REPORTAJ: Ziua de 9 Mai în sectorul 2 - aceeaşi sărbătoare, noi porţii de sarmale

Ziua de 9 mai, care marchează Independenţa României, capitularea Germaniei în cel de-al Doilea Război Mondial şi Ziua Europei, a fost sărbătorită joi, în sectorul 2, prin parade, expoziţii de tehnică militară şi peste 100.000 de sarmale oferite gratuit, conform tradiţiei, şi asezonate cu discursuri.

451 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ: Ziua de 9 Mai în sectorul 2 - aceeaşi sărbătoare, noi porţii de sarmale

REPORTAJ: Ziua de 9 Mai în sectorul 2 - aceeaşi sărbătoare, noi porţii de sarmale (Imagine: Cristiana Sabau/Mediafax Foto)

Programul Zilei de 9 mai 2013 a început, încă de joi dimineaţă, în faţa sediului Primăriei Sectorului 2, manifestările fiind gândite, potrivit organizatorilor, pentru a atinge toate semnificaţiile acestei zilei, atât în plan naţional, cât şi internaţional.

Astfel, pe aleile parcului Obor, Primăria Sectorului 2 a instalat corturi în care au fost prezentate arme şi costume de război, fotografii din misiunile armatei române în Afganistan şi în alte ţări, în timp ce pe alei defila o grupă de voluntari din Garda Civică a acestui sector.

Încă de la orele dimineţii, vizitatorii - în majoritate pensionari şi mame venite cu cei mici - s-au adunat în parc pentru a asista la toate evenimentele, dar şi pentru că, după cum spuneau oamenii, ei ies "în mod normal" în acest loc, la aer liber.

"E Ziua Armatei, adică ziua în care s-a încheiat al Doilea Război Mondial. Am auzit că tot azi este ceva şi pentru Europa, dar nu ştiu ce", a declarat Ion V., un pensionar de 69 de ani venit cu soţia să vadă "parada".

La tarabele cu arme şi însemne militare, mare parte din cei prezenţi au făcut poze cu telefonul mobil, pentru a se păstra "imortalizaţi" cu arma în mână. Astfel, puţini au fost cei care au vrut să afle informaţii despre exponate de la persoanele pregătite şi dispuse să le acorde.

"Pentru defilare, pentru sarmale, pentru muzică, pentru asta am venit aici", a spus unul dintre oamenii care aşteptau la coada pentru sarmale, nederanjaţi de soarele de după-amiază, în timp ce două doamne în vârstă au convenit să păstreze tăcerea, ca să nu se facă "de ruşine".

Alţi cetăţeni spuneau că au venit pentru că este deja "o tradiţie" în acest sector şi că de şapte ani tot vin să mănânce sarmale, să bea vin, să asculte muzică populară "foarte bună" şi să vadă militarii.

Mai multe grupuri de elevi care urmau să participe la o paradă a liceelor şi colegiilor din sectorul 2 aşteptau începerea defilării, fericiţi că nu au participat la ore, dar puţin obosiţi de soare.

Înainte de începerea discursurilor oficiale, au avut loc demonstraţii de intervenţie şi arte marţiale, urmate de un mini-recital de fanfară militară.

Astfel, a fost simulat un conflict între presupuşi suporteri rapidişti şi dinamovişti, soluţionat de intervenţia forţelor locale de ordine ale Poliţiei Sectorului 2. Un alt exerciţiu demonstrativ a avut în vedere simularea unui atac cu armă asupra unui politician şi reacţia forţelor de intervenţie.

Majoritatea celor care au urmărit paradele şi discursurile erau împărţiţi în două grupuri mari. Pe trotuarul din faţa sediului primăriei s-au aflat militari şi alţi reprezentanţi ai Armatei, oficiali ai administraţiei publice de sector, profesori şi alţi invitaţi la evenimente. Vizavi, în faţa parcului Obor, stăteau cetăţenii de rând şi o parte a forţelor de ordine.

Cele două grupuri ce formau asistenţa se deosebeau şi prin cunoştinţele despre semnificaţiile zilei de 9 mai. Dacă din grupul oficialilor puţini au fost cei care nu au ştiut să răspundă la întrebarea "Ce sărbătorim azi?", oamenii de rând nu au excelat în această privinţă.

Ceva mai documentaţi, dar nu fără sincope, s-au dovedit liceenii. "Este Ziua Europei şi este ziua în care Germania a capitulat şi s-a terminat războiul", a răspuns unul dintre elevii Colegiului Naţional "Spiru Haret".

Un alt elev, de la "C. A. Rosetti", a spus că 9 mai este "Ziua Europei, Ziua Independenţei, Ziua Eroilor şi a Independenţei".

Corturile pentru împărţirea sarmalelor au fost amenajate pe laturile din stânga şi dreapta clădirii primăriei. Cozile, la fel de tradiţionale ca şi gratuitatea preparatelor, s-au format încă dinainte de ora 11.00, deşi împărţirea efectivă a celor 106.000 de sarmale era programată pentru 14.00.

"Cu trei milioane jumătate (lei vechi - n.r.) pe lună e greu să te descurci. Am avut trei milioane jumate şi am trăit din ei. Acu', mi-a mărit-o (pensia - n.r.) şi am ajuns la cinci milioane", a explicat o pensionară, care a recunoscut că, aşa stând lucrurile, "şi cinci sarmale contează".

Întrebat dacă a meritat să aştepte la coadă, în soare, un alt cetăţean a răspuns, ferm: "Da, pentru că sunt bune şi merg cu vin. Şi dacă dura mai mult, tot stăteam".

Tot legat de sarmale, şi anul acesta, s-a păstrat o altă tradiţie, aceea a "pachetului pentru acasă". Majoritatea celor veniţi la corturi au avut sacoşe în care, după ce au stat la coadă de mai multe ori, au strâns mai multe porţii.

Sarmale au fost împărţite, încă de la 11.00, şi în parcul Circului Globus, Parcul Floreasca, Parcul Plumbuita, Parcul Lunca Florilor, Parcul Motodrom, în faţa Complexului Miramar, Parcul Florilor din cartierul Pantelimon, Parcul Sfântul Pantelimon, la sediul secţiei Poliţiei Locale a Primăriei Sectorului 2 din cartierul Tei, Parcul Tei, la Şcoala numărul 40 din cartierul Andronache şi Parcul Creangă din cartierul Creangă.

Printre oficialii invitaţi de edilul sectorului 2, Neculai Onţanu, la evenimente s-au numărat vice prim-ministrul Gabriel Oprea, generalul în rezervă Marin Badea Dragnea, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, generalul Mihai Iliescu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere "Alexandru Ioan Cuza", generali şi ofiţeri ai armatei române, reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe Române, dar şi Ilie Năstase şi Miron Cozma.

Fostul lider sindicat din Valea Jiului a venit însoţit de soţia lui, Marinela Niţu.

Întrebat despre semnificaţia zilei de 9 mai, Cozma a răspuns în cheia "ghici ciupercă ce-i?".

"Depinde din care punct de vedere mă întrebaţi despre semnificaţia zilei de 9 mai. Din punct de vedere al Europei ştim care e. Din punct de vedere al nostru, ştim care e. Şi mai e o zi pe care nu ştiu dacă s-a gândit cineva la ea: 9 mai la Moscova, nu?...Dacă încercaţi să mă prindeţi, e greu să mă prindeţi la istorie. Eu v-am spus de trei zile de 9 mai şi una la care nu v-aţi gândit la ea", a spus el.

Discursurile oficialilor au fost urmate de o paradă militară şi de cea a elevilor.

2013, al şaptelea an la rând când tripla semnificaţie a zilei de 9 mai a fost sărbătorită în sectorul 2. Muzică, steaguri, baloane, confetti şi peste o mie de bucureşteni aproape sătui.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici