RETROSPECTIVA. Valiza, ridicată la rang de buzdugan politic în 2018

Banala valiză a fost ridicată la rang de buzdugan politic în 2018. După ce Rise Project a prezentat date dintr-o valiză cu informaţii din interiorul companiei Tel Drum, Dragnea a plusat şi a venit în faţa jurnaliştilor nu cu una, ci cu două valize, una fiind plină cu gogoşi.

492 afișări
Imaginea articolului RETROSPECTIVA. Valiza, ridicată la rang de buzdugan politic în 2018

RETROSPECTIVA. Valiza, ridicată la rang de buzdugan politic în 2018

Războiul dintre Liviu Dragnea şi Klaus Iohannis a înregistrat, pe final de an, în luna noiembrie, un nou episod - ”joaca de-a valiza”. Totul a început la începutul lunii noiembrie, când jurnaliştii de la Rise Project au prezentat date dintr-o ”valiză cu informaţii esenţiale din interiorul corporaţiei Tel Drum, la care procurorii DNA n-au avut acces când au percheziţionat fizic şi informatic sediul firmei, anul trecut, a fost găsită în zona rurală din Teleorman, de către un localnic, chiar pe proprietatea lui. Localnicul a intrat în contact cu o sursă RISE Project din judeţ”.

Valiza conţinea un hard negru cu 63 GB de conţinut din computerul unui om important de la Tel Drum, mii de facturi, acte constitutive de firme-fantomă, extrase de cont, sau documente ale unor interpuşi. Totodată, sunt salvate 54.710 mailuri plus ataşamentele de pe adresa de serviciu, În valiză mai exista o tabletă din 2010 care i-a aparţinut directorului general Tel Drum - Petre Pitiş şi peste 1000 de fotografii din excursii exotice cu anturajul, întâmplări din firmă şi momente de familie.

Printre mailuri sunt unele trimise de pe o adresă salvată Ştefan Dragnea, fiul preşedintelui PSD, Liviu Dragnea. Mailul este trimis în anul 2010: “Am şi eu o datorie la un tip şi nu vreau să cer lu Liviu că mă ceartă, mă poţi ajuta să o achit? A făcut o factură cu ulei pentru maşini”.

Există şi o agenda cu 980 de numere de telefon strânse în ultimii ani: “Băsescu”, “Hrebe”, “Dăncilă”, “Bănicioiu”, “Pieleanu” etc. Unul se remarca, scris cu pauză între majuscule: “L I V I U”, copii de pe documente personale ale familiei Dragnea şi planurile detaliate ale unei proprietăţi-mamut din Alexandria, în dreptul căreia scria “Casă Dragnea”.

Deputatul PSD Cătălin Rădulescu a declarat, pentru MEDIAFAX, că apariţia valizei cu documente Tel Drum ar fi o încercare a unor oameni "asociaţi cu securitatea" de a crea un eveniment înaintea şedinţei Consiliului Executiv Naţional al partidului.

„Cred că este o încercare a unor indivizi asociaţi cu securitatea de a produce un fel de eveniment înainte de CEx, şi când mă refer la asta, mă refer la probabil unii dintre puciştii din partidul nostru. Adică apariţia unor astfel de prostii cu o zi înainte de CEx este foarte clară, este exact modelul securist, apare o chestie ca să mai pui greutate împotriva preşedintelui partidului. Toate anchetele s-au făcut până acum de procurori şi eu nu cred în aşa ceva, nu cred în primul rând în legătura preşedintelui Dragnea cu o companie de construcţii, ce treabă are? Toţi preşedinţii de Consilii Judeţene au în judeţele lor 5-7, 1-2 companii de construcţii, asta nu înseamnă că ei sunt proprietarii companiilor de construcţii (...) Sunt nişte prostii lucrurile acestea, adică se plimba un ţăran pe planeta Marte, pe ogor, şi pe ogor dintr-o dată a apărut o valiză. Deci nici pe vremea lui Caragiale şi a lui Sadoveanu... e o nuvelă slabă de tot, adică dacă cineva dorea să facă dispărute nişte documente închipuiţi-vă că nu le arunca pe ogorul patriei, în Teleorman. Deci mi se pare o prostie, o făcătură securistică clară”, a spus Rădulescu.

Liviu Dragnea a contraatacat a doua zi de la apariţia informaţiilor Rise Project, venind la o şedinţă a conducerii PSD, nu cu una, ci cu două valize.

"Am întârziat puţin pentru că am primit două valize. Prima valiză este cu gogoşi de la Rise Project. Sunt aici proaspete. Le mâncăm aici. A doua valiză, după cum probabil ştiţi eu sunt din Teleorman şi ca orice localnic din Teleorman am găsit în fundul curţii o valiză cu documente care nu au ajuns încă la DNA şi hai să vedem ce e aici. Ia uite, dosarul 01 achiziţia dosarului Raiffeisen. Retrocedări către forumul german a grupului etnic german. 03 promovarea procurorilor care i-au închis dosarelor. 04 declaraţii despre banii încasaţi din chirii. 05 închirierea căminului de bătrână de la forumul german. 06 presiuni asupra unui judecator de la Curtea. Şi mai avem nişte stickuri", a spus, în faţa jurnaliştilor, Liviu Dragnea.

Dragnea anunţa că va prezenta şi alte valize „cu ilegalităţi trecute sub tăcere”.

Replica şefului statului nu s-a lăsat aşteptată. Iohannis a afirmat că informaţiile furnizate cu o zi înainte de Liviu Dragnea şi care-l vizează sunt "fake news", catalogându-l pe acesta „un disperat care progresează”.

”Asta se întâmplă când un infractor ajunge în vârful statului, iar acest infractor Dragnea progresează, nu în domeniul statului de drept, ci în domeniul fake news. E ceea ce în ziua de azi se numeşte fake news, înainte de numeau minciuni. Am avut Caragiale, bileţelul roz şi am ajuns în faza cu valizele. Aşa se întâmplă dacă infractorii ajung în vârful statului", a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

Întrebat de valiza reală, cea care a ajuns la Rise Project, preşedintele spune că îi este străină, deşi unii insinuează că ar avea cunoştinţă.

”Nu ştiu ce e cu aceste valize, nu am nicio legătură. Omul (n.r.: Dragnea) este disperat şi are probleme majore şi caută să aducă vorba despre alte lucruri şi aduce manevre de manipulare", a mai spus preşedintele.

O săptămână mai tărziu, Liviu Dragnea a prezentat încă o valiză, mai mare decât cele două prezentate anterior, care conţinea documente şi mai multe stick-uri, spunând că valiza a fost găsită "de un localnic din Sibiu". Şeful PSD l-a acuzat pe Iohannis că a omis unele sume în declaraţia de avere şi a prezentat un filmuleţ.

”Azi este a doua zi de luni şi este a doua valiză. Un localnic din Sibiu a zis că a găsit-o în curte şi a dat-o unui prieten, care a dat-o altui prieten şi care prietenul acela cică a devenit martor sub acoperire. Acestea sunt nişte stick-uri pe care o să vi le oferim. Am văzut cu toţii că de foarte multe ori, deşi există unii jurnalişti care fac dezvăluiri bine documentate, cu privire la activitatea infeacţională a domnului Iohannis, aceste ştiri mor foarte repede. Foarte, foarte ciudat. Şi am zis să continui eu. Eu cred că românii au un drept legitim cine este cu adevărat acest personal. Ceea ce vedem la acest preşedinte fake, adică fals, este un personaj de carton susţinut de statul paralel. Mulţi l-au descris ca un şef de clan, cu toate acţiunile întreprinse. Putem vorbi despre 17 dosare penale. Acest domn care vorbea despre penali şi despre penalii cocoţaţi în vârful statului. Pău dumnealui este penal, deci s-a cocoţat în vârful statului. În timp ce făcea pe Albă ca Zăpada şi arăta cu degetul era posibilul penal în vârful statului", a spus Dragnea.

Liviu Dragnea l-a acuzat pe Klaus Iohannis că a omis unele sume în declaraţia de avere, încasate din închirierea unor imobile, spunând că în timp ce acuză, aşa arată lucruri "bine făcut" al preşedintelui.

"România lucrului bine făcut. Asta ne spunea domnul Iohannis care nu şi-a trecut în declaraţia de avere sumele cu acea bancă comercială, plătite în avans pentru a închiria. Procurorii nu au cercetat, l-au protejat. Alte dosare au fost închise şi cred că vor urma să apară dosare. Săptămâna viitoare luni voi veni cu a treia valiză. A treia, nu a patra. Aceea a fost cu gogoşi, dar n-aţi vrut nici dvs să înghiţi gogoşile acelea?", a declarat Liviu Dragnea.

Ulterior, Dragnea a prezentat un filmuleţ care arăta tranzacţiile făcute de şeful statului şi care nu apar în declaraţia de avere.

"Am văzut cu toţii că de foarte multe ori, deşi există unii jurnalişti care fac dezvăluiri bine documentate, cu privire la activitatea infracţională a domnului Iohannis, aceste ştiri mor foarte repede. Foarte, foarte ciudat. Şi am zis să continui eu. Eu cred că românii au un drept legitim cine este cu adevărat acest personal. Ceea ce vedem la acest preşedinte fake, adică fals, este un personaj de carton susţinut de statul paralel. Mulţi l-au descris ca un şef de clan, cu toate acţiunile întreprinse. Putem vorbi despre 17 dosare penale. Acest domn care vorbea despre penali şi despre penalii cocoţaţi în vârful statului. Pău dumnealui este penal, deci s-a cocoţat în vârful statului. În timp ce făcea pe Albă ca Zăpada şi arăta cu degetul era posibilul penal în vârful statului",a mai spus Dragnea.

Liderul social-democraţilor a promis şi o a treia valiză, însă nu a mai prezentat-o opiniei publice.

Războiul dintre palate a continuat însă pe alte paliere. Ultimul a fost legat de participarea preşedintelui Klaus Iohannis la şedinţele de guvern.

Preşedintele Klaus Iohannis a participat la şedinţa de săptămâna trecută a Executivului. Prezenţa sa la reuniunea Guvernului vine în contextul în care acesta a anunţat, în prealabil, că va participa la toate şedinţele Guvernului pentru a împiedica adoptarea unei OUG pe amnistie şi graţiere.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat că dacă se afla în locul premierului Viorica Dăncilă nu i-ar fi permis preşedintelui Klaus Iohannis nici măcar accesul în curtea Executivului şi că nu înţelege de ce a mers la şedinţa de Guvern.

"Fiecare om are dreptul în România să se facă de râs cât doreşte. Nu avea ce să caute acolo, pentru că nu a spus că <<merg la Guvern pentru că se discută punctele următoare şi vreau să merg să discutăm în această manieră. Am nişte propuneri>> Nu, a fost să citească, să facă poze şi să plece. Dincolo de declaraţiile războinice că spunea că va bloca nu ştiu ce ordonanţă", a spus Liviu Dragnea.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, la o întâlnire informală cu jurnaliştii, că, în opinia sa, nu va fi niciun fel de pace cu Guvernul, respectiv că va colabora cu Executivul doar pentru chestiuni europene.

“Nu va fi niciun fel de pace cu Guvernul. Voi avea grijă să colaborăm doar pe chestiuni europene” a afirmat Klaus Iohannis, la o întâlnirea informală cu presa la Palatul Cotroceni. Şeful satatului a precizat că nu o va lăsa pe premierul Viorica Dăncilă să participe la reuniunile Consiliului European.

De altfel, acesta a adăugat că a ajuns la "un minim istoric" colaborarea sa cu PSD.

“Colaborarea mea cu PSD a ajuns la un minim istoric. (...) Sunt extrem de nemulţumit. (...) Colaborarea s-a redus la nimic”, a explicat Iohannis.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici