Reuşită medicală în România într-un CAZ RAR: Pacientul avea plămânul ieşit din torace

Reprezentanţii Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti anunţă, joi, că o echipă de medici a spitalului a salvat viaţa unui pacient ajuns la Unitatea de Primiri Urgenţă într-o stare extrem de gravă, având plămânul ieşit din torace.

984 afișări
Imaginea articolului Reuşită medicală în România într-un CAZ RAR: Pacientul avea plămânul ieşit din torace

Reuşită medicală în România într-un CAZ RAR: Pacientul avea plămânul ieşit din torace

Reprezentanţii spitalului anunţă, printr-o postare pe Facebook, că pacientul este un bărbat în vârstă de 58 de ani. El a suferit acest traumatism toracic sever în urma unei căderi de la înălţime. Ca urmare a impactului, coastele sale s-au rupt în şase locuri, perforând astfel plămânul, fapt care a permis şi ca o parte din plămân să iasă din cavitatea toracică.

“Bărbatul de 58 de ani a căzut de la înălţime, iar în urma impactului a suferit un traumatism toracic sever, coastele s-au rupt în 6 locuri şi au perforat plămânul, o parte din plămân ajungând să iasă din torace prin orificiul creat. Practic, ajunsese sub piele, devenind nefuncţional. Astfel de cazuri sunt extrem de rare. După ce plămânul a fost reintrodus în torace, au fost cusute zonele perforate din acesta şi s-a refăcut planul muscular”, a declarat dr. Andrei Dobrea, medic specialist Chirurgie Toracică, cel care a coordonat intervenţia chirurgicală.

Medicul a mai precizat şi faptul că, în cazul unor astfel de traumatisme, coastele sunt fixate prin implanturi metalice, însă în acest caz, s-a decis stabilizarea coastelor fracturate prin intermediul unor fire resorbabile, folosindu-se ca punct de spirjin coastele neafectate.

“Uzual, coastele se fixează prin implanturi metalice, dar noi am decis stabilizarea acestora cu fire resorbabile folosind drept puncte de sprijin coastele sănătoase din jur, alcătuind un fel de ţesătură flexibilă. Astfel durerea şi senzaţia de disconfort respirator postoperator au scăzut dramatic, permiţând o refacere mai rapidă”, informează dr. Andrei Dobrea.

Procendându-se astfel, medicul a menţionat că a fost diminuat riscul infecţiilor şi totodată, a fost eliminată necesitatea unei reinterventii după vindecare, în scopul scoaterii plăcilor metalice. În aceste condiţii, coastele se vor suda natural, informează medicul.

„Prin absenţa unui implant de durată s-a scăzut riscul infecţiilor şi s-a desfiinţat nevoia unei reintervenţii după vindecare pentru scoaterea plăcilor metalice. Evident, după o anumită perioadă, coastele se vor suda natural, iar firele se vor resorbi complet, fără a rămâne altceva decât ţesuturile proprii. Pacientul a fost externat după o săptămâna de la traumatism. La controlul postoperator, acesta este într-o stare foarte bună, reluând aproape complet efortul fizic uzual. Durerile sunt minime, fără a avea nevoie de tratament în acest sens”, a mai spus dr. Andrei Dobrea.

În acelaşi context, reprezentanţii spitalului au precizat că aproximativ 20% din decesele prin traumă se datorează leziunilor toracice, indiferent de mecanismul de producere.

„Traumatismele toracelui sunt frecvente (provocate fie prin accidente rutiere, accidente de muncă, agresiuni sau accidente casnice)”, mai explică reprezentanţii spitalului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici