se poate câştiga în fiecare lună (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Se poate trăi doar din plimbatul câinilor", spune Iulian Turtaru din Bucureşti, care a absolvit în urmă cu doi ani Facultatea de Comerţ din Academia de Studii Economice. A început să se ocupe de plimbatul câinilor persoanelor ocupate în urmă cu şapte luni, când a constatat că este nevoie de astfel de servicii pe piaţă.

Primul pas a fost deschiderea unui blog pe teme canine, urmat de promovarea serviciilor, iar în mai puţin de o lună au început să vină şi clienţii.

Acum, Iulian se ocupă de plimbatul câinilor a cinci persoane, angajaţi la diverse companii sau oameni de afaceri, care îşi permit să plătească lunar pentru aceste servicii 600 de lei pentru un câine. Preţul cerut de Iulian este de 150 de lei pentru o oră de plimbat pe zi, cinci zile pe săptămână. În plus, dacă proprietarul câinelui lipseşte din oraş câteva zile sau ajunge foarte târziu acasă, Iulian poate ţine câinele peste noapte la el pentru 100 de lei.

"Încă nu este concurenţă pe această piaţă. Dacă chiar te interesează să faci business-ul ăsta şi te promovezi puţin, ai succes. Se poate trăi bine din plimbatul câinilor, dacă pentru asta eşti dispus să te ocupi 4-5 ore pe zi", explică Iulian Turtaru.

El afirmă că nu oricine se poate ocupa de aceasă afacere, pentru că este nevoie de calm, autoritate şi cunoştinţe despre câini.

"Majoritatea celor care lucrează la companii stau la serviciu peste opt ore, plus drumul de acasă o oră. Din acest motiv, câinii stau foarte mult singuri, iar dacă nu-şi consumă energia riscă să distrugă casa", mai spune Iulian.

Alexandra, care lucrează în industria publicităţii, a fost primul client al lui Iulian. Spune că de multe ori ajunge seara acasă foarte obosită sau vrea să iasă cu prietenii la o terasă, şi nu mai are nici timpul, nici dispoziţia să-şi plimbe singură câinele.

"Are o cheie de la locuinţa mea şi vine seara, ia câinele şi îl duce în parc. Merge cu mai mulţi câini deodată, iar câinele meu se joacă cu aceştia, devine mai sociabil şi oboseşte mai repede. Câinele face astfel mai multă mişcare decât îi pot eu oferi, iar eu scap de o povară", povesteşte Alexandra.

Marian Tirol lucrează la o şcoală de dresaj în Bucureşti, dar în paralel se ocupă şi de plimbatul câinilor. Coordonează opt tineri, toţi absolvenţi de facultate, care nu au găsit de lucru, cu care împarte profitul.

"Fiecare băiat are câte patru clienţi. Am găsit clienţii şi cu ajutorul anunţurilor, şi prin recomandări", spune Tirol. O oră de plimbare, zilnic, de luni până vineri, costă 150 euro pe lună.

În atribuţiile celui care plimbă câinele intră şi hrănirea şi perierea animalului.

"Chiar dacă nu câştigi mult dacă nu ai mai mulţi câini, tot câştigi ceva şi e mult mai bine decât să nu faci nimic", spune Tirol.

Florina Pleşco este dresor şi se ocupă de câini din anul 2003. În urmă cu doi ani a creat un site pentru cei interesaţi să se ocupe cineva de plimbatul câinilor lor.

"Afacerea asta nu merge foarte bine, dar avem clienţi foarte ocupaţi, care vor să le plimbăm câinele o dată pe zi, alţii care pleacă din localitate şi au nevoie de aceste servicii. În general sunt oameni cu pregătire peste medie. Avem clienţi medici ginecologi sau fotografi profesionişti", a mai spus Florina Pleşco.

Ea a afirmat că în cei doi ani de când funcţionează site-ul a avut zeci de solicitări de la tineri care voiau să se angajeze în acest domeniu. Cei mai mulţi dintre ei sunt studenţi. Asta nu înseamnă că pentru cei care au picat Bac-ul în acest an plimbatul câinilor nu poate fi o soluţie salvatoare.

(Material realizat de Liviu Iancu, liviu.iancu@mediafax.ro).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici