Reporteri Fără Frontiere, semnal de alarmă: Ura răspândită de lideri, de vină pentru numărul mare de jurnalişti ucişi

Ura răspândită de lideri este de vină pentru numărul mare de jurnalişti ucişi, arată organizaţia Reporteri Fără Frontiere în raportul asupra atacurilor fatale şi abuzurilor comise la adresa jurnaliştilor în 2018, dat publicităţii la mijlocul lunii decembrie.

208 afișări
Imaginea articolului Reporteri Fără Frontiere, semnal de alarmă: Ura răspândită de lideri, de vină pentru numărul mare de jurnalişti ucişi

Reporteri Fără Frontiere, semnal de alarmă: Ura răspândită de lideri, de vină pentru numărul mare de jurnalişti ucişi

Raportul arată că la toate secţiunile monitorizării, care a centralizat datele privind agresiunile şi abuzurile la adresa jurnaliştilor în lume, cifrele au crescut. Crimele, răpirile, detenţiile, dispariţiile provocate, toate au înregistrat cifre mai mari în situaţia dată publicităţii de organizaţia cu sediul la Paris.

Cazul jurnalistului saudit Jamal Khashoggi şi cel al slovacului Ján Kuciak sunt doar cele mai cunoscute dintre cele 80 de morţi violente înregistrate în rândul jurnaliştilor în 2018.

Potrivit raportului, 348 de jurnalişti sunt în prezent în închisoare şi 60 sunt ţinuţi ostatici.

"Violenţa împotriva jurnaliştilor a atins cote fără precedent în acest an, situaţia este critică", a spus secretarul general al organizaţiei Reporteri Fără Frontiere, Christophe Deloire.

"Ura faţă de jurnalişti, care este preluată şi uneori declarată deschis de către lideri politici ori religioşi şi oameni de afaceri fără scrupule, are consecinţe tragice şi acest lucru se reflectă în creşterea tulburătoare a numărului de infracţiuni îndreptate împotriva jurnaliştilor", a mai spus acesta.

Potrivit raportului, promovarea urii este amplificată de reţelele de socializare online, care poartă o bună parte din vină, odată cu legitimarea violenţei şi subminarea jurnalismului şi a democraţiei în sine, de la o zi la alta.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici