Revocarea Alinei Ghica din CSM, votată în unanimitate de Curtea de Apel Târgu Mureş

Adunarea Generală a Judecătorilor din cadrul Curţii de Apel Târgu Mureş a votat, luni, în unanimitate revocarea judecătorului Alina Ghica din CSM, a declarat purtătorul de cuvânt al instanţei, Anuţa Liliac, citat de corespondentul MEDIAFAX.

385 afișări
Imaginea articolului Revocarea Alinei Ghica din CSM, votată în unanimitate de Curtea de Apel Târgu Mureş

Alina Ghica (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Adunarea Generală a Judecătorilor din cadrul Curţii de Apel Târgu Mureş a luat în discuţie, luni, propunerile de revocare din CSM pentru Alina Ghica, Alexandru Şerban şi Horaţius Dumbravă.

"Rezultatul votului este următorul: cu unanimitate de voturi s-a admis cererea de revocare din funcţia de membru ales al CSM a doamnei Alina Ghica. Cu majoritate de voturi s-a respins cererea de revocare din funcţia de membru ales al CSM a domnului Alexandru Şerban. Cu majoritate de voturi s-a respins cererea de revocare din funcţia de membru ales al CSM a domnului Nicolae Horaţius Dumbravă", a declarat purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Târgu Mureş, Anuţa Liliac.

Tot luni, Curtea de Apel Iaşi şi Curtea Militară de Apel au decis revocarea judecătoarei Alina Ghica din Consiliul Superior al Magistraturii.

Astfel, până în prezent, 12 curţi de apel au votat pentru revocarea judecătoarei Ghica, întrunind astfel numărul legal de voturi pentru îndepărtarea ei din CSM.

Luni, adunarea generală a Curţii de Apel Alba Iulia a pus în discuţie revocarea judecătorilor Alexandru Şerban şi Horaţius Dumbravă, ceilalţi doi reprezentanţi ai curţilor de apel în CSM, însă nu a fost întrunit numărul necesar de voturi. Curtea de Apel Alba Iulia a votat săptămâna trecută pentru revocare a lui Ghica.

Miercuri, Curtea de Apel Bucureşti, de unde provine Ghica, şi Curtea de Apel Timişoara urmează să hotărască în cazul Ghica.

Procedura de revocare din funcţia de membru CSM a Alinei Ghica a fost declanşată de judecătorii Curţii de Apel Cluj, iar această decizie a fost trimisă tuturor curţilor de apel din ţară, care se întrunesc, la rândul lor, în adunări generale, unele fiind convocate pentru săptămâna viitoare. După ce adunările generale ale curţilor de apel se întrunesc şi iau o decizie în acest caz, rezultatele vor fi centralizate de către Curtea de Apel Cluj, cea care a declanşat procedura de revocare şi care va transmite rezultatele votului către CSM. Potrivit legii, CSM are apoi la dispoziţie 15 zile pentru a lua act de deciziile curţilor de apel care s-au pronunţat privind revocarea.

Alina Ghica, fostul preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, declara că nu s-a invocat niciunul dintre cazurile prevăzute de lege pentru revocarea sa din funcţia de membru al CSM, precizând că va respecta deciziile luate în adunărilor generale ale judecătorilor.

Judecătoarea Alina Ghica a afirmat că în 2012 a fost pentru prima dată când evoluţia CSM a fost evidenţiată pozitiv în rapoartele Comisiei Europene din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare.

Totodată, judecătoria Râmnicu Vâlcea a declanşat procedura de revocare a lui Cristi Danileţ din Consiliul Superior al Magistraturii, considerând că şi-a exercitat necorespunzător atribuţiile încredinţate ca membru al CSM, întrucât a participat la o procedură netransparentă de alegere a conducerii instituţiei. Un număr de 82 de judecătorii, din totalul de 107, s-au pronunţat pentru revocarea lui Danileţ.

Potrivit legii, un membru ales în CSM poate fi revocat la cererea majorităţii instanţelor pe care le reprezintă, acestea hotărând cu două treimi din rândul judecătorilor în funcţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici