REPORTAJ: Şcoală privată, cu 5 ore de limbi străine săptămânal, dar şi cu street dance, ecologie, arhitectură, deschisă în toamnă - FOTO

O avocată a decis să-şi înfiinţeze o şcoală privată după ce s-a lovit de neajunsurile sistemului de învăţământ încă de când fiul său era în clasa I. Urmarea este că şcoala se va deschide în această toamnă şi are deja înscrişi 40 de elevi.

7800 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ: Şcoală privată, cu 5 ore de limbi străine săptămânal, dar şi cu street dance, ecologie, arhitectură, deschisă în toamnă - FOTO

Şcoală privată, cu 5 ore de limbi străine săptămânal, dar şi cu street dance, ecologie, arhitectură (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Construcţia este terminată şi interioarele au fost amenajate în cele mai mici detalii: fiecare clasă dintre cel primare are un design personalizat, parchetul străluceşte în sala de sport imensă, la dimensiunile unui teren de baschet, terenurile exterioare îi aşteaptă pe primii mici jucători, iar grădinile pe cei dornici de activităţi în aer liber. Mai e de asfaltat drumul până la şcoală, înconjurată în prezent de un câmp verde şi învecinată cu nişte case.

Ideea de a deschide Şcoala Aletheea i-a venit avocatei Mona Muşat "cât se poate de firesc", după cum mărturiseşte aceasta.

"A coincis momentul cu începerea şcolii. Luca începuse şcoala de jumătate de an şi atunci am început să dau de anumite probleme şi neajunsuri din sistem şi m-am gândit că poate reuşesc eu să fac ceva mai bun şi mai aplicabil. (...) Plus că îmi plac copiii foarte mult, îi iubesc şi cred că, alături de echipa de profesori, putem aduce nişte schimbări", spune avocata.

Fiul ei, Luca, are acum 10 ani, a terminat învăţământul primar şi va trece în clasa a V-a la Aletheea, ridicată într-un cartier de vile din nordul Capitalei.

"El a făcut parte din proiect de la început, de la prima betonieră care a venit, până la ultimul detaliu pe le-am ales împreună. Chiar şi-a pus amprenta", spune Mona Muşat, precizând că a ales, împreună cu fiul şi cu sora ei mai mică, mobilierul colorat şi multe altele.

Acreditarea n-a obţinut-o nici uşor, nici greu. "Am fost bine pregătiţi şi am trecut cu brio toate probele", spune Mona Muşat.

La Aletheea se va învăţa după curriculum naţional, arată directorul educaţional Daniela Stoicescu.

"Noi am folosit curriculum aşa cum a fost el gândit iniţal, în 1998, cu partea de trunchi comun, de materii obligatorii, şi partea de opţionale. A fost gândit de la început ca un curriculum care să satisfacă nevoi diferite ale copiilor. Cu timpul însă, din cauza dificultăţilor materiale, acele opţionale au devenit nişte supape de a acoperi nişte catedre. Noi revenim la conceptul de bază: opţionalele sunt foarte variate, sunt pe diferite domenii, în aşa fel încât fiecare copil să se regăsească şi să-şi regăsească pasiunile şi hobby-urile", spune Daniela Stoicescu.

La şcoală vor preda, din toamnă, 28 de profesori, pentru a acoperi cât mai multe discipline pentru care elevii pot opta. Pe lângă ce oferă direct şcoala, mai sunt şi cluburile organizate de partenerii acesteia: de street dance, japoneză, ecologie, arhitectură, fizică aplicată şi diverse sporturi. Actoria, interpretarea la diverse instrumente muzicale, artele şi tehnologiile se regăsesc în programă.

Engleza, franceza şi germana vor fi predate intensiv, minim 5 ore pe săptămână. De anul viitor, va fi organizată şi o clasă de germană maternă şi, în funcţie de cereri, vor fi predate şi alte limbi.

În fiecare zi va avea loc o altă activitate fizică. Fotbalul, baschetul, tenisul, street dance, scrima şi aikido se numără printre opţiuni. Ar urma să fie înfiinţate un club de fotbal şi o echipă de baschet.

Programul elevilor va fi de la 8.00 la 17.00. Dacă la alte şcoli partea de afterschool este acopperită de alţi profesori decât cei care predau de dimineaţă, aici copiii vor face temele cu aceiaşi profesori pentru ca aceştia să ştie care termină mai repede, să le dea în plus de lucru, şi care au nevoie de ajutor, explică Daniela Stoicescu.

"Ne-am gândit şi la o terasă la etajul II, dacă vrea cineva să chiulească, s-o facă în incinta şcolii. Am amenajat-o cu băncuţe şi spaţiu verde", glumeşte Mona Muşat.

La terminarea acestui proiect, început în 2011, Mona Muşat se declară foarte încrezătoare şi bucuroasă, dar precizează că ea n-o să aibă birou în şcoală.

"Eu am meseria mea de avocat, nu m-am gandit niciodată că-mi las meseria. Ăsta a fost un proiect personal, o provocare în acelaşi timp. Mi-am dat seama că sunt şi pricepută într-o oarecare măsură, am şi învăţat foate mult de la profesori şi de la Daniela, dar eu n-am birou în şcoală", spune Mona Muşat.

Ea mai arată că, de obicei, când se vorbeşte despre şcoli private, oamenii se gândesc în primul rând la cele internaţionale: Şcoala americană, Şcoala britanică, Şcoala franceză, Şcoala germană etc.

"Sunt şi şcoli româneşti, mai mititele ce-i drept, nu la anvergura pe care o avem noi aici. Concurenţă există şi e bine. Eu zic că e loc şi de alte şcoli, şi de alte iniţiative, şi de alte proiecte. Sistemul educaţional merită toată atenţia", a mai spus Mona Muşat.

Deocamdată sunt înscrişi la Aletheea aproximativ 40 de elevi, care îşi vor ocupa la toamnă locurile în bănci de la clasa pregătitoare la clasa a VII-a, cu o medie de 4 - 5 copii într-o clasă. Printre aceştia sunt nu numai copii din zonă, ci şi din Drumul Taberei, din Lacul Tei, din Tineretului sau din Corbeanca.

Taxa pentru anul şcolar 2014 - 2015 este de 550 de euro pe lună, urmând ca aceasta să fie de 600 de euro pe lună pentru clasa pregătitoare şi de 620 de euro pe lună pentru clasele I - VIII.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici